Drømmeføllet er kommet til verden. Føllingen er over, melkeproduksjonen er i gang og føllet drikker godt. De første ukene har gått bra – så hva nå?
Når skal føllet fôres?
Hva er viktig og hvor mye fôr skal føllet ha i tillegg til hoppemelken? Dette er spørsmål som mange stiller seg i denne tiden.
Føllets knokler har nådd ca. 80 % av mineraliseringen i løpet av det første året, men de er først ferdig utviklet når hesten er 6-7 år! Føllet vil ha oppnådd 65 % av voksenvekten når det er ett år og opptil 90 % av høyden.
Hestens kodeknokler vokser frem til 8 måneders alderen, mens veksten av pipeknoklene stopper i føllets 2. leveår. Lengden på føllets kodeknokler er avgjørende for spensten og elastisiteten som benet vil ha under bevegelse senere i livet.
Det forholder seg nemlig slik at knoklene slutter å vokse senere og senere jo lenger man kommer opp i kroppen nedenfra.
Siden føllet vokser så hurtig, og utvikler seg så mye det første året, er det ekstremt viktig å fokusere på fôring. Ellers kan det føre til vekstforstyrrelser, som igjen kan føre til dårlige ledd, mindre utnyttelse av genetisk potensial og dårlig vekst. Dette er spesielt utpreget hvis føllet ikke får en balansert protein- og mineraltildeling i de første månedene av livet.
Derfor skal du tidligere ut til føllet med fôrsekken enn du kanskje tror. Hoppemelken tilbyr i store trekk bare protein, energi, calcium, fosfor og sukkerstoffer, der innholdet av spesielt sporstoffer er ganske lavt.
Derfor er hoppen også så smart innrettet, at den lagrer sporstoffer i føllets lever i siste del av drektigheten Dermed har føllet et lager å tære på de første 3 måneder – i hvert fall hvis hoppen får nok i denne perioden!
Det betyr at innen føllet er 3 måneder gammelt, gjerne må ha lært å spise sitt eget fôr. Det sikrer inntak av viktige sporstoffer som zink og kobber, som brukes til føllets utvikling av ledd, i tillegg til utviklingen av tarmsystemet.
Kobber er nødvendig for både kollagen- og elastinsyntesen, og zink spiller en stor rolle i enzymprosesser omkring oppbygning av knokkelvev. Kollagen kommer vi tilbake til senere.
Når føllet er 2-3 uker gammelt, vil de fleste begynne å vise interesse for fôret i krybben. Føllet etterligner gjerne moren, og allerede her er det fornuftig å tilby føllet sin egen fôrporsjon i sitt eget spann. I starten handler det bare om en håndfull eller to, men når føllet blir 3 måneder, skal det ha lært å spise en god porsjon føllfôr for å få nok mineraler.
Samtidig må føllet gjerne spise gress og grovfôr i form av høy eller wrap i den aller første tiden, slik at tarmsystemet utvikler seg riktig. De første månedene er ikke grovfôrutnyttelsen stor, men langsom start på inntaket er viktig for utviklingen av tarmsystemet.
Du kan lese mer om riktig tarmutvikling hos ungføllet i dette blogginnlegget!
Etter ca. 2-3 måneder avtar hoppens melkeproduksjon naturlig, og føllet blir dermed mer og mer avhengig av fôret og næringsinnholdet i grovfôret. Spesielt protein er avgjørende for føllets vekst.
Protein er viktig for å bygge muskler, bindevev, sener og knokler i føllet.
Antall muskelfibre kan ikke påvirkes av fôring det bestemmes genetisk mens hoppen er drektig.
Protein består av mange forskjellige aminosyrer, som når de kombineres til lange kjeder blir til protein. Kortere kjeder av aminosyrer kalles peptider og spesielt kollagenpeptider er viktige for føllet. Ca. 30 % av knokkelmassen i skjelettet består av kollagen i tillegg til mineralene kalsium, fosfor og magnesium. Kollagen er spesielt viktig for stabiliteten og elastisiteten til sener og leddbånd, samt for den støtdempende funksjonen til leddbrusken.
Et 4 måneder gammelt varmblodsføll trenger ca. 670 g fordøyelig råprotein per dag. Det krever riktig kosthold!
Det er også viktig at føllets totale diett ikke inneholder store mengder stivelse fra rent korn. Stivelsen kan påvirke hestens hormonbalanse og øke produksjonen av veksthormoner, noe som øker risikoen for vekstforstyrrelser hos føllet.
Men hvordan velger du fôr til føllet ditt?
I St. Hippolyts sortiment har vi to forskjellige føll-produkter. NaturMüsli Foal Vitality og Fohlengold.
Begge er spesielt utviklet til føll og unghester, og tar dermed hensyn til deres spesielle behov.
Det er viktig å understreke at det er forskjell på behovene til den diegivende hoppen og ungføllet, og derfor har St. Hippolyt utviklet produkter for begge for å møte behovene til begge parter. Noen ganger er det lettere for føllet å få det samme som moren, spesielt i læreperioden, men det er lett å lære føllet å spise sitt eget fôr ved å blande litt hoppe og føllfor sammen i starten.
NaturMüsli Foal Vitality er et konsentrert produkt, med lav daglig mengde som dekker behovet for mineraler til vekst. Samtidig er det fokus på lavt sukker/stivelse og høyt fiberinnhold. Proteininnholdet er på et moderat nivå med 15 % råprotein, og med denne små daglige mengden er totalfôringen avhengig av at føllet klarer å få nok protein fra grovfôret.
Fohlengold bør gis i litt større mengde, og er derfor bra for føll som har problemer med å få tak i nok kalorier fra grovfôret og hoppemelken. Proteininnholdet er moderat på 15 % råprotein og med den litt større dagsmengden enn NaturMüsli Foal Vitality får føllet mer protein i krybben, og er derfor ikke like avhengig av å få det fra grovfôret.
Begge produktene har fokus på korrekt utvikling av føllets tarmfunksjon, da det også er tilsatt en rekke urter. Mineralinnholdet har spesielt fokus på mengden og forholdet av mineralene zink, kobber, kalsium og fosfor, så føllet vokser korrekt.
Er du i tvil om hvilket produkt som passer til ditt føll?
Så kontakt gjerne vårt dyktige og kompetente rådgivningsteam. Du tar enten fatt i den enkelte konsulent direkte, eller fyller ut fôrplanskjemaet på hjemmesiden.
Kilder
National Research Council (NRC). 2007. Nutrient Requirements of Horses, 6th ed. Washington, DC: National Academy Press.
Ott, E.A., Asquith, R. L., Feaster, J.P. et al., 1979. Influence of Protein Level and Quality on the Growth and Development of Yearling Foals. J. Anim. Sci.
Equine Applied and Clinical Nutrition, 2013
Den store foderbog, 2004