0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Hestens vannforsyning

En hest kan klare seg nesten en måned uten næring, men uten vann vises det allerede etter 48 timer tydelige tegn på underforsyning: tegn på fordøyelsesproblemer og sløvhet med livstruende konsekvenser.

Sommeren bringer mange uforglemmelige øyeblikk, og vi oppholder oss så mye som mulig utendørs.

Rideturer med gode opplevelser, stevner i alle disipliner, massevis av tid i stallen – hestefolk nyter denne tiden.

Men man blir tørst i varmen og de varme nettene, og vann er av stor betydning for både hest og rytter.

Visste du at en hest normalt drikker mellom 30 og 60 liter vann per dag?

 

En hest kan klare seg nesten en måned uten næring, men uten vann vises det allerede etter 48 timer tydelige tegn på underforsyning: tegn på fordøyelsesproblemer og sløvhet med livstruende konsekvenser.

 

H2O

Hva skal du være oppmerksom på når det gjelder hestens vannforsyning:

Det gjennomsnittlige vannbehovet på 30-60 liter må dekkes, enten hesten står i boks eller går fritt på beite.

 

1

Hestens vanninntak

Det kan være vanskelig å kontrollere hestens vanninntak når den går på beite. Men kontroll av hestens tannkjøtt og hudens elastisitet vil gi en indikasjon på om den får nok. Tannkjøttet skal være blankt og fuktig, og en hudfold som trekkes i hals- eller skulderområdet, skal raskt gjenvinne sin opprinnelige form (Huntington).

 

2

Hester på beite opptar væske gjennom gresset

Ferskt, grønt gress har 60-80% vanninnhold, så med gresset tar hestene opp en betydelig mengde væske. Korn og høy har betydelig lavere vanninnhold, og hestene må derfor drikke mer når de får dette fôret for å dekke væskebehovet. Med hester på beite må man være oppmerksom på innflytelsen av rangordenen, da sterke hester kan holde de lavere rangerte hestene borte fra vanntrauet. Her må du være oppmerksom og eventuelt etablere enda en vannkilde.

 

3

Vær og mosjon

Vanligvis vil hester i de varme, fuktige sommermånedene ha behov for mer vann. Men faktisk drikker noen hester mer i vintermånedene enn om sommeren. Dette skyldes at vinterfôret vanligvis inneholder mindre fuktighet.

 

4

Naturlige vannkilder

Bekker eller dammer bør ikke brukes som hovedvannforsyning. Vanligvis er det ingen problemer med å la hestene drikke fra slike vannkilder, men det bør likevel sikres tilgang til rent, friskt vann, da åpne vannhuller ikke alltid har tilstrekkelig kvalitet. Forurensning eller algevekst kan utgjøre en risiko for hesten, akkurat som tilgang til vannet kan være vanskelig, for eksempel på grunn av bratte kanter eller gjørmete omgivelser.

(Kilde: Meyer og Coenen (2014): Pferdefütterung; KER Mai 2015)

 

Mer enn bare vann

Hester oppnår avkjøling av kroppen ved hjelp av økt svetteproduksjon. Dette fører til tap av både væske og essensielle elektrolytter. Dette tapet fører ofte til svakere prestasjoner, muskelproblemer og melkesyredannelse i musklene. Regelmessig tilførsel av elektrolytter hjelper hesten med å opprettholde riktig mineralbalanse også under hardt arbeid og høye temperaturer.

Equilyte består av de elektrolytsaltene som frigjøres med hestens svette og i samme proporsjoner.

 

Hva du skal være oppmerksom på i kunnskap om hestens vannforsyning:

En hest kan maksimalt overleve 5 dager uten vann

(Peter Huntington, ernæringsvitenskapelig medarbeider ved Kentucky Equine Research Institute – KER).

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Insektspray – hva virker egentlig?

Ofte brukes en kombinasjon av ulike essensielle oljer som lavendel, citronella, sitroneukalyptus og tea tree olje. Det er imidlertid viktig å nevne at insektene bruker luktesansen, så avskrekkende midler vil ikke ha effekt på insekter som klegg, som ikke har luktesans.

Læs indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss