0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Hva gjør krom, geitvikke og bukkehornkløverfrø?

Ofte er det stort fokus på vitaminer/mineraler og grovfôr til hest, som det helt grunnleggende, og som også er superviktig. Det er imidlertid en del andre ingredienser/råvarer som også har veldig stor effekt på hester. Effekter som kan være avgjørende for både trivsel og velvære.

Å dykke ned i sammensetningen av hestefôr synes vi alltid er spennende!

Ofte er det stort fokus på vitaminer/mineraler og grovfôr til hest, som det helt grunnleggende, og som også er superviktig. Det er imidlertid en del andre ingredienser/råvarer som også har veldig stor effekt på hester. Effekter som kan være avgjørende for både trivsel og velvære.

I dag fordyper vi oss i ingrediensene krom, Geitvikke (Galega officinalis) av medisinsk kvalitet og bukkehornkløverfrø for hester.

 

Krom

Krom er egentlig et mineral og ikke en direkte ingrediens/råvare. Et mineral som hesten bare trenger litt av daglig, men som det ikke er satt noen grense for.

Det betyr imidlertid ikke at mineralet ikke er viktig for hesten din, for det er det absolutt!

Det som gjør krom interessant, og som gir økt interesse når vi snakker om hest, er at mineralet hjelper kroppen til å utnytte karbohydrater og fett fra fôret.

Det betyr blant annet at krom gjør insulinet i hestekroppen mer effektivt i oppgaven med å flytte blodsukkeret fra blodet til cellene.

Dette er det spesielt relevant å fokusere på når vi har å gjøre med hester med metabolske ubalanser.

Ettersom det ikke er satt noen grense for hestens minstekrav, finnes det heller ikke alltid i alle fôrprodukter. Men siden vi vet at krom har denne viktige betydningen for insulinmetabolismen, finner du det tilsatt GlucoGard og Equigard i form av ølgjær, som er en av ingrediensene som har et høyt innhold av krom.

 

Geitvikke

Geitvikke er en flerårig, ca 1 meter høy busk, med hule stengler og fine blå blomster. Du finner den primært på fuktige marker, og roten ligner litt på en rødbete.

Det spesielle ved denne flotte planten er at den inneholder en lang rekke sekundære plantestoffer som alkaloider, glykosider, saponiner, garvestoffer og bitterstoffer.

Alle disse sekundære stoffene gir planten fantastiske egenskaper til å understøtte hestens insulinstofskifte og dermed bidra til å fremme glukoseopptaket i cellene. Enkelte forsøk har sågar vist at den kan hemme sukkeropptaket i tarmen!

Derfor finner du urten i tilskuddet vårt GlucoGard, som er målrettet nettopp til hestenes sukker- og insulinstofskifte.

 

Bukkehornsfrø

På latin kalles bukkehorn “foenum-graecum” og er gresk for høy.  Denne referansen kommer absolutt fra gammelt av, da planten ble brukt som appetittstimulerende middel dersom hesten ble tilbudt mindre godt høy.

I dag er det først og fremst frøene som brukes. De er ekstremt næringsrike med et høyt oljeinnhold på 8 % og med 20 % protein. Men du finner også vitaminer som A, B, C og E i frøene. Det store innholdet av gode, gunstige slimstoffer skal heller ikke glemmes, ca. 20-45 % finnes i frøene.

Det spesielle er imidlertid at de inneholder saponiner foruten en masse andre bitterstoffer og flavonoider. Saponinene er spesielt spennende siden de har vist seg å virke positivt på hestens blodsukkerstofskifte.

Derfor er det en fôringrediens du finner i f. eks vår EquiGard.

 

Det er imidlertid viktig at du ikke bare tenker på at de forskjellige ingrediensene kan utgjøre forskjeller for hesten din. Det er viktig å fôre hesten på en balansert måte, slik at ulike ingredienser støtter hverandre riktig og på en balansert måte. Derfor har vi satt sammen produktene med et bredt utvalg av ingredienser, som er nøye utvalgt og tilpasset produktets effekt på din hest.

 

Er du i tvil om hvordan du best mulig understøtter hesten din, så kontakt oss gjerne for en nærmere snakk om fôringen av din hest.

Du tar bare kontakt med din lokale konsulent eller fyller ut fôrplanskjemaet på hjemmesiden. Så kontakter vi deg i løpet av en ukes tid

 

Kilder

https://sund-forskning.dk/artikler/galega-officinalis/

Equine Applied and Clinical nutrition, Raymon Geor, Patricia Harris, Menfred, Coenen, 2013,

Hestens lægeplanteleksikon, Hilary Page Self, 2001, 1. udgave, 1. oplag

Urteapotekeren, Fritz Wolder, 2019, 1. udgave, 1. oplag

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss