Vi har sagt det før, og vi sier det igjen; Å dykke ned i sammensetningen av hestefôr synes vi er superspennende!
Det er ofte stort fokus på vitaminer/mineraler og grovfôr til hest som det helt grunnleggende, noe som selvfølgelig er viktig. Imidlertid er det en del andre ingredienser/råvarer som også har veldig stor effekt på hester. Effekter som kan være avgjørende for både trivsel og velvære.
I dag kikker vi nærmere på bentonitt, lakris og loppefrø til hest.
Loppefrø
Loppefrø og spesielt loppefrøskall er etter hvert en velkjent råvare å bruke til hester – spesielt for hester som får i seg sand eller jord med enten gress eller forurenset halmfôr, eller går på svært nedbeitet gress eller direkte jordbakker der risikoen inntak av sand og jord er øket.
Loppefrøskall er kjent for å danne en sterk gel når den kommer i kontakt med væske, og denne gelen kan trekke urenheter som sand og jord ut av hestens tarmsystem.
Men visste du at loppefrøene og skallene deres kommer fra en bitteliten plante i smalkjempefamilien?
Det latinske navnet er: Plantago Ovata og planten er en ørkenplante som stammer fra India, der råvaren også produseres! Planten trives best med forsiktig stell i et kjølig klima.
Forskjellen på loppefrø og loppefrøskall er at skallene er den ytterste delen av frøet, og det er disse som i kontakt med væske danner et kraftig slim som kan trekke sand ut av hestens tarm. Dette slimet består av polysakkaridet arabinoxylan, som er ufordøyelig for hestens mikrobiom, og dermed kan slimet omslutte sanden og ta den ut med gjødningen.
Denne spesielle slimete egenskapen gjør at loppefrøskall kan binde seg opptil 40 ganger sin egen vekt i væske!
Men visste du også at studier viser at loppefrøskall kan bidra til å stabilisere hestens blodsukker? Det trengs faktisk ikke mer enn 90 g for en hest på 500 kg for å oppnå denne effekten.
Du finner loppefrø, og dermed loppefrøskall i Relief Mash, som nettopp kan støtte sandutskillelsen fra hestens tarm.
Bentonit
Bentonit er en leirtype som du kanskje har hørt om. Den blir mer og mer utbredt å bruke til hester pga. sine gode egenskaper for hestens fordøyelse. Imidlertid er det fortsatt ganske ukjent for de fleste hesteeiere hva det egentlig er for noe, Derfor får du her en utdypning av en elsket ingrediens J
Det er en spesiell leiretype, også kjent under navnet montmorillonit. Bentonit er kommet frem ved omdannelse og forvitring av glassholdig vulkansk aske – og er altså riktig mange år gammel. Bentonit-leire finnes mange steder i verden. Første gang det ble oppdaget var i Benton, Wyoming, USA, men finnes også i Frankrike og noen steder i Danmark.
Bentonit er kjent for å ha stor vannbindingskapasitet og ionebytteregenskaper.
Hva betyr så det for hestene våre?
Å ha gode ionebytteregenskaper gjør at bentonitt er god til å tiltrekke seg stoffer som er positivt ladet, da den selv er svært negativt ladet. I mange tilfeller er de positivt ladede stoffene i tarmen uønskede fremmedstoffer og forurensninger, som kan gi problemer for hestens tarmfunksjoner. Derfor er ionebytting en god egenskap for denne råvaren, som brukes i en rekke fordøyelsesprodukter, som Curagest.
Den gode vannbindingsevnen gjør noe av det samme. Leiren oppfører seg som en svamp, og absorberer både flytende, skadelige og uønskede fremmedstoffer. Bentonitt er derfor bra å bruke når hesten har endret gjødning konsistens eller ved fôrskifte, har spist giftige planter eller hatt et uventet besøk i fôr-rommet eller på det alt for frodige beite.
Lakris
Når vi snakker om lakris til hester, er det ikke fra godtebutikken, men råvaren som brukes i snopet– nemlig lakrisrot.
Lakris er en stor blomstrende busk, som er hjemmehørende i middelhavsområdet. Den gror hurtig og setter mange rotskudd, noe som er smart, da det nettopp er røttene som har en fantastisk virkning på organismen.
Roten høstes etter 3-4 år. Da har den et høyt innhold av glycyrrhizin, flavonider og polysaccharider.
Lakrisrot er kjent for å kunne lindre luftveiene og virker positivt på slimhinnen i mave- og tarmkanalen.
Det er viktig at du ikke bare tenker på at individuelle ingredienser kan utgjøre forskjellen for hesten din. Det er viktig å mate hesten på en balansert måte, slik at ulike ingredienser støtter hverandre riktig i riktige mengder. Derfor har vi satt sammen produktene med et bredt utvalg av ingredienser, nøye utvalgt og tilpasset produktets effekt på hesten din.
Hvis du er i tvil om hvordan du best kan støtte hesten din, så kontakt oss for en mer detaljert prat om fôring av hesten din.
Du kontakter ganske enkelt din lokale konsulent eller fyller ut vårt fôrplanskjema på nettsiden. Vi vil da kontakte deg snarest innen en uke.
Kilder
Fischer, M., N. Yu, R.G. Gray, J. Ralph, L. Anderson and J.A. Marlett (2004): The gel-forming polysac-charide of psyllium husk (Plantago ovata Forsk). Carbohy. Res, 339 (2004), pp. 2009-2017.
Moreaux, S. J. J.;J. L. Nichols; J. G. P. Bowman and P. T. Hatfield (2011): Psyllium Lowers Blood Glu-cose and Insulin Concentrations in Horses. April 2011, Pages 160-165.
Rodriguez-Cabezas, M.E., J. Galvez, D. Camuesco, M.D. Lorente, A. Concha and O. Martinez-Augustin (2003): Intestinal anti-inflammatory activity of dietary fiber (Plantago ovata seeds) in HLA-B27 transgenic rats. Clinical Nutrition, 22 (2003), pp. 463-471.
Urteapotekeren – Fritz Wolder
https://blog.redmondequine.com/is-bentonite-clay-safe-and-beneficial-for-my-horse
https://denstoredanske.lex.dk/bentonit
https://equinewellnessmagazine.com/bentonite-clay-diatomaceous-earth/