Fôrguide til Spesialraser

Overvekten skal av om vinteren

Spesialrasene er mange, og deres behov er en tanke annerledes enn for f.eks. varmblods hesten. Spesialraser kan f.eks. være Islandshest, Fjordhest, Haflinger, Shetlandsponni mm. Det er raser som typisk har mye man og hale, setter mye vinterpels, og er nøysomme. Det betyr at energibehovet deres er lavere, mens behovet for fiber, protein, vitaminer og mineraler er det samme. For å få dekket hesten riktig i en balansert fôrplan er det viktig å ha kunnskap om innholdet både i Grov- og i kraftfôret.  Energiinnholdet skal være lavt, men det må ikke proteininnholdet være.

Utfordringen kan, med moderne fôring, være at hesten får for mye fôr om vinteren, når den burde gå litt ned i hold for å kunne klare at gå på gress om sommeren.  Hvis hesten ikke holdes slank om vinteren, risikerer vi at den legger på seg litt hvert år, til det til slutt kan bli et helseproblem for den.

EquiGard er utviklet til å levere en god og allsidig fôring med mange forskjellige ingredienser som bidrar til stor diversitet. Bare fordi hesten er nøysom bør den ikke fôres ensidig, med få ingredienser. Det finnes mange ingredienser i hestefôr som er brukbare uten å tilføre ekstra sukker og stivelse. Det kan f.eks. være urter, forskjellige lavglykemiske gressorter, lucerne, forskjellige typer frø som vi finner i EquiGard.

I Hestamix serien er det også tatt hensyn til spesialrasenes ekstra behov. Både med hensyn til råvarer, diversitet og essensielle fettsyrer, men også mineraliseringen består av 100 % organiske mineraler for at ta mest mulig hensyn til pels, hud og høver. En spesialrase i korrekt hold og i arbeid, anbefales å fôres med et av HestaMix produktene, mens derimot en spesialrase med fettdepoter med fordel kan fôres med EquiGard.

Basisfôr til spesialraser

Tilskudd som kan være relevante