0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Hesten er skapt for å leve ute og trenger derfor frisk luft!

Vi vet alle at hester er steppedyr og er skapt for å leve ute i frisk luft. Det har ikke endret seg til tross for mange år med intensiv avl og bruk av hesten i forbindelse med sport.

Vi vet alle at hester er steppedyr og er skapt for å leve ute i frisk luft. Det har ikke endret seg til tross for mange år med intensiv avl og bruk av hesten i forbindelse med sport.

Men det betyr ikke at det samtidig har vært fokus på å avle frem bedre og sterkere lunger hos hestene våre. For vi kommer ikke utenom at til tross for sin store størrelse er hestens lunger utrolig følsomme. De har direkte tilgang til miljøet på utsiden, og som pustes inn med hvert eneste åndedrag.

 

I hvile puster hesten 8-16 ganger i minuttet!

For hvert åndedrag trekker hesten ca. 5 L luft inn.

Ved maksimalt arbeid puster hesten opptil 150 ganger i minuttet og ca. 10-12 L luft kommer inn i lungene ved hvert pust.

Det betyr at det går betydelige mengder luft gjennom hestens lunger hver eneste dag!

 

Lungene har faktisk et forsvar mot fremmed stoffer som pustes inn sammen med den livgivende luften. Bl.a slim og flimmerhår flere steder i luftveiene. De skal fange opp fremmedpartikler som støv, mugg, soppsporer og pollen, og føre dem ut igjen via hoste eller svelging av slim, der forurensningen brytes ned i tarmsystemet. Immunceller som makrofager finnes også i luftveiene. De er ansvarlige for å “spise” fremmedstoffer eller skadede celler og vev.

Hvis hesten puster inn store mengder støv, mugg, soppsporer og pollen med innåndingsluften, vil lungene automatisk begynne å produsere mer slim for å få fremmedstoffene ut igjen. Samtidig trekker bronkiene (de ytterste delene av lungene) seg sammen. Denne kombinasjonen vil gjøre det vanskelig for oksygen å komme ut  til blodet og karbondioksid å returnere til lungene for å pustes ut.

Dermed tar ikke hesten opp nok oksygen og lider derfor av oksygenmangel.

Dette betyr at disse hestene vil ha redusert ytelse, puste raskere og bruke lengre tid på å komme tilbake til normal pustefrekvens etter arbeid. Ofte vil du også merke at hesten hoster, men dette er ikke gitt, da hestens hosterefleks ikke er godt utviklet sammenlignet med mennesker.

I tillegg til støv og pollen kan for eksempel ammoniakk også være svært irriterende for slimhinnen i lungene.

Stallen er et av stedene hvor konsentrasjonen av støv, pollen og ammoniakk er høyest! Mange dyr samlet på ett sted med strø, grovfôr, urin og gjødning, som virvles rundt i luften av aktiviteter som bevegelse, møkking, feiing av stallen, stell og fôring er årsakene til alt støvet.

 

De beskrevne luftveisproblemer med overdreven pusting, hoste, dårlig prestasjon og lang tid på å komme ned i normal pustefrekvens, kan bedres med en lang rekke tiltak.

Det overordnede tiltaket er frisk luft! Og masser av det i hestens miljø!

 

Derutover kan vi anbefale følgende rutiner:

  • Oppstalling i løsdrift er optimalt, fordi det gir maksimalt med frisk luft til hesten
  • Unngå ut-møkking og feining i stallen mens hesten står på boks
  • Vinduer ut – hvis hesten står i boks
  • Støvfri og ammoniakk bindende strø som f. eks torvstrø, både ved boks og løsdrift
  • Ingen oppbevaring av høy, halm eller wrap i stallen
  • Strigling skal foregå borte fra andre hester
  • God ventilasjon i stallen
  • Så mye utetid som mulig, hvis hesten står på boks om natten

 

Det kan også gjøres tiltak som gjelder hestens fôring!

Både hva som fôres og hvordan det fôres:

  • Bruk heller wrap av god kvalitet enn tørt høy, da det er nesten umulig å unngå at høyet inneholder en eller annen form for støv.
  • Noen hester trenger fuktig ensilage, mens andre har det fint med tørr. Skal du bruke høy er dampet høy bedre enn bløtlagt høy, da dette gir større mengder mikroorganismer på kort tid.
  • Det anbefales å fôre grovfôr på bakken slik at hesten spiser med hodet lavt. Det hjelper med naturlig transport av slim og støv ut av lungene.
  • Noen hester har også utfordringer med små partikler i fôret. Det kan derfor være en idé å bruke pelletert fôr fremfor müsli, eller å fukte fôret før fôring.

 

Det er viktig at hesten får et individuelt og balansert kosthold, da mangler på proteiner, vitaminer, mineraler, sporstoffer og sekundære plantestoffer vil svekke immunforsvaret og forverre luftveisutfordringer.

 

Til slutt skal det også nevnes at hestens immunforsvar er sterkt koblet sammen med tarmmikrobiomet. Ca. 70% befinner seg her, så det vil gi god mening å støtte tarmmikrobiomet med en større mengde prebiotiske ingredienser, som det kan trives på.

 

Produkter i St. Hippolyts sortiment, som er spesielt velegnede til hester med luftveisutfordringer, er f. eks Struktur-E, Glyx-Mash, Mucolyt og Lamin forte.

 

Har du spørsmål om hesten din kan fôres mer optimalt i forhold til utfordringene den står overfor?

Så kontakt din lokale konsulent for en individuell og profesjonell fôrplan.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Søk
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss