0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Visste du at en hest maks. kan overleve 5 dager uten vann?

Hesten trenger 30-35 ml vann per kg kroppsvekt per dag for å opprettholde denne væskebalansen. Dette tilsvarer 17-20 liter daglig for en 550 kg hest, bare for generelt vedlikehold.

Er ikke det helt sprøtt? 5 dager uten vann, og så er den død? Mens den faktisk kan overleve nesten en måned uten mat!

Vi snakker ikke om alle bivirkningene som følge av å utsette hesten for dette. Men det setter perspektiv på hvor viktig vann faktisk er for hesten.

Grunnen til at hesten er så avhengig av vann er fordi hestekroppen består av 65 % vann. Det betyr at en hest på 550 kg inneholder 350 liter vann.

Hesten trenger 30-35 ml vann per kg kroppsvekt per dag for å opprettholde denne væskebalansen. Dette tilsvarer 17-20 liter daglig for en 550 kg hest, bare for generelt vedlikehold.

Ved fysisk aktivitet, laktasjon og høye temperaturer øker behovet kraftig.
Væsketapet er gjennom urin, gjødning og spesielt svette i forbindelse med f. eks transport og prestasjoner.

Dehydrering kan være livstruende for hesten, ikke bare pga. de kjente konsekvensene for tarmsystemet, men også fordi dehydrering reduserer blodvolumet hos hesten.

Hesten får altså redusert blodmengden som transporterer oksygen til vevet. Det betyr også at evnen til å fjerne avfallsstoffer og overskudsvarme fra vevet blir redusert.

Symptomer på væskemangel er:

  • Dårligere fungerende muskler
  • Dårlig muskelfunksjon og opphopning av melkesyre
  • Hesten bliver hurtig trett
  • Hesten har vanskelig for å svette
  • Heteslag, fordi hesten har problemer med å kvitte seg med varme
  • Hesten blir hurtigere andpusten fordi den får problemer med å kvitte seg med kulldioksid, og få nok oksygen

 

Når væsketapet blir mer enn 4 % (tilsvarende 20 liter på en 500 kg hest) begynner hesten å få flere fysiske symptomer, som tørre slimhinner i munn og øyne, dårlig farge i slimhinnene på grunn av redusert blodsirkulasjon og dårlig elastisitet i huden.
Du kan teste på huden om hesten er dehydrert. Hvis du klemmer en hudfold på skulderen til hesten, og den blir værende mer enn et sekund når du slipper, så er hesten dehydrert.

Hesten har faktisk ikke noe direkte vannlager i kroppen. Stortarmen kan imidlertid være et reservelager, fordi vannet her trekkes hurtig inn i kroppen ved væskemangel, men det har bare en kortvarig effekt.

Derfor er det viktig at hester har tilgang til rent, friskt drikkevann døgnet rundt.

 

Hester på gress opptar væske gjennom gresset

Friskt, grønt gress har et vanninnhold på 60-80 %. Med gresset absorberer hester en betydelig mengde væske. Korn og høy har et betydelig lavere vanninnhold, og hester må derfor drikke betydelig mer for å dekke væskebehovet på dette fôret.
Med hester i paddock eller på beite må man være oppmerksom på rangeringsrekkefølgen, der de sterke hestene kan holde de lavere rangerte hestene vekk fra vannkilden. Her må du ta hensyn og eventuelt etablere flere vannkilder.

 

Hestens naturlige drikkeadferd

Hvordan hesten drikker vann avhenger av mange faktorer. Blant annet utetemperaturen, vanntemperaturen, og hvor lett tilgjengelig vannet er.
Det har vist seg at hester som må gå lange avstander til vann drikker sjeldnere enn hester som har vann tilgjengelig foran seg.
I tillegg drikker hester gjerne i forbindelse med et måltid, f. eks tørt krybbefôr eller tørt grovfôr, som høy eller ensilage.

Normal drikkeatferd for voksne hester på stall vil være at de går til vannkilden 2-8 ganger daglig i 10-60 sekunder av gangen.

Dette er grunnen til at drikkekaret til hesten din må gi minimum 8 liter per minutt, ellers vil ikke hesten drikke nok vann i løpet av dagen.
Man ser at hester som har vann tilgjengelig via store bøtter med stort vannspeil går oftere til vannkilden, men i kortere tid (20-40 ganger i 15-30 sekunder).

I tillegg er det normalt at hester drikker oftere de første 5 minuttene etter en treningsøkt. Har du en konkurransehest som har svettet mye, kan det derfor være smart å tilby hesten vann i dette intervallet, for å erstatte væsketapet raskere.

Når det er kalt er det naturlig for hesten å drikke færre ganger enn i varmt vær, og hester har en tendens til å drikke ca. 40 % mindre vann når vannet er iskaldt sammenlignet med 19 grader varmt vann.
Dette er gode fakta å ta med når den optimale vannkilden skal etableres i hesteflokken.

 

Hva kan du gjøre for å øke hestens vanninntak?

Typisk velger hester vann basert på duft, og deretter smak.

Hvis duften av vannet endrer seg, som i forbindelse med flytting, stevne, transport, endret vandkvalitet etc, har hester tendens til å drikke mindre. Det kan derfor være en lurt å lære hesten å drikke vann med litt kjent smak, som av mash eller noe annet. Det kan være til god hjelp hvis hesten flyttes, er på løp eller konkukuranser, eller andre steder der vannkvaliteten eller smaken er ukjent.

Det viser seg at hester foretrekker søt smak, hvis den kan velge smak på vannet.
Søtning av vannet er imidlertid kun en midlertidig løsning hvis hesten trenger ekstra vann på grunn av sykdom. Det høye sukkerinnholdet gir økt insulinbelastning, noe som overvektige hester og hester med stoffskifteproblemer har problemer med å håndtere.
Det letteste du kan gjøre for å øke vanninntaket er å gi hesten et oppbløtt fibermåltid. Fibre suger en del væske og på den måten kan du enkelt få hesten til å innta flere liter.

Du kan f. eks bruke GlyxWiese Høcobs, Glyx-Mash eller Gastro Relief Beet til formålet.

 

Er du i tvil om hesten din får nok vann? Eller ønsker du tips for å øke væskeopptaket?

Så kontakt oss gjerne for rådgivning. Du bare direkte kontakt, eller fyller ut fôrplanskjemaet på hjemmesiden, så vender vi tilbake så snart som mulig.

 

Kilder:

Equine Applied and Clinical Nutrition (2013)
Den store foderbog af Nanna Luthersson (2004)
Meyer und Coenen (2014): Pferdefütterung; KER

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Søk
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss