0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Mangler hos hester kommer ofte snikende

En mangel hos hesten kan vise seg på mange måter. Gjentagende kløe etter eller under pelsskiftet, skorper i kodene, dårlig hovkvalitet, misfarging av hårlaget, matt glansløs pels, og stoffskifte- og fordøyelse forstyrrelser anses som sikre tegn på mangel på livsviktige næringsstoffer.

Ernæringsmessige mangler hos hester er noe vi prøver å unngå. Men av og til skjer det likevel selv om vi fôrer dem både fornuftig og balansert. Det kan være mange årsaker til at disse manglene oppstår, og det skal vi kikke litt nærmere på i dag.

 

Hvordan gjenkjenner du en mangel?

En mangel hos hesten kan vise seg på mange måter. Gjentagende kløe etter eller under pelsskiftet, skorper i kodene, dårlig hovkvalitet, misfarging av hårlaget, matt glansløs pels, og stoffskifte- og fordøyelse forstyrrelser anses som sikre tegn på mangel på livsviktige næringsstoffer.

 

Ut over typiske ytre tegn kan en blodprøve gi opplysninger om ernæringsstatusen.

For å oppnå best mulig resultat, anbefales det et opphold med fôr med høyt mineralinnhold, og/eller mineraltilskudd et par dager før blodprøvetaking.

Dessuten bør du minne dyrlegen om at zink-, kobber-, selen- og mangannivåene skal være med i analysen, da disse ikke alltid inngår i en «stor» blodprøveanalyse!

 

Hvordan oppstår en mangelsituasjon?

Man må skille mellom behovet for livsviktige næringsstoffer og energibehov. Velnærte eller til og med overvektige hester kan helt sikkert være underforsynt med livsviktige stoffer. På grunn av intensivt dyrkede og utpinte gressmarker med ensidig gressammensetning er det knapt mulig å sikre tilførsel av livsviktige stoffer gjennom høy eller gress alene.

Hvis du ikke gir hesten et balanserende tilskudd av livsviktige næringsstoffer, er den permanent underforsynt. Raser som er lett å fôre, og hester i vedlikehold blir ofte påvirket av dette problemet. Siden energibehovet blir dekket av grovfôret, justeres tilskuddsfôret som oftest ned, og dermed får du en utilstrekkelig tilførsel av livsviktige næringsstoffer.

For lite bevegelse og for mye energitilførsel fører da stadig oftere til overvektige og metabolsk utfordrede hester. For å kunne dekke både energien og det livsviktige næringsbehovet, må fremfor alt de lettfôrede hesterasene gis svært konsentrerte rasjoner, som må være rike på mikronæringsstoffer.

Men hesten kan også komme i underskudd på et mineral dersom den ikke opptar det tildelte fôret optimalt (f.eks. hvis den har fordøyelsesproblemer), eller hvis den har et økt forbruk av enkelte mineraler i forbindelse med en akutt tilstand eller om den får feil balanse mellom spesielt uorganiske mineraler.

 

Hvordan tolker du mulige symptomer på mangler?

Hud- og pelsproblemer kan også skyldes mangler – men tolkes veldig ofte som en allergisk reaksjon, og blir dermed ikke sett på som fôringsrelatert. Forbindelsen blir tydelig hvis vi bruker eksemplet med sporelementet sink.

Sink er en del av enzymer i protein- og karbohydratmetabolismen, og spiller også en viktig rolle i epitelregenerering av hud og slimhinner. Dersom sinktilførselen gjennom fôret er utilstrekkelig, utvikles over tid en mangelsituasjon. Sink blir også «forbrukt» i løpet pelsskiftet – og er en årsak til at symptomene ofte forverres i løpet av den tiden. Men sink spiller også en sentral rolle i immunologiske prosesser. Reaksjoner på mygg og insekter er ofte et resultat av forstyrret immunregulering på grunn av underskudd av livsviktige stoffer. Fokuset her er på sporstoffene sink, kobber og selen.

 

Tegn på mangler kan være:

KOBBER

Knokkeldannelse- og pigmentforstyrrelser (f. eks kobberbriller), fertilitetsproblemer, nervøsitet, “falmet” hårlag.

 

JERN

Blodmangel, svak hud- og slimhinnebarriere, manglende prestasjoner.

 

SINK

Hud-, pels-, hov-, og fertilitetsproblemer, svak hud- og slimhinnebarriere, appetittløshet, vekst- og sårhelingsforstyrrelser, mangel på insulin.

 

MAGNESIUM

Spenninger, nervøsitet, hovne ben, hjerte- og kretsløpsforstyrrelser, svake knokler og utmattelse.

 

MANGAN

Knokkelutfordringer, avvik i brusk- og senemetabolisme, spenninger, muskelstoffskifteutfordringer og hyperaciditet (sterk syredannelse under arbeid).

 

SELEN

Muskeldannelsesforstyrrelser, hjertemuskelutfordringer, hårtap, økt flassdannelse, muskelspenninger, svak hud- og slimhinnebarriere og kretsløpsforstyrrelser.

 

Dessuten er det forskjell på hvor alvorlig mangelen er, og for å vurdere det har vi laget denne figuren:

 

Er du i tvil om hesten din mangler næring?

Eller om fôringen er passende balansert? Eller om næringsopptaket er godt nok?

Så ta endelig tak i din lokale konsulent eller fyll ut fôrplanskjemaet på nettsiden.

Skulle hesten din dessverre ha mangel på et sporstoff, så har vi Hesta Plus-serien, både i pellets og som flytende tilskudd, som hurtig og effektivt kan fylle opp hestens depoter igjen med mineralet den trenger.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Søk
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss