St. Hippolyts produkter er unike i utseende og sammensetning sammenlignet med alt annet på markedet. Strukturen til müsli, pellets eller flytende produkter og den behagelige duften av de utsøkte urtene gjør dem til noe helt spesielt.
Men den virkelige hemmeligheten til produktenes effektivitet ligger i de mange naturlige prosessene bak innholdet i fôrsekken, spannet eller flasken du holder i hånden. Du ser det ikke umiddelbart når du ser ned i sekken, men du kjenner det definitivt på hesten din etter kort tids bruk.
Alle individuelle råvarer går gjennom en spesiell og skånsom produksjonsprosess før de blir effektive i et av produktene. Bare nøye produserte produkter kan fremme hestens velvære.
En av disse prosessene, som ligger bak, er fermentering av et stort antall råvarer!
Vi forstår at du lurer litt på hva fermentering har med et hestefôr å gjøre. Det er heller ikke en mye brukt metode, men det er noe St. Hippolyt har brukt og bruker mye i fôrproduksjonen. Her skal vi prøve å gi deg et innblikk i hva det er, og hvorfor det er genialt å bruke i et hestefôr.
Hva er fermentering?
Fermentering betyr gjæring.
Vi kjenner vanligvis prosessen fra fermentering av grønnsaker. Her lar man grønnsakene gjære i sine egne melkesyrebakterier (mikrobiom). Disse finnes naturlig på utsiden av alle typer grønnsaker.
For å starte prosessen må væsken fra grønnsakene, eller det som ønskes fermentert, slippes ut. Dette kan for eksempel gjøres ved å mose og eller skjære opp grønnsakene. Noen ganger tilsettes også salt, men det avhenger av type grønnsak. Bakteriene klarer faktisk resten selv i et tett glass, uten oksygen.
Du kjenner kanskje til fermenterte grønnsaker fra kjøkkenet under navn som kimchi, kraut og kombucha. Kimchi er den asiatiske versjonen, hvor typisk kinakål blir fermentert med en form for chili. Du kjenner kanskje også kraut som surkål, som er den tyske betegnelsen for fermentert hvitkål. Kombucha er fermentert te.
Hva er de ernæringsmessige fordelene ved fermentering?
- Sikrer lang holdbarhet
- Den fermenterte råvarens innhold av vitaminer, mineraler og enzymer frigis, og kroppen har dermed lettere for å oppta næringen i tarmen.
- Fibrene i den fermenterte råvare lettere for kroppen å bryte ned, og råvaren får derfor en ennå større utnyttelsesgrad.
Du kan spise de fermenterte grønnsakene som de er, eller de kan brukes til tilberedning av annen mat med eller uten oppvarming.
Spiser du fermenterte produkter som ikke er varmebehandlet får du også et høyt inntak av alle de gode naturlige melkesyrebakteriene med et stort mangfold.
Fermentering av grønnsaker er derfor en vinn/vinn!
Hva betyr fermentering for hestefôret vårt?
Hos St. Hippolyt fermenteres både gulerøtter, kornråvarer og riskli i fôrproduksjonen, og det gir de samme gode egenskaper som beskrevet over.
Fermenterte gulrøtter, korn eller riskli gir derfor hesten din helt andre fordeler enn om råvarene rett og slett ble servert rå.
De fermenterte gulrøttene finner du i så å si alle våre produkter, men spesielt i produktene rettet mot mage-tarmsystemet, som Curagest, Gastro Relief Beet og GlyxWiese Müsli.
Det nyeste er fermentert riskli. Laktofermenterte riskli er probiotisk enestående!
Riskliet sitt naturlige mikrobiom inneholder kulturer som også finnes i den fysiologiske mikrobielle populasjonen i hestens tarm. Gjennom en spesiell fermenteringsprosess forsterkes de mikrobielle populasjonene, så det laktofermenterte, frysetørrede riskli representerer en høykonsentrert, naturlig, tarmmikrobiomfremmende komponent. Derfor finner du fermentert riskli i vår CuraBiom.
Når denne prosessen brukes i produksjonen av hestefôret vårt, får mottoet “å fôre som naturen selv” helt nye perspektiver. Ikke bare er naturlige råvarer valgt for hesten, nei, de er også naturlig bearbeidet slik at hesten får maksimalt utbytte. Naturens ressurser utnyttes dermed på best mulig måte og samtidig sikrer vi optimal næring til hesten din.
Er du i tvil om hvilken kombinasjon av produktene som passer for din hest, så ta kontakt med oss for en individuell profesjonelt tilpasset fôrplan.
Du kan enten kontakte din lokale konsulent direkte eller fylle ut fôrplanskjemaet på nettsiden.