En velfungerende fordøyelse er avgjørende for hesten din. Ikke bare for å gi den næring med nødvendige vitaminer, mineraler, proteiner og energi, men også for å sikre hjernefunksjon, stoffskifte og immunforsvar.
Fordøyelsen har dermed mange sentrale funksjoner og er utviklet spesifikt i forhold til det dyret hesten er – nemlig en vandrende beiter. En som tilbringer praktisk talt hele dagen på store arealer for å søke og velge ut akkurat de gressene, plantene og andre fibervekster som passer dens smak og ikke minst fordøyelsen. Fibermaterialet brytes ned av mikrobiomet, som lever i hestens baktarm i symbiose med hesten.
Men de naturlige spisevanene passer dessverre ikke inn i vår moderne verden. I dag holder vi dyrene på mindre arealer, på stall og fôrer dem med relativt ensformig fôr i større måltider et par ganger om dagen. Det utfordrer hestens sarte fordøyelsessystem.
Derfor er det ikke uten grunn at fordøyelsesutfordringer er et stort problem hos hester.
Men hvorfor får hestene disse plagene?
Der kan det være enormt mange årsaker til. Vi starter med å liste noen av dem og kikker på noen av årsakene senere.
Grovfôr
- Ernæringsmessig innhold og hygienisk kvalitet
- Mengde
- Fôring
Miljøet
- Vær og luftfuktighet
- Endrede vaner
- Nytt miljø
- Nye venner
- Ny plass
- Dyrlege eller smedbesøk
Stoffskiftet
- Overvekt
- Insulinresistens
Sykdommer
- Parasitter
- Patogene bakterier
- Medisin
- Smertestillende
- Antibiotika
- Vaksinasjoner
- Ormekur
Prestasjon
- Trening
- Skader
- Stevnekalender
- Transport
Grovfôret
Her hos St. Hippolyt konsentrerer vi oss mye om grovfôr til hester. Det er grunnlaget for hestens fôrplan, og derfor det hesten spiser mest av – typisk består 90 % av det daglige kostholdet av grovfôr.
Det kan være mange grunner til at det kan gi hesten fordøyelsesutfordringer.
Får den for lite. Det er kjent at hester må ha minimum 1,5 kg TS (tørrstoff) per 100 kg hest per dag for at fordøyelsessystemet skal fungere optimalt. Hvis dette behov ikke er oppfylt, får ikke tarmens mikrobiom nok å leve av, og dermed oppstår problemer.
Dernest kan det handle om måten det fôres på. Fôres det bare én daglig porsjon, vil hesten stå mange timer uten mat, og det kan oppstå problemer med syre/base-balansen i systemet. Det kan både gi hesten direkte syreubehag i magen, men pH-verdien i baktarmen kan også endre seg, som igjen forstyrrer balansen i tarmens mikrobiom.
Der kan også være ernæringsmessige utfordringer, noe som vi ser stadig oftere de siste par årene. Nemlig at fordøyeligheten av grovfôrets er for lav – eller sagt med andre ord, grovfôret er for grovt. Det er deilig mye tyggetid i et slikt produkt, men selv om hesten spiser1,5 kg TS pr 100 kg kroppsvekt, som anbefalt, så får ikke tarmmikrobiomet nok fordøyelige fibre å leve av – altså får den for lite grovfôr.
Noen hester kan også ha vanskelig for å håndtere for høyt sukkerinnhold, som igjen kan føre til ubalanse i tarmmikrobiomet.
For lite protein, eller for mye protein, begge deler er det mange hester som reagerer på – spesielt hvis det allerede er ubalanse i mikrobiomet
Den hygieniske kvaliteten har også stor betydning hestens fordøyelsessystem. Spiser hesten f. eks muggent grovfôr – enten det er høy eller ensilage, er risikoen høy for at den får i seg toksiner som sjenerer funksjonen av tarmens slimhinne. Dermed øker fordøyelsesutfordringene. Derfor er den hygieniske kvaliteten på grovfôret ikke bare viktig for hestens luftveier.
Miljøet
Kikker vi på hestens miljø, har du helt sikkert opplevet at hesten gjerne får endret gjødningskonsistens hvis den blir flyttet, eller blir nervøs, f. eks når dyrlegen eller smeden kommer på besøk.
Her settes et stort hormonsystem som forteller hesten at den skal være klar til flukt i gang, og så tømmes tarmsystemet og balansen i mikrobiomet endres igjen.
Der er ingen tvil om at noen hester er mer sensitive enn andre på dette område. Men mange hester kan vennes til mange forskjellige situasjoner.
Selv været, som ekstrem varme, kulde eller regn, kan få noen hester til å reagere og få utfordringer i tarmsystemet. Hele mekanismen her er ennå ikke kjent, men det forskes på hestens væskebalanse og dens betydning for tarmfunksjonen.
Du har kanskje allerede funnet et mønster i årsaks utdypingen til fordøyelsesproblemene – nemlig at hestens tarmmikrobiom ofte kan komme ut av balanse – og det av mange ulike årsaker.
I tillegg til de detaljerte årsakene, ser du også en lang rekke andre årsaker på listen. Noen mer logiske enn andre. Vi har til og med nevnt at overvekt kan ha innvirkning på tarmfunksjonen og her ser man at balansen i tarmmikrobiomet også endres!
Det er fascinerende hvordan noe fysisk ved hesten kan forandre noe annet liv som bare lever inni hesten. Derved ser vi at det er større kommunikasjon og samarbeid mellom hestekroppen og dens tarmmikrobiom, og vi har så vidt begynt å forstå hvordan det henger sammen.
Har du problemer med hestens fordøyelse eller tarmfunksjon?
Eller mistenker du dette? Så ta gjerne kontakt for en mer detaljert prat, slik at årsaken og dermed en god løsning kan bli funnet, til beste for hestens velferd.
Du kontakter oss bare direkte eller fyller ut fôrplanskjemaet vårt her.
Kilder
https://ker.com/library/advances-equine-nutrition/
https://www.kemin.com/na/en-us/markets/animal/equine/welcome-to-equisummit/equisummit
Raymond J. Geor, Paricia A Harris, Manfred Coenen, 2013, Equine Applied and Clinical Nutrition