Din hest er en såkalt beitende gresseter. Det betyr at den i naturen ville gå lange strekninger for å finne føde i form av gress, urter, bark, busker og annet fiberrikt materiale.
Din hest er derfor skapt for å bevege seg i et rolig tempo, men til gjengjeld gå lange avstander. I naturen ville det utelukkende være større belastning på hestens ledd, for eksempel hvis hesten måtte flykte fra et rovdyr eller forsvare seg i kamp mot andre hester.
Den moderne hest bruker kroppen sin annerledes. Den står typisk mer i boksen, og når den beveger seg under trening, både med og uten rytter, skjer det i et helt annet tempo og med flere små vendinger enn det som ville skje i naturen.
Det er derfor ikke uvanlig at en hest på et eller annet tidspunkt i livet vil oppleve overbelastning på ledd og sener, noe som kan sette den ut av spill, enten for en periode eller resten av livet. Skader kan enkelt og greit bety at hesten må pensjoneres. Stell av ledd og sener kan ha avgjørende betydning for hestens holdbarhet og for at den eldre hesten skal kunne fortsette uten skader gjennom en lang karriere. Det finnes mange måter å pleie hestens ledd og sener på. Alt fra lysbehandling, varmebehandling, kuldebehandling, ernæring og injiserbare behandlinger hos veterinæren er eksempler som brukes i praksis.
Vi fokuserer her på hvordan ernæring kan ha en avgjørende rolle for leddfunksjonen hos hesten.
Leddets oppbygning
La oss starte med å forstå oppbygningen av leddet for å gi innsikt i ernæringens betydning.
Et ledd defineres som området der to knokler møtes. Det kan for eksempel være mellom ryggvirvlene, i kneet eller i hofteleddet hos hesten din. Endene av knoklene er dekket av leddbrusk, slik at de kan gli lett over hverandre under bevegelse. Mellom leddbrusken ligger leddvæsken innkapslet i det som kalles leddkapselen.
Leddvæsken er svært næringsrik og har en ekstremt glatt tekstur. Dette betyr at den beskytter leddet ved å sikre god glidning mellom brusken på knoklene og ved å absorbere en del av støtet fra hardt arbeid hos hesten.
Leddvæsken har også oppgaven med å forsyne leddbrusken med næringsstoffer for vedlikehold og reparasjon av eventuelt skadet vev. Leddvæsken er derfor rik på proteiner, enzymer og glykosaminoglykaner (GAG), som er en viktig strukturell komponent i leddbrusken og er ansvarlig for leddvæskens tekstur.
Det kan oppstå utfordringer både i selve leddet og i de omkringliggende strukturene, som sener, leddbånd, knokler og leddkapsel. Utfordringer her vil skape en situasjon der det dannes mange nedbrytende enzymer og hormoner i vevet. Dette ødelegger glykosaminoglykanene, og leddvæsken mister derfor sin tekstur med den beskyttende og nærende virkningen.
Leddbrusken får dermed ikke de nødvendige næringsstoffene for å opprettholde sin absorberende og glidende funksjon.
Det krever imidlertid mer enn ett enkelt tilfelle for å forårsake varige problemer. Men det er ikke uvanlig å se problemer i leddene hos hester som arbeider hardt eller hos hester som ofte går på hardt underlag.
Ernæring for leddene
For at næringsstoffene skal påvirke hestens leddhelse, er det viktig at leddtilskuddet er satt sammen slik at det absorberes optimalt i tarmsystemet, kan transporteres rundt i blodbanen og nå helt ut til leddvæsken i de ulike leddene. Det er nemlig leddvæsken som skal “mates” for å tilføre næring til resten av leddet.
Det er derfor viktig at det valgte produktet er av aller høyeste kvalitet, og at den vitenskapelige dokumentasjonen er på plass. Det er ikke nok å sette sammen et produkt der hver ingrediens har påvist effekt. Når ulike ingredienser kombineres, kan det oppstå synergistiske effekter (ingredienser som virker bedre sammen enn hver for seg) eller antagonistiske effekter (ingredienser som motvirker hverandres virkning).
Aktive stoffer som vanligvis brukes i leddtilskudd, er stoffer som allerede finnes i leddvæsken og brusken, eller de fungerer som antioksidanter. Dette inkluderer for eksempel glukosamin, kondroitin, MSM (metylsulfonylmetan), hyaluronsyre, hydrolysert kollagen og omega-3 fettsyrer. I tillegg tilsettes også sporstoffer som mangan, kobber og sink, samt C-vitamin, som alle fungerer som antioksidanter.
Vi vil her ta deg gjennom en gjennomgang av disse ingrediensene, slik at du får innsikt i hvorfor de kan ha en effekt på hestens leddhelse.
Glukosamin
er det mest vanlige stoffet du finner i et leddtilskudd. Det er imidlertid en komponent kroppen selv produserer fra glukose!
Kanskje kjenner du igjen navnet fra det leddvæsken består av, nemlig glykosaminoglykan. Kroppen bruker faktisk glukosamin til å danne glykosaminoglykan og proteoglykaner, som begge er byggesteiner i kollagen i leddet.
Glukosamin finnes i ulike varianter. Du kan støte på både glukosaminhydroklorid eller glukosaminsulfater. Begge deler utvinnes ofte fra animalske kilder, som for eksempel krabber, hummere eller reker, samt grønnleppede muslinger. Glukosaminhydroklorid er mest konsentrert og stabilt, men begge ser ut til å ha en ensartet biologisk virkning.
Glukosamin har også en positiv effekt på strukturen i leddbrusken, og dermed kan det øke leddets bevegelighet.
Utfordringen med glukosamin er imidlertid den relativt lave biotilgjengeligheten når man måler blodnivået. Det viser seg likevel at stoffet akkumuleres i brusk og kan påvises i leddvæsken i opptil 12 timer etter at hesten har inntatt det med fôret. Den siste forskningen indikerer også at glukosamin akkumuleres i høyere konsentrasjon i ledd med problemer enn i normale ledd.
Men når du gir glukosamin i fôret, er det viktig å være tålmodig. Selv om det kan sees raskt i leddvæsken, bør glukosamin gis i minimum 4 uker før alle fordelaktige virkninger oppstår.
Chondroitinsulfat
er den primære glykosaminoglykanen (GAG) i proteoglykanene som finnes i leddbrusken.
I et ledd med problemer vil det være en reduksjon i mengden proteoglykaner. Det finnes teorier om at chondroitinsulfat hemmer virkningen av noen enzymer knyttet til problemer i brusken.
Chondroitinsulfat kan produseres syntetisk, eller det kan utvinnes fra kuhorn eller hai brusk.
Hyaluronsyre
(HA) er et naturlig forekommende stoff i leddet og i annet bindevev i kroppen. Den produseres i membranen som omgir selve leddet og er det stoffet som er ansvarlig for strukturen og smøreegenskapene i leddvæsken. I tillegg bidrar hyaluronsyre til den støtabsorberende egenskapen i leddbrusken ved å være byggesteinen for proteoglykaner.
Methylsulfonylmethane (MSM) og methionin
er to komponenter som er vidt forskjellige, men som likevel har en ting til felles, nemlig innholdet av svovel.
Svovel har en vesentlig egenskap ved å fungere som katalysator i omdannelsen av glukosamin til glykosaminoglykan og ved syntesen av kollagen, som virker styrkende på bindevev og brusk.
Methionin er en svovelbærende aminosyre som, i tillegg til å inneholde det viktige svovel, også omdannes til S-adenosylmethionin i kroppens bindevev. Dette stoffet er gitt med stor suksess i humane kliniske forsøk, hvor det har vist seg å være svært effektivt mot leddproblemer. Dessverre er S-adenosylmethionin ganske dyrt, mens methionin ikke er det. Derfor er methionin en ingrediens som ofte finnes i leddtilskudd.
MSM er en svovelholdig substans som bærer svovel på en slik måte at det er lett for hesten å absorbere og forbruke det i kroppen. Derfor har det en fantastisk effekt på hestens egen produksjon av glukosamin og kollagen.
Det finnes imidlertid ingen data som beskriver hvor mye MSM en hest må ha for å oppnå denne effekten, eller om MSM har en beskyttende virkning på brusk.
Mineralene kobber, sink og mangan
er tre sporstoffer som også har viktige funksjoner i forbindelse med din hests leddhelse.
Sink er involvert i over 70 enzymer i hestens kropp og er viktig for dannelse av det omtalte kollagen. Forsøk har vist at dyr med sinkmangel har en forringet brusk- og kollagenutvikling.
Kobber har vist seg å være nødvendig for dannelsen av de stabiliserende bindingene i kollagen, som er viktig for styrke og elastisitet i leddet.
Når det gjelder mangan, inngår dette også i syntesen av glykosaminoglykan, samt i bruskreparasjon og vedlikehold. Spesielt ser man høyt forbruk hos unge hester. Kollagensyntesen er også avhengig av mangan.
Som beskrevet er produksjonen av de forskjellige komponentene som leddvæsken og leddbrusken består av, ikke bare to stoffer som settes sammen. Det forbrukes mange næringsstoffer for at prosessene skal forløpe korrekt. Derfor er det viktig at de nevnte mineralene er til stede i leddtilskuddet du velger til din hest.
C-vitamin
er også en viktig komponent i et leddtilskudd. Det fungerer som en kraftig antioksidant som fjerner frie radikaler fra cellenes prosesser. Forskning viser at nivået av frie radikaler er høyere i ledd med problemer, og dette kan skade kollagenet og proteoglykanene. I tillegg har C-vitamin flere roller i forbindelse med dannelse av kollagen. Det finnes imidlertid ikke mye data om hvor store mengder C-vitamin i fôret som har betydning, eller om det har det i det hele tatt. Hesten produserer nemlig selv C-vitamin og ofte i tilstrekkelige mengder.
Omega-3 fettsyrer
er ikke direkte involvert i komponentene i leddene, men mange forsøk har vist at de har en fantastisk effekt på å beskytte og reparere skadede cellers vegger. Forsøkene har imidlertid fokusert på EPA og DHA, hvor det blant annet er påvist lengre skrittlengde hos hester. EPA og DHA er forskjellige former for omega-3 fettsyrer, og i ren form fås de med maritim opprinnelse, for eksempel fra fete fisk. Hestens kropp omdanner også selv ALA, som er omega-3 fettsyrer fra for eksempel linfrø, til de viktige EPA- og DHA-omega-3 fettsyrene, men man vet ikke hvor mye.
Hajbrusk, kubrusk og den grønlippede muslingen
er stoffer som utvinnes fra dyr. De har vist seg å være svært nyttige. Haj- eller kubrusk og grønnleppede muslinger er naturlige kilder til kondroitinsulfat. Grønnleppet muslingekstrakt finner du i mange leddtilskudd, fordi det inneholder forskjellige gunstige stoffer, inkludert glukosamin, kondroitinsulfat, proteiner, mineraler og omega-3 fettsyrer.
Hvorfor og når kan det gis tilskudd til hesten?
Du kan gi leddtilskudd til hesten både forebyggende og i forbindelse med problemer.
Når tilskudd gis i forbindelse med et problem, er det et forsøk på å hjelpe hester med å komme seg raskere.
Et leddtilskudd kan også gis for å redusere slitasjen og redusere risikoen for problemer ved hard belastning av hesten. Dette kan for eksempel være hos en toppresterende hest eller en hest som går på veldig hardt underlag daglig.
Uansett om man gir leddtilskudd av den ene eller andre grunnen, er det viktig å sikre at produktet er av høy kvalitet og testet, og også å velge et produkt der mengden av de tilførte ingrediensene er tilstrekkelig for å oppnå en effekt, ellers vil det være bortkastet penger.
Kilder:
W. Pearson, »Low quality of evidence for glucosamine-based nutraceuticals in equine joint disease: review of in vivo studies.,« Equine Veterinary journal, pp. 41 (7): 706-12, 2009.
R. J. Geor, Equine Applied and Clinical Nutrition, Health, welfare and Performance., Saunders, Elsevier, Edinburgh, 2013.
M. Meulyzer, »Joint inflammation increases glucosamine levels attained in synovial fluid following oral administration of glucosamine hydrochloride,« Osteoarthritis and Cartilage, pp. 17, 228-234, 2009.
S. Andreassen, »Changes in concentrations of haemostatic and inflammatory biomarkers in synovial fluid after intra-articular injection of lipopolysaccharide in horses,« BMC Veterinary Research, p. 13: 182, 2017.