0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Dekning, drektighet og laktasjon

I tillegg til optimale forhold i hesteholdet, spiller tilpasset fôring en avgjørende rolle for avlshopper og hingsters fruktbarhet. Det er bevist at en ubalansert tilførsel av næringsstoffer kan påvirke avlsarbeidet.

For at en oppdretter skal kunne snakke om oppdrettssuksess og levere gode føll, må rammene optimaliseres, og riktig genetikk må være til stede.

I tillegg til optimale forhold i hesteholdet, spiller tilpasset fôring en avgjørende rolle for avlshopper og hingsters fruktbarhet. Det er bevist at en ubalansert tilførsel av næringsstoffer kan påvirke avlsarbeidet.

Hoppenes optimale ernæring påvirker føllets senere utvikling genetisk, siden morens næringsinntak styrer den fysiske utviklingen av noen av føllets gener.

Derfor bør fôringen av avlshoppene tilpasses allerede noen uker før den planlagte dekningen.

 

Fôring av avlshingster

Fôring av hingster som bedekker

Mange avlshingster må tåle en dobbel belastning: Prestasjonen deres utfordres ikke bare av avlsinnsatsen deres, men også av sportsprestasjonene deres. Også den unge hingsten, som fortsatt vokser og kanskje også er et kåringsemne, har spesielle behov når det gjelder daglig fôring. For mikronæringsstofforsyningen betyr det at eieren må sikre en rikelig tilførsel. Ikke bare styrke, utholdenhet og prestasjon, men også sæd mengde og kvalitet avhenger blant annet av en optimal tilførsel av næringsstoffer. Sædkvaliteten fremmes av cellebyggesteiner (nukleotider) og antioksidanter som A- og E-vitamin, samt de essensielle aminosyrene lysin og metionin. I tillegg bidrar omega-3 fettsyrer fra frøolje til sædcellenes bevegelighet.

For belastede hingster og i kåringforberedelse anbefaler vi High Performer og MicroVital eller Gemüse-Kräuter-Mineralien-Nordic.

 

Fôring av avlshopper

Forberedelse av avlshoppene til dekning

Før dekningen skal avlshoppen være i optimal fysisk tilstand og ha god kondisjon. Dette er en forutsetning for enkel befruktning og påfølgende vellykket drektighet, følling og laktasjon. I tillegg til dårlige forhold og stress fører overvekt og manglende næringsstofforsyning til syklus- og fertilitetsforstyrrelser. Når det gjelder næringsstofforsyningen, fremheves beta-karoten og E-vitamin, da de er involvert i utviklingen av follikler og egg og fremmer normal brunstutvikling. I tillegg er beta-karoten og sink involvert i dannelsen av fertilitetshormoner.

For å forbedre avlshoppenes fertilitet anbefaler vi Beta-Carotin Mare-Y-Mix, High Performer, MicroVital eller Gemüse-Kräuter-Minaralien Nordic.

 

Fôring av avlshopper i 1. til 8. drektighetsmåned

Hestens drektighetsperiode er i gjennomsnitt 336 (323-350) dager og er i stor grad relatert til fôring og næringsopptak. Hvis tilførselen av energi og næringsstoffer er utilstrekkelig, er drektigheten spesielt utsatt i de første månedene. Hvis forsyningsmanglene er alvorlige, kan drektigheten i verste fall avbrytes. Derfor bør næringsstoffene være av høy kvalitet, og tildelingen behovsbasert i denne tiden. Overfôring eller fedme hos hoppen bør også unngås, da dette kan føre til komplikasjoner under fødselen.

I tillegg til tilpasset fôring anbefales tilstrekkelig bevegelse utendørs. Unngå stress og stor anstrengelse!

 

Vi anbefaler EquiLac Nordic. Struktur-E eller Hesta Mix Müsli er også et alternativ i denne perioden. For nøysomme hopper anbefaler vi EquiGard Nordic Müsli eller EquiGard Nordic Pellets, Hesta Mix Nordic Light Energy eller NaturMüsli Easy Breeder.

 

 

Fôring av avlshoppen fra den 8. drektighetsmåned

Fosterets vekst er eksponentiell, men den høyeste vekstraten forventes i den siste tredjedelen av drektigheten. Senest fra denne perioden bør hoppen gradvis byttes fra sitt tidligere krybbe-fôr til et spesielt avlshoppefôr, fordi det er her den største veksten i fosteret begynner. For hoppen er tilførselen i den siste tredjedelen av drektigheten og under den påfølgende laktasjonen av spesiell betydning, slik at drektighet, følling og melkeproduksjon kan foregå jevnt. For hopper fra konkurransesport og eldre avlshopper må det tas hensyn til de ekstra næringsstoffbehovene på grunn av sportsprestasjoner og alder!

På grunn av fosterets økte vekst i de siste tre månedene av drektigheten øker hoppenes behov for kalsium og fosfor også, da mineralene lagres i skjelettet på det ufødte føllet. Manglende kalsiumforsyning med omtrent 50 % av det faktiske behovet kan redusere føllets fødselsvekt med 15 %. Hoppens proteinbehov øker også på grunn av den uttalte proteinsætningen i musklene under fosterets vevsutvikling.

I tillegg bestemmes fosterets utvikling og vitalitet av en passende tilførsel av kobber, selen og jod. Og siden føllet ikke har A- og E-vitaminer på lager i kroppen ved fødselstidspunktet, må disse tilføres gjennom hoppenes melk og dermed stilles til rådighet i fôret. Derfor bør tilførselen av mineraler og vitaminer sikres under drektigheten.

 

Før følling

En til to uker før og etter fødselen hjelper tilskuddsfôret Makor med å avlaste og løsne musklene, samtidig som det støtter muskelanstrengelsen. Makor gir høyt biotilgjengelige magnesiumkomponenter og naturlig E-vitamin. Magnesium styrer muskelfunksjon og energiomsetning. E-vitamin forbedrer tilførselen av oksygen til cellene. Spesielt i perioder med høy fysisk og psykisk stress, som følling, økes behovet for disse næringsstoffene.

Mange oppdrettere opplever at hoppen har nedsatt appetitt på grovfôr opptil føllingen. Dette anses å være en naturlig reaksjon fra hoppens side. Her kan det med fordel suppleres med et par porsjoner lettfordøyelig mash. Derved vil fordøyelseskanalen heller ikke være helt fylt ved føllingstidspunktet.

 

Etter følling

Et mash-måltid er ideelt for hoppen umiddelbart etter føllingen. Mashen styrker hoppen etter fødselens strabaser, støtter tarmfunksjonen og sikrer rask væsketilførsel. Hoppens kraftfôrrasjon bør være moderat de første dagene etter fødselen for å ikke stimulere melkeproduksjonen for mye. I de første to dagene drikker føllet fortsatt relativt lite – for mye fôr kan føre til diaré. Mash (Irish Mash eller Glyx-Mash) er også her ideell som et måltid for å lindre fordøyelseskanalen, det er også velsmakende og gir væske.

Hoppens appetitt og atferd samt føllets tilstand bør nøye observeres. Fôret kan dermed raskt justeres.

 

Laktasjon

Den høyeste melkeytelsen kan forventes rundt den andre måneden av laktasjonen. Utilstrekkelig energi- og næringsinntak kan redusere hoppenes melkeytelse. Mangel på essensielle aminosyrer påvirker også proteininnholdet i hoppenes melk, noe som igjen kan ha en negativ innvirkning på føllets utvikling. Det er også risiko for at hoppen går ned i vekt på grunn av overdreven frigjøring av kroppens egne reserver. For å forhindre dette bør fôrrasjonen til avlshopper variere avhengig av melkeytelsen og om nødvendig økes. Beite bør absolutt være mulig, for tilgang til friskt gress, frisk luft og mye bevegelse støtter omsorg og trivsel hos hoppe og føll.

Fra den 5. måneden av laktasjonen reduseres avlshoppefôret gradvis. Hoppen kan gradvis byttes tilbake til det tidligere brukte kraftfôret.

Produkter for avl og oppdrett finnes under Avl.

Her kan du velge produkter designet for forskjellige hesters behov. Du er også alltid velkommen til å kontakte en rådgivningskonsulent.

Kilde: st-hippolyt.de/wissen

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Søk
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss