0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Kan hester bli solbrent?

Det er viktig å bruke solkrem av naturlig opprinnelse, da noen hester kan reagere negativt på solkrem som inneholder PABA (para-aminobenzosyre).

Vi elsker sommer og sol, men hvordan påvirker solens UV-stråler hestene våre?

Hester er generelt ganske godt beskyttet fra naturens side mot solens UV-stråler. Både pelsen og pigmentet melanin i huden er hestens eget forsvar mot UV-strålene. De reflekterer sollyset slik at UV-strålene ikke skader selve huden.

Men hester med hårløse partier som også mangler pigment – det vil si rosa i huden – er mer utsatt for solbrenthet. Dette kan være mulen, manken, de «edlere delene», lysken, ørene, rundt øynene og på de hvite markeringene eller hos tynnhudede hester.

 

Den enkle beskyttelsen her er å skjerme hesten mot solens stråler. Dette kan for eksempel være via fluemasker, tepper, innetid mellom 12-15 eller rett og slett å smøre hesten med solkrem.

Det er viktig å bruke solkrem av naturlig opprinnelse, da noen hester kan reagere negativt på solkrem som inneholder PABA (para-aminobenzosyre).

En naturlig solblokker er mineralet sinkoksid, som du nettopp finner i vår

Horse Sun Lotion, som har solfaktor 30!

 

Ved bruk av solkrem på utsatte hudområder er det viktig å påføre med jevne mellomrom, da kremen vaskes av når hesten drikker, eller slites av ved beiting.

Du kan imidlertid velge en solkrem med høyt fettinnhold, da denne ikke vaskes/slites av så lett. I vår Horse Sun Lotion finner du også et høyt fettinnhold.

Hester kan også få et solbrent-lignende utslett, som mange hesteeiere tror er vanlig solbrenthet. Det avtar imidlertid ikke ved normal behandling, og du vil gjerne vite hva det er og hvordan det oppstår.

I disse tilfellene blir ikke utslettet bare rødt og irritert, men det dannes også en hard, tykk skorpe som kan utvikle seg til en betennelsestilstand med blemmer.

Det kalles for fotosensibilisering!

 

Landøyda

 

I disse tilfelle er ikke solen den direkte utløsende faktor, men det kan ha vært hendelser før som gjør at hesten reagerer negativt på solstråler.

 

Der kan være to ting som, som sammen med solen kan gi disse utfordringene:

 1. Hvis hesten kommer i berøring med planter som vill pastinakk, smørblomst eller kystbjørnekjeks kan plantesaften i kombinasjon med sterkt sollys forårsake en reaksjon som ligner på et tilfelle av kokende vann på huden.
  Plantesaften absorberer simpelthen energien fra sollyset og overfører den til hudcellene, noe som ødelegger dem og gir utslettet.
  Hesten kan påvirkes av plantesaften i opptil en uke etter at den har fått den på huden. Hvis du oppdager at hesten din har kommet i kontakt med disse plantesaftene, så skyll dem av med rikelig med rent vann for å unngå problemer. Som et sikkerhetstiltak er det lurt å holde hesten unna solen i opptil en uke etterpå.

 

 1. Dersom hesten får i seg giftige planter, som for eksempel Landøyda, som inneholder giften pyrrolizidinalkaloider (PA), kan det også oppstå fotosensibilisering. Dette toksinet skader leveren fordi det omdanner alkaloidene til en svært reaktiv forbindelse kalt pyrrol, som bryter ned leverceller samt nyre- og lungevev. Skadede galleveier og leverceller forstyrrer avgiftningsorganets evne til å skille ut fylloerytrin, som produseres under fordøyelsen av klorofyll – det grønne pigmentet fra planter. Normalt skiller hester ut fylloerytrin gjennom gallen og det går derfor ut i avføringen uten interaksjon med hudvevet. Men med leverskade forblir fylloerytrin i kroppen og akkumuleres i huden for å forårsake lysfølsomhet. Når de utsettes for sollys, brytes områder med lys hud ut i blærer og sår.
  I Spesielt denne typen utslett er noe vi ser ofte. Dette kan avhjelpes ved å fjerne hesten fra de giftige plantene og støtte regenereringen av leveren ved for eksempel å tilføre visse aminosyrer og Marietistelfrø.
  Det skumle er imidlertid at dette akkumuleres over tid, til og med flere år, og faktisk vil bare 25 % av hester med lys hud- og leverskader vise synlige tegn på hudskade fra fotosensibilisering!
  Hvis hesten inntar store mengder pyrrolizidinalkaloid over en kort periode, oppstår det akutt forgiftning som kan være dødelig.Det er derfor viktig at hesten ikke spiser planter med disse giftstoffene.

 

En solbrenthet på hester må alltid tas på alvor, spesielt hvis den oppstår på ikke-solfylte dager, og hesten for eksempel står på en åker med gule planter.

Er du i tvil om hesten din er rammet av leverskade, kontakt veterinær for å få tatt blodprøve.

Vi hjelper gjerne med gode råd og veiledning for leverstøttende fôring. Hvis hesten din har en normal solbrenthet, så ta en titt på vår Horse Sun Lotion for en naturlig og enkel beskyttelse for hesten din i sommer.

 

Kilder

https://thehorse.com/17869/burning-up-photosensitization-and-sunburn-in-horses/
https://horseconsult.com/videncenter/hestefolde/pastinak-er-giftig-for-heste-har-i-vild-pastinak-paa-foldene/

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Søk
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss