0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

«Å fôre som naturen selv» – fiber og oppbløtning

Fiber er grunnlaget for hestens diet. Det holder dem beskjeftiget når de spiser, det sikrer at tarmen fungerer optimalt og det er derfra hesten også henter langt det meste av næringen sin – i hvert fall energi, protein og enkle kullhydrater som sukker.

Som du vet er mottoet vårt «å fôre hesten som naturen selv ville have gjort».

Det avspeiler seg i våre valg av råvarer, produksjonsmetoder, formen på fôret, effekten og hvordan vi anbefaler å fôre det til hestene.

 

Fiber er grunnlaget for hestens diet

Det holder dem beskjeftiget når de spiser, det sikrer at tarmen fungerer optimalt og det er derfra hesten også henter langt det meste av næringen sin – i hvert fall energi, protein og enkle kullhydrater som sukker.

 

I naturen er hestens inntak av fiber primært friskt gress, med et vanninnhold på 70-80%. Men hesten kan også godt like å beite på busker, greiner, bark og urter, som kan ha en lavere vannprosent. Størstedelen fôret vil imidlertid være gress, og det betyr at hesten naturlig inntar mye væske sammen med fibrene.

 

Med dette i mente gir det god mening at hesten er veldig avhengig av vann. Ikke bare for å holde seg hydrert, men også for at tarmsystemet skal funger optimalt. F. eks består tarminnholdet i tynntarmen av 90% vann, for å bringe fôret rundt i den 20 meter lange tarmen med tallrike svinger inni hesten.

 

Men når hesten spiser høy eller tørr wrap, inneholder det vanligvis bare rundt 15 % vann!

Hesten tygger imidlertid noe mer på dette enn på gresset, og frigjør dermed spytt som både bufrer magesyren og sørger for skikkelig passasje ned gjennom første del av systemet. Men væsken fra spyttet kommer fra blodet, som trekker på reservene fra tykktarmen.

Spiser hesten fôr i form av pellets eller müsli er vanninnholdet kanskje bare ca. 15% og en lang rekke produkter suger mye i kontakt med væske. Forskjellige gress pellets vil typisk suge 2,5 ganger sin egen vekt i væske, og roefibre suger væske opp til 5 ganger sin egen vekt!

 

Det er derfor viktig at hesten alltid har tilgang til rent og friskt drikkevann døgnet rundt.

 

Du kan selv gjøre noe for å etterligne hestens naturlige fôr. Det enkleste er selvfølgelig å sette hesten på friskt gress, men du kan gjøre noe med både grov- og krybbefôret

Det handler bare om å tilsette vann til fôret!

Vi fraråder imidlertid å legge grovfôret i bløt over lengre tid, fordi det kan oppstå oppblomstring av bakterier.  Å dampe grovfôret i en dertil innrettet høydamper, vil øke fuktinnholdet.

 

Du ser også ofte at vi anbefaler å bløtlegge fôret. Både mash, høcobs, enkelte fiberbaserte pelleterte fôrtyper og andre produkter som har høyt fiberinnhold. Vi anbefaler dette både for å unngå spiserørsforstoppelse og for å etterligne hva hesten ville spist i naturen.

 

Det har flere fordeler:

Vi unngår unødvendige veterinærregninger og problemer, holder hesten godt hydrert, sikrer tarmens funksjon og det tar faktisk lengre tid for hesten å spise for eksempel 300 g bløtlagt enn 300 g tørr høcobs.

 

Vi er klar over at det i enkelte situasjoner kan være vanskelig, men det handler rett og slett om å komme inn i en god rutine rundt opp bløtningen av fôret. Samtidig bruker ikke kaldpressede pellets på langt nær så lange tid på å mykne, da fibrene ikke presses spesielt hardt. Dette gjør at vannet raskt kommer inn i fibrene, og de sveller raskere.

GlyxWiese Høcobs bløtes for eksempel. opp til ca. 30-45 minutter i kaldt vann.

 

Vi anbefaler ikke å la bløtlagt fôr ligge i mer enn 12 timer!

Det avhenger imidlertid mye av temperaturen. Er det en varm sommerdag kan den noen ganger bare stå i en time eller to, og er det en veldig kald dag midt på vinteren kan den trolig stå i mer enn 12 timer. Du må derfor også bruke sunn fornuft når du fôrer med oppbløtt fôr.

Hvis du vil fremskynde prosessen kan du bruke varmt vann, men vann med temperatur over 40 grader vil ødelegge gunstige næringsstoffer i produktene. Spesielt tilsatt probiotika, fettsyrer, vitaminer og proteiner er varmefølsomme.

 

Hva med bløtning av vanlig müsli, kan det la seg gjøre?

Vi får innimellom også spørsmål om dettespesielt fra eiere av seniohester. – og svaret er ja, det kan du godt. ikke noe problem. Det er ingenting i fôret som tar skade. Kun hvis du bruker for varmt vann.

Du kan la müslien stå med vann og bløte opp noen timer, eller du kan helle vann over rett før du fôrer.

 

Trenger du hjelp til å få leget en god og naturlig fôrplan til hesten din?

Så kontakt oss gjerne direkte eller fyll ut fôrplanskjemaet på hjemmesiden, så vender vi tilbake hurtigst muligt.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Søk
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss