Er hesten din blitt for tykk eller tynn? Er den blitt stygg i pelsen? Eller utvikler ikke hesten seg slik du ønsker?
Vi gjør alle vårt beste for å passe på og ta vare på hestene våre i henhold til alle forskrifter. Men innimellom er det likevel ting som går galt i en travel hverdag, hvor alt skal gå opp i en høyere enhet.
Her skal vi gjennomgå de to typiske feilene som vi ser mange hesteeiere gjør når det kommer til fôring av hestene sine.
1. Feil fôrmengde i krybben
Du har fått laget en profesjonell, individuell fôrplan for hesten din basert på din fôranalyse av vinterfôret. Men allikevel blir hesten din enten for feit, for tynn eller pelsen blir matt og kjedelig og hesten trives rett og slett ikke som forventet.
Her er utfordringen ofte at man ender opp med å gi hesten enten for lite eller for mye fôr i forhold til anbefalingen i fôrplanen.
Du måler trygt opp fôret ditt med en bøtte eller et fôrmål, der du en gang har sjekket hva målet inneholder av vekt på det aktuelle fôret.
Fôret kan imidlertid endre såkalt volumetrisk vekt i løpet av sesongen. Det vil si vekten av for eksempel en liter fôr. Spesielt fôr med høyt fiberinnhold eller strukturinnhold kan endre volumvekten gjennom sesongen, noe som kan bety at du fôrer hesten din enten for mye eller for lite fôr uten å være klar over det.
En liter Equigard veier ca. 400 g., men endres dette bare med 50 g ene eller andre veien, vil du fort fôre for mye, eller for lite. I det lange løp er det både viktig for hestens inntak av mineraler, energi og protein, men det er også viktig for lommeboken din.
På våre nettsider, under «Fôrguide» for hvert basisprodukt, har vi informasjon om hva en liter av det enkelte fôrprodukt ca veier. Men vi vil likevel oppfordre deg til å sjekke dit eget fôrmål med jevne mellomrom. Du kan for eksempel gjøre det til en vane å sjekke med en vekt den første i hver måned eller når du kjøper en ny sekk.
Du vil få en hest med større trivsel og du vil på sikt spare penger.
2. Du overvurderer hestens arbeidsmengde
Dette er et litt mer tabubelagt emne, siden vi ofte synes at hestene våre arbeider hardt, når vi rider dem på ridebanen – de svetter, i hvert fald under sadelen når den tas av…
Men arbeider hestene våre faktisk så hardt som vi? Som oftest er nok svaret nei!
Det betyr at hvis du fôrer hesten din etter middels arbeid, men det er kun i lett arbeid, så vil hesten få i seg for mye kalorier og protein og dermed bli overvektig i stedet for å konsumere energien til jobben.
I vår store fôrguide har vi utarbeidet en guide som enkelt kan fortelle deg hvor mye ekstra energi hesten din bruker ved å jobbe
Antall MJ DE i bruksanvisningen er imidlertid basert på en 600 kg hest, men arbeidsintensiteten er fargekoordinert, slik at du kan bruke den til alle størrelser hester for å finne ut om hesten din er i lett, medium eller hardt arbeid.
Veiledningen får du her:
Energibehov i MJ DE / dag
Alle værdier er baseret på en stor hest (600 kg)
Værdier / Kilde: www.landwirtschaftskammer.de
Hvordan bruger jeg tabellen?
Vælg gangart og træningsvarighed, og du ser det ekstra energibehov i MJ DE (udtrykt i MJ DE = Mega Joule Digestible Energy), som din hest (600 kg) har brug for udover vedligeholdelseskravet (73 MJ DE / dag). Du kan bruge farven til at se belastningsområdet din hest er i. Hvis du vil kombinere flere gangarter, skal du sammenlægge de angivne Mega Joule, og du kan bruge farven til at bestemme belastningsområdet.
13,2 MJ svarer desuden til 1 Foderenhed (FE), hvilket svarer til energien i 1 kg byg.
Som du ser skal det faktisk ganske mye til før den jobber mot moderat, og langt de fleste hobbyhestene arbeider kun tilsvarende vedlikehold eller lett arbeid, som igjen betyr at mange hester er overfôret.
Om det er hele forklaringen på den «epidemien» vi ser av overvektige hester, tror vi ikke, men det er i hvert fall endel av forklaringen.
At du er oppmerksom på disse to parameter når du kontakter oss om hestens fôrplan, så gjør det også jobben vår lettere. Det blir mye enklere å lage en fôrplan som passer din hests din hests behov, og eventuelt rette opp på en feil fôring som har pågått for lenge.
For en sjekk av fôrplanen, kontakter du din lokale konsulent direkte eller fyller ut fôrplanskjemaet på hjemmesiden. Så vil vi vende tilbake til deg hurtigst mulig.