Har du hatt en hest med dårlige høver, har du sikkert stilt deg selv spørsmålet:
Hvorfor har hesten min dårlige høver?
Og det kan være mange svar på det spørsmålet! Her er noen mulige årsaker:
- For lenge mellom besøk av hovsmeden
- Feil beskjæring
- Boksmiljøet
- Utemiljøet
- Genetikk
- Sesongen
- Alder
- Manglende mineraler i den daglige fôringen
- Manglende protein i den daglige fôringen
- Manglende essensielle fettsyrer i den daglige fôring
- For mye sukker og stivelse i den daglige fôringen
- Dårlig tarmfunksjon som giv nedsatt B-vitamin produksjon og opptagelse av næringsstoffer
- Motion/bevegelse
Undersøkelser viser dog at genetikk er den viktigste faktoren når det gjelder hovkvalitet. Deretter følger fôringen, mosjon og sesong.
Vi opplever at det er lite fokus, spesielt på protein og de essensielle fettsyrene i fôringen. Disse parameterne blir ofte glemt, på samme måte som at boks strø må suge ammoniakk, uteområdene er for tørre, beskjæring skal være hver 6.-8. uke, og at mosjon er nødvendig for øket blodsirkulasjon til hoven.
Protein
Protein er viktig, da hovveggen består av 93 % protein på tørrstofbasis.
Hovveggen består av det strukturdannende proteinet, keratin. Keratin inneholder en høy prosentandel svovelholdige aminosyrer som cystein og metionin, som danner bindinger mellom individuelle molekyler, og skaper en sterk, og fleksibel struktur. Denne prosessen kalles keratinisering av hovvevet.
Dersom hesten får tildelt proteinkilder av høy kvalitet, vil det typisk kunne dekke hesten med de aminosyrene som er essensielle for hovveksten. Vi opplever at mange hester ikke får i seg nok essensielle aminosyrer i sommerperioden, fordi innholdet i gresset svinger mye gjennom sommeren. Innholdet avhenger av åkerens stell og ikke minst av været. Tidlig på sommeren er proteininnholdet høyt, mens det senere på sommeren er synkende og ikke tilstrekkelig når vi kommer til august måned.
Tildeling av tilskudd med individuelle aminosyrer har som regel ikke samme effekt som tildeling av en høykvalitets proteinkilde, da de kan forårsake ubalanse i den totale aminosyreallokeringen og dermed skape andre problemer eller mangler.
Det vil derfor være hensiktsmessig å gi kraftfôr som inneholder protein av høy kvalitet, balansert med de andre næringsstoffene i fôret. Naturlige kilder til protein av god kvalitet er grovfôr med bred gressdiversitet, lusern, ølgjær, soya, linfrø og spirulina alger.
Fettsyrene
Du finner fettsyrene i det ytterste laget av hovveggen sammen med keratin. Når fett er til stede i riktig mengde, vil det danne en barriere som holder på fuktigheten i de indre lagene av hovstrukturen og samtidig holder vann ute. Det er spesielt viktig å fokusere på denne detaljen når sommeren blir veldig tørr. Da har høvene en tendens til å tørke ut, men hvis hesten får i seg nok av de essensielle fettsyrene vil smidigheten i hoven opprettholdes.
Fettsyrenes skaper dessuten en barriere som forhindrer at bakterier og sopp kan komme inn i hovhornet
Hvis hesten går på friskt gress, får den mest sannsynlig oppfylt behovet for essensielle fettsyrer med et forhold på 4:1 – 6:1 av omega 3 og 6. I så fall vil det sannsynligvis ikke være behov for å gi ekstra fettsyrer.
Får hesten derimot tørt høy – eller senere på sommeren tørt og grovt gress, så vil ikke fettsyrene være til stede i samme grad, og da vil det være nyttig å tilføre ekstra fettsyrer.
Den vegetabilske kilde til fettsyrer, som ligger tettest på fettsyresammensetningen i friskt gress er linfrø og chiafrø. Andre planteoljer er høyere på omega-6 enn omega-3.
Husk dessuten at optimalisering av fôringen kun påvirker ny vekst av hoven!
Hovens vekst
Hovens vekst starter oppe fra kronranden og ned mot tåen. Under normale omstendigheter tar det 9-12 måneder for hoven å vokse hele veien ned til tåspissen. Den bakerste delen av hoven, fra kronranden til enden av hoven ved draktene, vil bare ta 4-5 måneder. Dette betyr at hornet ved draktene er yngre og vil være mere elastisk.
Hvor hurtig høvene vokser avhenger blant annet av alder, sesong, sykdom, trening og ernæring. Hos føll vokser hoven i gjennomsnitt 15 millimeter i måneden. Hos utvokste hester i genomsnitt 9 millimeter og for seniorhester ned til 6 millimeter i måneden. Om vinteren vokser hoven minst, og på våren mest.
Hvis du opplever dårlige høver hos din hest og har vanskelig for å forstå hvorfor, så ta en titt på fôrplanen.
Vi hjelper deg gjerne med å gjennomgå den for å se etter svake punkt.
Kontakt oss direkte eller fyll ut fôrplanskjemaet på hjemmesiden, så hjelper vi deg så snart som mulig.