0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Insektspray – hva virker egentlig?

Ofte brukes en kombinasjon av ulike essensielle oljer som lavendel, citronella, sitroneukalyptus og tea tree olje. Det er imidlertid viktig å nevne at insektene bruker luktesansen, så avskrekkende midler vil ikke ha effekt på insekter som klegg, som ikke har luktesans.

Sommeren er en deilig tid. Vi nyter varmen, de lyse nettene og de deilige marker. MEN – sommeren bringer også insekter, og de kan være en stor plage for både oss og hestene. Både på beitet, men også på rideturen.

 

Det er mange løsninger: dekkener, spray, beite om natten, løsdriftstaller, hvor hestene selv kan gå inn de verste tidene, og mye annet.

Det føles ofte som om insektdekken er eneste løsning. Men på varme dager kan det bli veldig varmt for hesten å ha på seg. I tillegg må passformen på dekken være god, slik at hesten ikke opplever press og slitasje.

Vi har derfor undersøkt hvilke stoffer i insektspray som er bekreftet via forskning, som rent faktisk virker avskrekkende på visse insekter.

Det har vært et stort arbeid, fordi det typisk kun er én type insekter de forskjellige stoffene er testet mot.

Vi må også huske å skille mellom avskrekkende og bekjempende midler. Bekjempende midler virker når insektene berører/biter og får i seg midlet, hvoretter de dør. Avskrekkende midler virker fordi insektene ikke vil lande på hesten.

Vi velger her å fokusere på avskrekkende midler. Ofte brukes en kombinasjon av ulike essensielle oljer som lavendel, citronella, sitroneukalyptus og tea tree olje. Det er imidlertid viktig å nevne at insektene bruker luktesansen, så avskrekkende midler vil ikke ha effekt på insekter som klegg, som ikke har luktesans. Noen av avskrekkingsmidlene er også testet for sin evne til å drepe insektene.

 

Lavendelolje

er blant annet testet mot det du kjenner som vanlige fluer i stallen,(Musca domestica L og Chrysomya albiceps Wiedemann).[1] Testen viste at det er stoffet linalool fra lavendel som effektivt. Faktisk hadde det en drepende effekt på både voksne fluer og larver ved en konsentrasjon på 2,5 %!

I et annet forsøk ble linalool testet på mygg![2] Her ble de eteriske oljers effekter testet i stearinlys og i forskjellige diffusere. Man så at linalool jaget vesentlig flere mygg enn i kontrolltesten. Og stoffet var mer aktivt i diffusere enn i lys. Linalool avviste faktisk 93% mygg!

Samme undersøkelse testet citronellaolje, og her så man at diffusere plassert 6 meter fra myggfelle avviste hun-mygg med opp til 22 %. Ved å plassere diffusere enda nærmere sås en større avvisningsgrad! Men den generelle avvisningsprosent lå på ca. 68%.

 

Sitroneukalyptusolje

er også studert i en rekke forsøk, hvor man tydelig ser en insektavvisende effekt mot mygg og andre insekter. [3] Ingrediensene i oljen, som først og fremst var ansvarlige for effekten, er 1,8-cineol, citronella, linalool, α-pinen og γ-terpinen. Det er med andre ord en del av virkestoffene som går tilbake fra de enkelte eteriske oljene.

 

Tea tree-olje

er også testet overfor de mest alminnelige fluene i en hestestall (Haematobia irritans og Musca domestica).[4] Her ble det testet konsentrasjoner opp til 5,0 %, som faktisk var i stand til å ta livet av fluene med effektivitet etter 12 timers eksponering. Tea tree-oljens avskrekkende effekt ble også testet på Holsteiner-kuer. Her så man at det var en avskrekkende effekt på 61,6 % i helt opp til 24 timer!

 

Konklusjonen blir

at de eteriske oljene ikke avviser insektene 100%, men reduserer kraftig belastningen og dermed plagen! Noen av oljene har også i stor konsentrasjon dessuten en bekjempende effekt.

 

Insektspray med de «rette innholdsstoffene» kan derfor være en god hjelp i kampen mot den verste insektplagen.

Det er imidlertid viktig at de brukes riktig. Insektspray skal brukes i de periodene av døgnet når insektene er mest aktive. Og regner det, skal hestene sprayes oftere, da insektsprayen vaskes av.

 

Vil du vite hvilke insektspray vi har i sortimentet og hvordan de brukes? Så kontakt oss endelig for en nærmere prat.

 

[1] In vitro Safety and Efficacy of Lavender Essential Oil (Lamiales: Lamiaceae) as an Insecticide Against Houseflies (Diptera: Muscidae) and Blowflies (Diptera: Calliphoridae), Luciana F Cossetin, Eduarda Maria T Santi, Jocelene F Cossetin, Janaína B Dillmann, Matheus D Baldissera, Quelen I Garlet, Tiago P de Souza, Luiza Loebens, Berta M Heinzmann, Michel M Machado, Journal of Economic Entomology, Volume 111, Issue 4, August 2018, Pages 1974–1982,

[2] Efficacy of the botanical repellents geraniol, linalool, and citronella against mosquitoes, Günter C. Müller, Amy Junnila, Jerry Butler, Vassiliy D. Kravchenko, Edita E. Revay, Robert W. Weiss, Yosef Schlein, Journal of Vector Ecology, 10 July 2009

[3] Eucalyptus essential oil as a natural pesticide, Daizy R. Batish, Harminder Pal Singh, Ravinder Kumar Kohli, Shalinder Kaur, Forest Ecology and Management, Volume 256, Issue 12, 10 December 2008, Pages 2166-2174

[4] Insecticidal and repellent effects of tea tree and andiroba oils on flies associated with livestock, V Klauck 1, R Pazinato, L M Stefani, R C Santos, R A Vaucher, M D Baldissera, R Raffin, A Boligon, M Athayde, D Baretta, G Machado, A S DA Silva, Med Vet Entomol. 2014 Aug:28 Suppl 1:33-9. doi: 10.1111/mve.12078.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Insektspray – hva virker egentlig?

Ofte brukes en kombinasjon av ulike essensielle oljer som lavendel, citronella, sitroneukalyptus og tea tree olje. Det er imidlertid viktig å nevne at insektene bruker luktesansen, så avskrekkende midler vil ikke ha effekt på insekter som klegg, som ikke har luktesans.

Læs indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss