Råvarebehandling

Bearbeiding av råvarer fra St. Hippolyt

Den mangfoldige sammensetningen av naturlige næringsstoffer, strukturen som müsli, pellets eller væske og den behagelige duften av utsøkte urter gjør produktene våre unike ved første øyekast. Men den egentlige hemmeligheten ligger i de mange prosessene som du kanskje ikke oppdager umiddelbart. Alle enkeltkomponentene gjennomgår en spesielt skånsom produksjonsprosess før de kommer til sin rett i et av produktene. Bare omhyggelig fremstilte produkter kan fremme hestens velvære.

Biointelligent ernæring

Den optimale tilførselen av energitilførende og aktive næringsstoffer gir hesten sterke nerver og gjør den effektiv og motstandsdyktig. Etter en detaljert kvalitetsvurdering av råvarene foredles disse ut fra hestens krav. St. Hippolyt går målrettet nye veier for å gjøre fôret enda mer fordøyelig og fysiologisk effektivt ved hjelp av biologisk logiske prosesser – “Å fôre som naturen” når dermed en ny dimensjon.

Spesiell forbehandling av kornet over fire dager

Korn som dyrkes for bruk i produktene våre kommer fra økologisk dyrking eller kontraktsdyrking og er naturligvis fra siste høsting. Dette øker sikkerheten for at det ikke er rester av verken insektmiddel eller genmodifiserte råvarer i produktene våre (GMO).

Kornet blir grundig renset og vaskes intensivt. Smuss som sitter fast på kjernene fjernes slik at råvaren som brukes har matvarekvalitet. Kjernene tilsettes gulrotfermentat og settes til spiring

Livsprosessene som ligger “i dvale” i det tørre kornet vekkes til live under bløtlegging. Derved dannes det enzymaktive aktive ingredienser og kornet blir lettere tilgjengelig for hestens delikate fordøyelsessystem. Glyx-faktoren oppstår.

Kornet blir deretter hydrotermisk forklistret og valset. En spesiell risteprosess frigjør de naturlige aromaene som gir en unik smaksopplevelse. Det sikrer  høyeste kvalitet på våre svært velsmakende kornflak.

Glyx-faktoren

Ved å bruke vår Glyx-faktor holdes stivelses- og sukkerinnholdet i alle produktene våre på et moderat nivå.

På samme måte som i en surdeig begynner en omdanning av kornets stivelse. Dette betyr at stivelsen, når den omdannes til glukose i tynntarmen, frigjøres langsommere. Effekten av dette er en svært beskjeden økning i blodsukkeret fordi insulinfrigjøringen er moderat.

Ved omdannelsen av stivelsen under fermenteringen dannes det også kortkjedede fettsyrer. Dette er stabile energier som er helt uavhengige av insulin. Stoffskifte- og prestasjonsproblemer på grunn av en for rask økning i blodsukkeret etterfulgt av prestasjonssvikt samtidig som en reduksjon i blodsukkernivået, kan derfor forebygges med Glyx-faktor-fôr.

“Toppingen” med gulrotfermentat gir også bedre tekstur og smak til kornvarene våre. På denne måten er det mulig å gi en smakfull kornrasjon med Glyx-faktor. Og fôret er lavglykemisk, fordi stivelses- og sukkerinnholdet via forspiringen og fermeteringen er blitt redusert. Det gir hesten et forbedret stoffskifte og sikrer et balansert blodsukkernivå.

Alle kornråvarer i St. Hippolyt-fôr forbehandles over fire dager med spiring og fermentering. I denne prosessen blir hvert lille korn faktisk forvandlet til en liten plante,

 • som er naturlig ernæring for en hest
 • som inneholder mange nyttige stoffer
 • som ikke forstyrrer et stabilt stoffskifte

Fermentering og eddikdannelse sparer fôr

I flere år har vi hos St. Hippolyt Mühle Ebert i Dielheim brukt spiring og fermentering som naturlige foredlingssprosesser for hestefôret vårt. Dermed spires bygg og mais som beskrevet ovenfor før den hydrotermiske klistringen/rullingen til flak. Ølgjærkulturer, malt og myse fermenteres forsiktig før blanding. Hvilke fordeler gir dette? Under spiring og fermentering omdanner enzymer og nyttige mikroorganismer en del av stivelsen og sukkerartene til kortkjedede fettsyrer som en form for begynnelse av fordøyelsen. De kortkjedede fettsyrene gir stabil energi og gir mindre risiko for fordøyelsen og stoffskiftet enn stivelse og sukker. Plante- og gjærenzymene som dermed aktiveres bidrar effektivt til tynntarmens fordøyelse av stivelse, protein og fett, i den totale fôrrasjonen. Dermed tar organismen opp en høyere andel av fôrets hovednæringsstoffer – en effekt som gjør det mulig å spare kraftfôr. Dette kan redusere sårbarheten for fordøyelsesproblemer. Fermenteringsprosessen av ølgjær, malt og myse styres slik at det også produseres en viss mengde eddik. Denne naturlig eddiken gir sammen med raffineringen ytterligere fordeler for fordøyeligheten av fôret og hestens fordøyelsesorganer
 • Sportshester oppnår stabile prestasjoner fordi blodsukker som energikilde er jevnere tilgjengelig og uten tilbakeslags effekt (“blodsukkerfall”).
 • Fester seg til stivelse så stivelsesrelaterte blodsukkerendringer går langsommere.
 • Eddik virker rensende og virker i likhet med krydder hemmende på mange dårlige bakterier og sopp.

Gulrotsfermenteringens mange fordeler

Hos St. Hippolyt Mühle Ebert bruker fermenterte gulrøtter som topping på kornflakene i fôret, fordi fermenterte gulrøtter har en gunstig effekt på hestenes tarmflora og immunforsvar. De fermenterte gulrøttene brukes til å foredle kornflakene. På denne måten skapes et fiberrikt fôr som støtter tarmfloraen og som styrker hestenes motstand gjennom antioksidantpotensialet til karotenoidene. Gulrøtter er rike på fiber, kalium, jern, sink og bor. De inneholder også betydelige mengder karotenoider (100-200 mg/kg), tokoferoler, nikotinamid, B-vitaminer og polyfenoler og har dermed et vesentlig antioksidantpotensial. Karoten omdannet til retinol (vitamin A) er viktig for å opprettholde synet og for en god pelsen. Dette enorme vitalitetspotensialet bevares best av et reduktivt, anaerobt fermenteringsmiljø. Dette miljøet skaper vi gjennom anaerob fermentering med melkesyrebakterier. Ernæringsmessig er de fermenterte gulrøttene de rå gulrøttene overlegne. Funksjonelle fordeler med prosedyren:
 • Forbedring av teksturen til kornflak gjennom fukting med gulrotfermentat
 • Positiv effekt på smaken
En reduksjon i den glykemiske indeksen til gulrøtter gjennom:
 • Nedbryting av sukkeret i gulroten
 • Endring av stivelse i kornet fører til en langsommere frigjøring av glukose
 • Melke- og eddiksyre reduserer blodsukkerstigningen etter et måltid
  Med utviklinger som dette, inntar St. Hippolyt en ledende posisjon innen den naturorienterte næringsteknologien – revolusjonerende og likevel naturlig – for velfungerende og robuste hester.  

Urter, oljefrø og oljekjerner

Råvarene som brukes i disse kategoriene bidrar vesentlig til effektiviteten til tilskuddsfôret.

Urter

Effektive te- og krydderurter er en uunnværlig del av våre unike oppskrifter.

Urter er:

 • mangfoldig revitaliserende og cellebeskyttende
 • hjelp til fordøyelsen
 • leverandør av sekundære plantestoffer, sporstoffer og ultrasporstoffer

En skånsom pressing av urtene bringer plantenes naturlige eteriske oljer til overflaten, noe som gir tilskuddsfôret den intense og velluktende duften.

Urter i fôret sikrer:

 • et regulert stoffskifte
 • en positiv støtte for luftveisfunksjonen
 • en optimalisert fordøyelse
 • lyst til å prestere
 • generell velvære

Oljefrø og oljekjerner

De kaldpressede planteoljene i produktserien utvinnes ved en spesiell sedimenteringsprosedyre i vår egen oljemølle. Lin-, solsikke-, mais- og hvetekimolje foredler oppskriftene. Oljen i fôret støtter:
 • blodomløpet
 • pelsens glans
 • en god hovstruktur
 • gjenoppbygging av nerve- og vevsceller
Og fungerer som:
 • Energikilde med lavt protein- og sukkerinnhold
  I tillegg til de rene oljene, brukes også hele oljefrø og fettrike frøplanter i oppskriftene våre: Linfrø, solsikkekjerner, mais- og hvetekim samt svartfrø og fennikelfrø gir en rekke essensielle fettsyrer, spesielt omega-3 fettsyrer og også høyverdige proteinstrukturer. Harde frø får et lett trykk slik at hesten kan utnytte de verdifulle stoffene uten å redusere frøets holdbarhet.

Organiske mineraler absorberes best

St. Hippolyts produkter inneholder praktisk talt utelukkende organisk bundne mineraler og sporstoffer med høy opptakelighet Gjennom biokjemiske prosesser blir mineralene organisk bundet før de tilsettes. Noen produkter inneholder også nukleotider. Disse stoffene øker tarmvilli-veksten, og bidrar til bedre effektivitet av næringsstoffene. Tarmvilli er innsiden av tynntarmen hvor vitaminer og mineraler absorberes.

Lecithinmiceller med turboeffekt

Noen av de verdifulle vitale næringsstoffene skilles ut av kroppen i uutnyttet tilstand. Grunnen til dette er at mange næringsstoffer transporteres for sakte gjennom tarmveggen inn i blodbanen. Med våre flytende produkter “Qelan®” for hester og “Canigard” for hunder har det lyktes oss å redusere denne utskillelsen enormt. Ved hjelp av en ny kompleksdannende prosess har vi oppnådd vitale stoffer med en enestående biotilgjengelighet. Fra de livsviktige stoffene produseres det svært små dråper (miceller), som er innkapslet i rent lecitin. På grunn av deres bittelille størrelse, som imidlertid ligger over nanoområdet, og lecitinets “glideeffekt”, passerer de livsviktige stoffene i lecitinkomplekset tarmveggen uten hindringer. Det antas å være tre til fire ganger så høye absorpsjonstall sammenlignet med ikke-komplekse innkapslede næringsstoffer. Dette kaller vi micellenes “turboeffekt”. Funksjonelle næringsstoffer som L-karnitin, vitamin E, vitamin C, koenzym Q10 og de leddbeskyttende glukosaminoglykanene oppnår dermed betraktelig høyere og effektiv konsentrasjon i vevet de er målrettet mot. Organismens utbytte er høyere prestasjons- og stoffskiftepotensialer. Cellebeskyttelsen og antialdrings-effekten til vitaminer og leddoppbyggende stoffer kan også forbedres ved hjelp av denne metoden. Det er bemerkelsesverdig at med denne interne komplekse innkapslingen er de ellers vanlige syntetiske overflateaktive stoffene helt unnlatt som tekniske hjelpestoffer, og dermed kan en potensiell kjemisk fare for de delikate cellemembranene utelukkes. Vi er tro mot mottoet vårt “Å fôre som naturen”.