0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Antioksidantenes rolle i muskelstoffskiftet

Naturen har gitt musklene et antall antioksidative mekanismer som reduserer den skadelige virkningen av frie radikaler. Disse antioksidative mekanismene i musklene inkluderer enzymer som superoksid-dismutase (SOD), glutation-peroksidase (GPX), katalase og mindre molekyler som vitamin E, vitamin C og sporstoffer (kopper, mangan, sink og selen).

Under fysisk arbeid opplever skjelettmuskulaturen en dramatisk reduksjon i oksygenopptaket. For rask opp- og nedspenning av musklene er det behov for adenosintrifosfat (ATP), som er cellens energikilde. Hos alle levende vesener produseres ATP i mitokondriene, cellenes kraftverk. Når cellene puster, forbrukes oksygen for å produsere ATP.

Muskelceller bruker mye energi for å oppfylle sine funksjoner, derfor inneholder de tusenvis av mitokondrier som krever store mengder oksygen. Under energiproduksjonen blir en liten del av oksygenet omdannet til små, høyt reaktive frie radikaler – også kalt Reactive Oxygen Species (ROS). Hvis mitokondriene ikke fungerer effektivt, blir deres evne til å produsere energi redusert, noe som fører til flere frie radikaler som skader cellene. Produksjonen av frie radikaler øker under intens trening, overbelastning og gjennom aldringsprosessen.

Den skadelige effekten av de frie radikalene inkluderer ødeleggelse av cellulære komponenter og kan til og med føre til celledød. For å motvirke disse skadelige effektene er kroppen utstyrt med et forsvarssystem som inkluderer antioksidanter, vitaminer og enzymer. Når produksjonen av frie radikaler er økt under vedvarende trening, eller når forsvaret er utfordret eller belastet på grunn av utilstrekkelig ernæring eller medikamentbruk, kan det oppstå varige funksjonsforstyrrelser eller skader.

Naturen har gitt musklene et antall antioksidative mekanismer som reduserer den skadelige virkningen av frie radikaler. Disse antioksidative mekanismene i musklene inkluderer enzymer som superoksid-dismutase (SOD), glutation-peroksidase (GPX), katalase og mindre molekyler som vitamin E, vitamin C og sporstoffer (kopper, mangan, sink og selen).

Endogene enzymer spiller en multifunksjonell rolle i beskyttelsen av musklene mot oksidative skader under trening. De fungerer som radikalfangere, og en mangel på disse enzymene er knyttet til et bredt spekter av fysiologiske og biokjemiske forstyrrelser. For å danne disse enzymene trenger organismen tilførsel av sporstoffer.

Organisk bundne sporstoffer er kjent som de viktigste byggesteinene, og det er nettopp derfor St. Hippolyts produkter inneholder organiske sporstoffer. Reguleringen av det oksidative forsvarssystemet som respons på kontinuerlig trening er derfor ikke bare bestemt av innholdet av frie radikaler og mitokondriefunksjon, men også av tilgjengeligheten av sporstoffer i den spesifikke ernæringen.

Tilførsel av visse antioksidante næringsstoffer er derfor spesielt relevant ved høye prestasjonskrav eller under konkurranser.

 

Selen

Tilførsel av selen er avgjørende for syntesen av glutation-peroksidase, som er den viktigste antioksidanten hos hester. Studier har vist at selenmangel reduserer glutation-peroksidaseaktiviteten med 80%, og skadelig lipidoksydasjon i mitokondriene øker.

 

Vitamin E

Vitamin E er allerede kjent som en naturlig antioksidant som beskytter cellemembranene mot skade fra frie radikaler. Sportshester trenger betydelig mer vitamin E enn hester som ikke jobber like mye. Det er bevist at vanlig tilskudd av vitamin E og selen øker ytelsen og forbedrer immunforsvarets reaksjoner.

 

Vitamin C

En annen nøkkel til det oksidative forsvarssystemet er vitamin C, som har en dobbeltrolle: først og fremst ved uskadeliggjørelsen av frie radikaler og ved fornyelsen av vitamin E. I tillegg er det behov for vitamin C i kollagensyntesen, hormonsyntesen, kalsiumlagringen og kontrollen med histaminer. Derfor er disse vitaminene inkludert i produktene våre SuperCondition og High Performer, der de betydelig støtter forsyningen til mitokondrienes aktivitet.

Antioksidanter, enten de produseres endogent i kroppen eller tilføres gjennom ernæring, spiller en avgjørende rolle i kroppens beskyttelse mot frie radikaler. Spesielt under intensiv trening, konkurranser eller i stressende situasjoner øker konsentrasjonen av frie radikaler i kroppen, og behovet for tilførsel av tilstrekkelige antioksidanter øker også.

Under slike forhold anbefaler vi den konsentrerte High Performer, som kan stimulere den naturlige produksjonen av antioksidanter. For å redusere frie radikaler er det viktig å holde mitokondriene i form, spesielt i muskelcellene hvor tusenvis av mitokondrier må generere store mengder energi som drivstoff for musklene. Fôring med høyt innhold av naturlige vitaminer og sporstoffer kan beskytte mitokondriene, redusere frie radikaler og dermed forbedre hestens prestasjonsevne og livskvalitet.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Insektspray – hva virker egentlig?

Ofte brukes en kombinasjon av ulike essensielle oljer som lavendel, citronella, sitroneukalyptus og tea tree olje. Det er imidlertid viktig å nevne at insektene bruker luktesansen, så avskrekkende midler vil ikke ha effekt på insekter som klegg, som ikke har luktesans.

Læs indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss