Grovfôr danner grunnlaget for ethvert hestefôrplan – også for hesten din!
En hest trenger minimum 1,5 kg tørrstoff grovfôr (høy/wrap) per 100 kg normalvektig hest per dag for å oppfylle behovet for fordøyelige fibre og sikre en sunn fordøyelseskanal.
Gress er imidlertid også inkludert i denne beregningen. Hvis hesten derfor beiter på gress, kan mengden grovfôr reduseres. Dette er vanligvis bare relevant om sommeren, og derfor er grovfôr hovedernæringen til hesten din i løpet av året.
Hvis hesten ikke blir for tykk, kan den gjerne tildeles mer enn denne mengden.
Den nevnte mengden tilsvarer vanligvis rundt 80-90 % av hestens totale diett. Derfor er det viktig hva det inneholder.
Å vite hva grovfôret inneholder, er grunnleggende for å optimalisere hestens fôrplan riktig. Kort sagt bør kraftfôret inneholde det grovfôret ikke inneholder, slik at hestens fôrplan kan optimaliseres så mye som mulig.
Hvis grovfôret for eksempel ikke inneholder tilstrekkelig med protein, bør du velge et kraftfôr som inneholder ekstra protein for å justere fôrplanen.
Hvis innholdet av grovfôr ikke er kjent, er det ikke mulig å optimalisere fôrplanen på denne måten, og den faktiske fôringen er derfor ukjent.
I noen land, som for eksempel Sverige, er grovfôranalyser vanlige, mens det i Danmark fortsatt er mer unntaket enn regelen å ha analyse av grovfôret sitt.
Men i dag er det noen seriøse produsenter av grovfôr som bare leverer fôr med analyse, slik at de vet hva de selger.
Her gir vi en forklaring på informasjonen du finner i en vanlig grovfôranalyse.
Vær imidlertid oppmerksom på at tallene kan se litt annerledes ut, avhengig av hvilken analyse som brukes.
Vi samarbeider med Eurofins, så vi tar utgangspunkt i deres analyser.
Tørrstoffet
forteller deg hvor stor prosentandel vann som er i høyet eller wrappet ditt, noe som påvirker hvor mange kilo hesten skal ha.
Hesten din har et minimumsbehov på 1,5 kg tørrstoff per 100 kg hest, som nevnt tidligere, så vanninnholdet i grovfôret må tas i betraktning når du beregner hvor mange kilo hesten skal ha daglig.
En hest på 500 kg må ha minimum 7,5 kg tørrstoff daglig. Har du grovfôr med 80 % tørrstoff, må hesten tildeles 7,5 kg + 20 % ekstra, siden grovfôret inneholder det i vann. I dette tilfellet må hesten få 9 kg veid grovfôr daglig.
Tørrstoffinnholdet påvirker også om høyet er lagerfast; det bør helst inneholde over 85 % tørrstoff. Når det gjelder wrap, indikerer tørrstoffprosenten noe om hvor mye produktet er ensilert. Under 65 % tørrstoff har vi en god ensilering og dermed god holdbarhet.
Energi og Fôrenheter (FE)
– I Danmark bruker vi FE til å beskrive hvor mye energi en hest trenger.
Hvor mange FE en hest trenger, avhenger hovedsakelig av vekten og hvor hardt den trener. Som en generell regel trenger en hest i vedlikehold 1 FE per 100 kg hest daglig.
Det har tidligere vært forskjellige måter å konvertere Mega joule til FE på, men ifølge fôrplanprogrammet PC-horse brukes faktoren 13,2. Dvs. hvis du oppgir at et fôr har 14 Mj/kg, og du vil vite hvor mange FE det er, konverterer du det slik: 14/13,2 = 1,06 FE/kg fôr.
Råprotein
er definert som den totale mengden protein i et fôr, mens fordøyelig råprotein er den delen av proteinet som hesten kan fordøye.
Det er derfor viktig å kjenne den fordøyelige delen av proteinet, for et fôr kan ha høyt råprotein med lav fordøyelighet. Hvis proteinet har lav fordøyelighet, kan det være vanskelig å bruke den proteinkilden til å bygge muskulatur.
Begge tallene oppgis i g/kg ts.
For at en hest i vedlikehold skal være dekket med fordøyelig protein, må den ha 80 g/FE, noe som også er et tall du kan komme over i en analyse.
Neutral Detergent Fiber (NDF)
er andelen fibre i grovfôret og vil ofte ligge mellom 500-700 avhengig av hvor mye struktur det er i grovfôret.
Det er ofte et tydelig mønster mellom NDF og mengden protein, på den måten at jo høyere NDF er, jo lavere er proteinmengden i grovfôret.
Dette sier noe om at jo lengre strået er, og jo tettere det er på skjæringen, jo mindre protein er det også i fôret, selv om energiinnholdet fortsatt kan være høyt.
Sukker
De siste årene har det vært mye snakk om at sukkeret i gresset, eller som det kalles i analysespråket, WSC (Water-Soluble-Carbohydrates), ikke bør være over 12 %.
I disse WSC teller både korte, mellomstore og lange kjeder. Men det er forskjellig kjemisk struktur, og selv om de korte kjedene går under betegnelsen sukkerstoffer, er de lange kjedene, som Fruktan faktisk ikke sukker.
Fruktan er en fiber og påvirker derfor ikke blodsukkeret når det inntas av hesten. Det gjør vanlig sukker, som er i gresset og dermed grovfôret, og dette kan være utfordrende for hesten hvis den er overvektig eller har problemer med stoffskiftet.
Sukker blir omdannet til Fruktan når planten skal lagre det til senere bruk, og derfor kan du være ganske sikker på at hvis fruktaninnholdet er høyt i gresset, vil sukkerinnholdet også være det.
Mineraler
oppgis vanligvis i analysen som g eller mg per kg TS. Det er langt fra alle analyser som har dette oppgitt, men innholdet av mineraler kan variere enormt.
Innholdet skal brukes til å balansere resten av hestens fôrplan, slik at vi ikke får en overdosering eller underdosering.
Vitaminer
analyseres vanligvis ikke, da det er en veldig kostbar analyse, og innholdet forsvinner i løpet av lagringen av det konserverte gresset. Med andre ord er innholdet ikke alltid statisk. Imidlertid beholdes vitamininnholdet i wrap bedre, da det er skjermet fra oksygen i luften, som er den nedbrytende faktoren.
Hvis du ønsker å sammenligne verdier mellom analyser, er det viktig å se på verdiene per kg TS og ikke per kg fôr, da du ellers må begynne å regne ut vannet fra tallene. Hvis du ser på tallene per kg fôr, vil det se ut som grovfôret for eksempel inneholder mindre sukker, men det er fordi vannet fortynder det.
Hvis du ønsker å konvertere fra g/kg TS til %, gjøres dette enkelt ved å flytte kommaet en plass til venstre. For eksempel, hvis analysen inneholder 152 g sukker per kg tørrstoff, tilsvarer dette 15,2 %.