Vi starter først med å svare på det grunnleggende spørsmålet:
Hva spiser hester naturlig?
Hester er såkalte beitende gressetere, det vil si at de lever av gress, urter, bark, blomster, busker og annet fiberholdig materiale i naturen. Dette finner de i sitt daglige lange vandring rundt i et steppelandskap, der maten er sparsom. Hester er derfor skapt til å spise opp til 18 timer i døgnet.
Dette er hvordan hestens tarmsystem er tilpasset, selv om hesten har blitt temmet, og vi har avlet på den i mange år. Blant annet ser vi en konstant produksjon av magesyre og bare en produksjon av spytt når hesten tygger. Dette er en vesentlig forskjell fra fordøyelsen hos mennesker.
Derfor er det veldig viktig at hesten får tilført tilstrekkelig fiber og dermed tyggetid i sin daglige fôring for å opprettholde sitt sensitive tarmsystem.
Den moderne hesten skal derfor primært spise gress og de konserverte variantene av høy og wrap, som spesielt er egnet som vinterfôr.
Du kan lese mer om forskjellen på høy og wrap på vår hjemmeside: [lenke] Forskning anbefaler: For å opprettholde et velfungerende tarmsystem, bør hesten din få et inntak av gress/høy/wrap på minimum 1,5 kg tørrstoff per 100 kg hest per dag. Hvis hesten er overvektig og må gå ned i vekt, kan 1/3 av denne mengden erstattes med mer ufordøyelige fibertyper som for eksempel godt halm. Samtidig bør hesten ha en minimum tyggetid på 8 timer daglig.
Hvilket hestefôr skal jeg velge til hesten min?
Dette er alltid det store spørsmålet, og det er dessverre vanskelig å gi et klart svar.
Det avhenger nemlig av gress/høy/wrap som hesten din inntar, samt hvilken type hest du eier, hva den gjør, og om den har spesielle utfordringer.
Vi kan begynne med å se på typen hest.
En fullvoksen hest som ikke jobber under rytter daglig (vedlikehold), men bare går på beite og koser seg med vennene, bør typisk bare ha dekket manglene som er i gress/høy/wrap. Her bør fokuset ditt være på å velge gode vitaminer og mineraler av naturlig opprinnelse.
Men en ung hest under 2 år må vokse seg stor og sterk. Opptil 90% av veksten skjer før hestens 2-årsdag. Det vil derfor være behov for mer energi, protein og mineraler enn hos den voksne hesten. Her vil det være relevant å se på et såkalt føll/plagefôr, der det er fokus på kvalitetsprotein og lett opptakelige mineraler.
En hest i daglig arbeid vil trenge et fôr med høyere innhold av protein, energi og mineraler enn en hest i vedlikehold, avhengig av analysen av det gitte gresset/høyet/wrapet. Hvis det er mangel på protein i dette, bør denne typen hester også få tildelt et proteinfôr, siden musklene forbruker dette næringsstoffet.
Grunnleggende sett arbeides det med to forskjellige standarder for hestens behov, fastsatt av The National Research Council (NRC) og Kentucky Equine Research (KER).
NRC-standardene er minimumsnormer, og KER anses som optimale normer, derfor ligger KERs normer høyere enn NRCs normer.
Minimumsnormene angir hvor lite av de enkelte næringsstoffene hesten kan få og fortsatt være sunn og frisk, mens optimale normer angir hvor mye en gjennomsnittshest bør få for å fungere helt optimalt.
Derfor er det viktig at du som hesteeier stiller deg selv disse spørsmålene:
Hvor gammel er hesten min?
Hva er kjønnet til hesten min?
-
- Er det en drektig eller lakterende hoppe?
- Avlshingst?
- Vallak?
Er hesten min tykk eller tynn?
-
- Er ribbeina synlige?
- Eller må du trykke hardt for å føle dem?
Hvordan er hesten min stallet?
-
- Primært i boks?
- Boks med mye tid i paddocken?
-
-
- Gress eller jordpaddock?
-
-
- Løsdrift?
Hva gjør hesten min?
-
- Koser den seg på beitet med vennene?
- Blir den ridd 4 ganger i uken?
- Trener du kanskje 7 ganger i uken i en spesifikk disiplin og med et mål for øye?
- Eller bruker du hesten din til løp?
Hvilken rase er hesten min?
-
- Robust ponni?
- Varmblod
- Fullblod
Hva får hesten min av gress/høy/wrap/halm?
-
- Antall kilo per dag?
- Fordelt over hvor mange måltider?
Har hesten min noen utfordringer som krever spesiell oppmerksomhet i fôringen?
-
- For eksempel med mageslimhinnen, stoffskiftet, huden, fordøyelsen, dårlige høver eller noe annet?
Hvor mye veier hesten min?
-
- Dette kan være vanskelig å fastslå, og en vektstape kan være til hjelp.
- Det er imidlertid optimalvekten som bør forsøkes oppnådd.
Med svar på disse spørsmålene blir det enklere å finne riktig hestefôr til hesten din. Vårt konsulentteam hjelper deg gjerne med å velge riktig hestefôr til hesten din, men de vil også gjerne ha disse opplysningene for å hjelpe deg bedre.
Du kan bestille en fôrplan her:
Hvis du inkluderer en analyse av grovfôret, vil konsulentene lage en fôrplan for hesten din i PC-horse-fôringsprogrammet. Dette programmet tar utgangspunkt i NRC-standarden.
Hvor mye fôr skal hesten min ha?
Dette spørsmålet er ganske enkelt når du har valgt hvilket hestefôr hesten din skal ha.
På all vår basishestemat, som du finner her [lenke], er det under fôrveiledningen skrevet antall gram hesten skal få tildelt per 100 kg hest per dag for å være riktig dekket med vitaminer og mineraler. Derfor er hestens vekt en viktig parameter når det gjelder å finne riktig hestefôr.
Doseringen er skrevet i intervaller fra for eksempel 100-200 g per 100 kg hest per dag. Om hesten din skal ha høy eller lav dose, avhenger av hvor mye den jobber og hvilket kondisjon den er i.
Hvis hesten går ute på beite og koser seg og er i god kondisjon, bør du gå for lav dose. Er hesten litt tynn, eller jobber mye, velger du den høye dosen.
Hvordan lagrer jeg hestefôr riktig?
Du har nå valgt hvilket hestefôr hesten din skal ha, beregnet mengden og funnet ut hvor få sekker du trenger per måned. Nå handler det om å lagre det riktig, slik at ingen mus eller andre dyr kommer til fôret, og det må kastes.
Vår anbefaling er å sette sekken ned i en ren fôrbeholder med tett lukkede lokk. Fôrbeholderen rengjøres med eddikvann både innvendig og utvendig mellom hver sekk.
Derved kan ikke mus og rotter komme til fôret, og du opprettholder den best mulige hygiene rundt fôret.
St. Hippolyts fôrsekker er laget for å oppbevare fôret mens sekken sakte tømmes, etter hvert som hesten spiser innholdet.