0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Å fôre mash til hester er en gammel tradisjon!

Hesten lever i symbiose med tarmmikrobiomet sitt – ingen mikrobiom = ingen næring. Et dårlig eller ubalansert mikrobiom betyr mangler eller ubalanser i hestens ernæring, uavhengig av om hesten faktisk får nok å spise eller ikke.

Å fôre mash til hestene er en god gammel tradisjon. Erfaringene viser at hester trives godt når de får mash noen ganger i uken.

Men hvorfor anbefaler vi mash, og hvorfor har vi ikke mindre enn 4 varianter i sortimentet?

Hesten lever i symbiose med tarmmikrobiomet sitt – ingen mikrobiom = ingen næring. Et dårlig eller ubalansert mikrobiom betyr mangler eller ubalanser i hestens ernæring, uavhengig av om hesten faktisk får nok å spise eller ikke.

Vår mash er derfor sammensatt av et bredt spekter av ingredienser, som på ulike måter stimulerer og støtter det gode tarmmikrobiomet. Hestens fordøyelse støttes, og næringsopptaket forbedres.

De fleste mash-typene inneholder også gjærkulturer eller ølgjær som virker positivt på tarmmikrobiomet, og understøttes av en lang rekke urter som både har prebiotiske egenskaper, og sikrer at tarmmiljøet forbedres til gavn for mikrobiomet og hestens trivsel.

Foruten å stimulere og støtte tarmmikrobiomet virker mash også utrensende på tarmkanalen. Mash er dessuten god til å gjenopprette væske- og elektrolyttbalansen, siden den blandes i vann.

Mash fôres ofte når det er en ubalanse i tarmen.

 

Mash kan med fordel gis til:

  • hester som ikke legger på seg til tross for at de får nok å spise
  • hester med en tynn og matt pels, med dårlig vekst
  • hester med dårlig hovkvalitet
  • som mangler energi
  • hester som har utfordringer med immunforsvaret
  • hester som er blitt behandlet av dyrlegen

 

Omskiftelige forhold

Mash er også god i perioder med endringer i hestens liv, som endringer i fôr, eller rutiner, overgang mellom sommer- og vinterfôring og omvendt, eller ved pelsskifte. I disse periodene ses ofte endringer i tarmmikrobiomet, fordi det introduseres nytt fôr, eller hesten utsettes for forhold som virker belastende.

Apetittstimulering og hjelp til væskebalanse

Mash virker også appetittstimulerende med sitt innhold av lettfordøyelige ingredienser, duften og den gode smaken, som spesielt kommer frem når den blandes med vann.
Derfor er mash også god i forbindelse med sykdom, når hesten ofte har dårlig appetitt, og oppholder seg mest i boksen.
Mash er også svært nyttig når hesten stresser, før transport eller stevne. Den kan også gis etter konkurranser og andre vanskeligheter for raskt å gjenvinne væskebalansen og regenerere muskelenergi.
Mange hester synes det er vanskelig å drikke nok vann og spise i slike situasjoner. Her kan den appetittstimulerende effekten av mashen utnyttes. Du kan med fordel gi mash som belønning etter endt arbeid. Dermed lærer du hesten å utvikle smak for mash, og det kan bli lettere å fôre i stressende situasjoner.

 

Irish Mash er oppstått fra fra klassisk irsk mash tradisjon

Derfor består den av fibre fra kli, som er en meget aktiv prebiotika.
Dessuten er den tilsatt forskjellige andre fibertyper, fra epler, roer, vindrueskall og alpehøy. En god sammensetning av forskjellige typer fiber gir tarmen noe å arbeide med, og letter fôrets transport gjennom tarmkanalen. Og ikke minst er det mat til mikrobiomet når det kommer til baktarmen.
Oljeholdige frø beskytter tarmslimhinnen og ølgjær virker som en probiotika som forbedrer tarmmikrobiomet.
Antioksidanter fra roetopper, eplekvas og vindruekjerneskall er viktige ingredienser til utrensning av stoffskifteprodukter.
Koriander er en verdifull urt, med mange gunstige egenskaper.

 

Glyx-Mash uten kornprodukter

Glyx-Mash er sammensatt av et bredt utvalg av fibrøse fôrvarer som ikke inneholder kornprodukter.
Den er altså kornfri, og kan derfor med fordel brukes til alle hester, også hester med metabolske ubalanser og tendens til såre høver.
Urtene har mange stimulerende egenskaper. Isomaltose kan ikke tas opp fra hestens tarm, fordi det fungerer som fiber, og er gunstig for tarmmikrobiomet. Eplesidereddiken støtter blodsukkeret.
Glyx Mash kan brukes daglig da den har et svært lavt karbohydratinnhold og egner seg veldig godt til nøysomme hesteraser.

 

Relief Mash gir effektiv beskyttelse og holder tarmen ren

Relief Mash er en av de nyeste mash-typer i sortimentet.
Ingredienslisten byr blant annet på loppefrø, linfrø, fruktfibre, roefibre og grovere fibre fra alpehøy og hvetekli.
Fiberstoffene i kli, pektiner fra roer og frukt- og loppefrøskall har høy vannbindingsevne. Når Relief Mash blandes med vann starter produksjonen av slimstoffene. Vannbindingen gjør at mashen øker volumet av tarminnholdet, og tarmens aktivitet og bevegelse stimuleres. Det letter utskillelsen av skadelige stoffer. I tillegg har slimstoffene en beskyttende effekt på tarmslimhinnen.
Urter som svartfrø, koriander og bukkehornfrø, skaper både en velsmakende mash og et produkt med mange forskjellige gunstige effekter på hestens mikrobiom og dermed velvære.
Den oppgitte vandmengden (1 del mash til 2 deler vann) bør overholdes, så effekten av råvarene og tarmfunksjonen utnyttes optimalt.
Relief Mash brukes som en kur, eller som daglig tilskudd i perioder med økt behov.

 

Performance Mash – mash til konkurransehesten!

Performance Mash er utviklet spesielt til sportshester i stevnesesongen, når det er viktig å ha maksimal fôrutnyttelse, god appetitt og tilstrekkelig med væske.
Derfor finner du ingredienser som maiskim, soyaflak, fullkornhavre og spesielle aminosyrer og peptider.
Alt sammen ingredienser, som enten bringer næringsstoffer som protein og aminosyrer til muskelarbeidet, eller ingredienser, som bringer naturlige antioksidanter til beskyttelse av cellene, så hesten hurtigst er klar til en ny prestasjon.

Som i alle andre typer mash finner du også gode fibre som støtter tarmmikrobiomet. Performance mash byr på hirseflak, fruktfibre, roefibre og alpehøy.
Sammensetningen er altså bredspektret, og gir et produkt som støtter konkurransehestens gode prestasjoner.

 

Er du i tvil om hvilken mash hesten din trenger, hvor mye og når? Så kontakt oss for en prat og ytterligere råd.

Skriv til din lokale konsulent direkte eller fyll ut fôrplanskjemaet på hjemmesiden, så vender vi tilbake hurtigst mulig.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Søk
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss