0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeitsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Urter og fôrtilskudd. Hva vet vi om dem?

Skrevet af
Hippolyt

Det finnes en lang rekke tilskudd som brukes til hester.  Dessverre finner vi lite forskning som hverken kan be- eller avkrefte effekten av tilskuddene.  Hesteeieren er ofte nødt til å prøve seg frem, høre på andres erfaringer eller lete seg frem til eventuell informasjon på nett.

De få studiene som finnes på fôrmidler på hester er nok dessverre også ofte mangelfulle, enten i forhold til antall hester i forsøket eller andre kriterier som kan ha påvirket resultatet av undersøkelsen. Derfor brukes ofte studier på andre dyr i håp om at resultatene vil være de samme, uansett dyreart. Dette vil imidlertid alltid gi en hvis grunn til usikkerhet siden hestens fordøyelse ikke er lik de fleste andre pattedyrs.

Hvitløk

hvitløk

I hesteverdenen, spesielt i de sosiale mediene, ser vi ofte diskusjoner om hvorvidt hvitløk er godt eller dårlig for hestene våre. Hvitløk er kjent spesielt for sine antiseptiske, antiinflammatoriske og antibiotiske egenskaper og har vist seg å ha en positiv effekt for hester med luftveisproblemer. Hvitløk har et høyt innhold av selen og svovel, og det er primært de svovelholdige substansene som anses å ha antibakterielle egenskaper. Hvitløk er også mye brukt f.eks. som et naturlig innsektsmiddel om sommeren. Denne effekten er ikke bevist hos hest, men på mennesker har den vist seg å ha en effektiv insektavvergende effekt. Dessuten har hvitløk også vist seg å være effektivt mot forskjellige typer innvollsparasitter. 

Hesten er mer følsom overfor hvitløk enn andre dyrearter, men det er ikke observert forgiftninger.  Dessverre er de undersøkelsene som er gjort med hvitløk hos hester utført med meget store doseringer, med mengder som ikke realistisk anvendes i praksis. Symptomer som kan oppstå ved store doseringer er irritert slimhinne i magesekken, nedsatt sædproduksjon hos hingster, elveblest og lav blodprosent.  Hvitløk har som kjent blodfortynnende og blodrensende effekt, men for å få blodmangel skal det gis store mengder over lengre tid. I undersøkelser som er gjort på hester, er der gitt > 0,2g pr. kg kroppsvekt i 71 dager, som betyr at en hest på 350 kg skal ha 70g hvitløk om dagen.

Dette er altså ikke en dosering som brukes i praksis, men som allikevel setter en øvre grense for hvor mye hvitløk en hest kan tåle.

Ølgjær

Flere studier har vist fordeler ved å tilføre levende gjær til hestens fôr. Ølgjær kan forbedre hestens evne til å fordøye fibre i baktarmen, men samtidig også hjelpe hesten i forbindelse med fordøyelsesproblemer eller andre tarm- og fordøyelsesrelaterte sykdommer. Hester med enterokolitt (inflammasjon i tarmslimhinnen), fikk i et studie tildelt ølgjær og ble signifikant hurtigere friske enn de hestene som ikke fikk ølgjær. Dette tyder på, at ølgjær har positive funksjoner i tarmsystemet både i forhold til immunsystemet og fordøyelsen. Allergi mot ølgjær er beskrevet hos mennesker, men det er ikke gjort spesifikke undersøkelser på området, og det er heller ikke undersøkt hos hester. Med hensyn til dosering finnes det heller ingen spesifikke anbefalinger.

Sortkommenfrø og -olje

Sortkommen

Nigella Sativa også kalt Sortkommen er et smakfullt frø som i århundrer er blitt brukt medisinsk. Sortkommenolje har et høyt innhold av gamma-linolensyre, som sammen med andre flerumettede fettsyrer understøtter kroppens egen produksjon av Prostaglandin E1. Prostaglandin E1 er et signalstoff som øker blodgjennomstrømningen, harmoniserer immunsystemet og hemmer allergiske reaksjoner. Sortkommenolje er kjent for sine gode egenskaper og har vist seg å være både anti-mikrobiell og immunstimulerende og brukes blant annet mot fordøyelsesproblemer, luftveisproblemer, allergi og til utvortes bruk mot eksem og andre hudproblemer. Sortkommen er ikke vitenskapelig undersøkt med tanke på hester, men er i stort omfang gjort forsøk med andre dyr, med gode og overbevisende resultater. Det er ikke beskrevet forgiftninger eller andre former for risiko ved å tildele sortkommen til dyr.

Nype

Nype

Nype er et fôrtilskudd som ofte brukes til hester, blant annet for sitt høye vitamin C innhold. Under normale omstendigheter er hestens lever i stand til å danne den mengden vitamin C som den trenger. I perioder med stress og hård trening kan hesten ha vanskelig for å danne nok vitamin C, og ekstra tilskudd kan være nødvendig, bl.a fordi vitamin C spiller en viktig rolle i nøytraliseringen av skadelige frie radikaler. Vitamin C er et oppløselig vitamin og virker både inne i og utenfor cellen. Det er synergi mellom vitamin E og C, idet vitamin C forsterker den antioksidative effekten av vitamin E. Dessuten har nype også vist seg å ha en positiv effekt på inflammasjon i ledd, herunder gikt hos mennesker. Doseringen av nype avhenger av C vitamin mengden i produktet, men for å sikre en stigning i blodet bør mengden vitamin C ifølge undersøkelser være omkring 250mg pr dag.

Tekst: Christina Kryder Andersen, Cand Agro, St.Hippolyt Nordic

Oversatt og tilrettelagt: Kenneth Stenbro, St.Hippolyt Norge

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
St. Hippolyt
Linfrø: Ganske slimete!

I maven beskytter slimhinnen mavesekken mot mavesyre. I tarmen danner slimet kontakten med tarmmikrobiomet og er involvert i tarmepitelets barrierefunksjon. Passivt er det en del av den tarmassosierte immunreguleringen. Slim letter også passasjen og utskilling av tarminnholdet.

Læs indlæg
St. Hippolyt
St. Hippolyt LIQUIDs med liposomal innkapsling

Fullspektret omdannelse av planter – I tillegg til vitaminer og mineraler gjøres naturlige plantestoffer også mer tilgengelige ved å åpne plantecelleveggene ved hjelp av en metode kalt kavitasjon, der man med trykk frigir plantestoffene. De helsebringende egenskapene ved f. eks urter og krydderier utnyttes bedre, og plantestoffene brukes på en ressursbesparende måte.

Læs indlæg
AstraVital: En Reise mot Stjernene for hestens Vitalitet

AstraVital er ikke bare et vanlig supplement; det er et helhetlig og innovativt produkt som kombinerer naturens kraft med avansert teknologi for å forbedre hestens velvære. Gjennom liposomal innkapsling oppnår AstraVital høy biotilgjengelighet, noe som gjør at hesten lettere kan ta opp og utnytte næringsstoffene.

Læs indlæg
Innkjøpskurv
Søk etter produkt eller artikkel
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss