Hvis du ikke selv har prøvd det, kjenner du garantert noen andre som har hatt problemer med tarmfunksjonen til hesten sin.
Dette kan komme til uttrykk som oppblåsthet, gjødselvann nedover beina, myk gjødselkonsistens og generelt ubehag hos hesten.
Men visste du at endret atferd, endret stoffskifte og problemer med immunforsvaret også kan knyttes til utfordringer i tarmen?
Disse er kanskje ikke like åpenbare som om det er problemer med gjødselen, men er faktisk ofte mer alvorlige.
Det er mange årsaker
til disse utfordringene, men som oftest ligger årsaken i ubalanse i tarmmikrobiomet eller en såkalt lekk tarm hos hesten, hvor slimhinnen ikke er intakt.
Tarmmikrobiomet har ikke bare i oppgave å fordøye de inntatte fibrene for hesten og produsere metabolitter, men de produserer også en spesiell form for “film” som dekker overflaten av tarmslimhinnen. Dette fungerer som en barriere for uønskede bakterier og stoffer, sammen med tarmslimhinnen, som hvis dette systemet er tett, sørger for at uønskede bakterier og stoffer ikke kan komme inn i hesten og skape trøbbel. Videre er denne filmen ansvarlig for å regulere hestens energimetabolisme og glukosestoffskifte.
Derfor er det enormt viktig at hestens tarmmikrobiom har en god balanse mellom de mange millioner av bakterier og organismer som lever i dette økosystemet.
Derfor bør man tenke på hva slags mat man tilbyr hesten, og dermed også mikrobiomet. Den hygieniske kvaliteten skal selvsagt være på topp, men fibertypen, og ikke minst diversiteten er av avgjørende betydning for at vi skal få alle de riktige bakteriene og organismene i hestens mikrobiom til å trives.
Når først bakteriene og organismene i hestens mikrobiom trives og har et godt indre økosystem, produserer de riktige metabolitter for hestens forbrenning, og systemet fungerer derfor optimalt. Det betyr også at den viktige beskyttelsesbarrieren opprettholdes og fungerer.
Selv om hestens tarmmikrobiom etableres i de første månedene av livet, vet vi nå at fôringen kan endre det over tid. Det forskes mye på hvordan for høy andel sukker og stivelse i fôret kan endre pH-verdien i tarmen og dermed balansen i tarmmikrobiomet.
Men i dag er vi blitt ganske flinke til å fokusere på disse tingene, så det er sjelden vi i rådgivningen opplever at problemene ligger her. Med mindre hesten spiser store mengder epler, plommer, pærer eller eikenøtter i paddocken, som selvfølgelig kan skjer nå i høstmånedene. Fruktene inneholder store mengder fruktose, og eikenøtter inneholder stivelse, og kan dermed gi fordøyelsesproblemer.
Når vi får spørsmål om råd og veiledning, finner vi imidlertid ofte at det store problemet er å få nok diversitet inn i hestens fôrplan.
Bakteriene og organismene
i hestens tarmmikrobiom foretrekker å leve av forskjellige fibre. Dette henger også sammen med at hesten er designet av naturen ikke bare for å spise gress, men også urter, busker, greiner, trær og alt annet den kan nå, både høyt og lavt. En villhest vil konsumere opptil 100 forskjellige typer fiber per dag.
Videre er det naturlig at dette varierer gjennom året, da ikke alt er tilgjengelig verken sommer eller vinter. Plantene har også ulik kjemisk sammensetning avhengig av om det er sommer eller vinter.
Når du opplever fordøyelsesutfordringer hos hesten din, bør du sjekke et par punkter:
- Grovfôrets hygieniske og ernæringsmessige kvalitet
- Sukker og stivelse i fôret
- Diversitet i fibrene
- Stressfaktorer
Og det er mye mer.
Vi har skrevet et blogginnlegg om hvorfor hesten får problemer med fordøyelsen!
Men mangfoldet av de forskjellige fibrene er noe vi i St. Hippolyt alltid har fokusert på. Derfor finner du et enormt mangfold i råvarene våre. Der ser du mange forskjellige typer fibre i form av gress, urter, frukt, grønnsaker og mye mer. Du finner ingen «fyllstoffer» i produktene, alt innholdet er der av en årsak, og det mest spennende er at et produkt som Struktur-E skifter urter gjennom året, avhengig av hvilken sesong vi er i.
Samtidig kan du øke hestens inntak av ulike typer fiber ved å gi et tilskudd med et produkt fra GlyxWiese-serien. Her finner du garantert mer enn 45 forskjellige gress og urter!
Den eneste måten vi kan forsikre oss om dette på, er at gresset høstes på beskyttede områder der biologer jevnlig er ute for å telle arter, slik at vi vet hvor mye variasjon som vokser der.
Er du i tvil om hesten din får i seg nok fiber og av stor nok variasjon?
Ta da endelig kontakt, for vi vil veldig gjerne se over fôrplanen. Du finner vår direkte informasjon her – eller du kan fylle ut vårt fôrplanskjema på nettsiden så kommer vi tilbake til deg innen ca. en uke.
Kilder
https://thehorse.com/1106463/horse-behavior-and-the-microbiome-whats-the-connection/ (sidst besøg 01 2024)
https://food.ku.dk/forskning-paa-food/forskningsomraader/forskning-i-tarm-mikrobiomet-paa-ku-food–sundhed-og-sygdom/ (sidst besøgt 01 2024)
Microbiome and Blood Analyte Differences Point to Community and Metabolic Signatures in Lean and Obese Horses, 2018, Amy S. Biddle, Jean-Francois Tomb, Zirui Fan, Frontiers | Microbiome and Blood Analyte Differences Point to Community and Metabolic Signatures in Lean and Obese Horses (frontiersin.org)
Den Store Foderborg af Nanna Luthersson, 2004, 1 udgave, 1 oplag
Equine Applied and Clinical nutrition, 2013
https://www.kemin.com/na/en-us/markets/animal/equine/welcome-to-equisummit/equisummit