Det er viktig å starte forberedelsene i god tid for å oppnå høy fruktbarhet og regelmessig sterk brunst hos hoppen. Dette er parameterne for en vellykket inseminering. Derfor setter vi fokus på dette temaet ved årsskiftet, selv om det kan virke tidlig.
Hvis hoppen mangler næringsstoffer, kan det være vanskelig for henne både å bli, og opprettholde drektigheten. Derfor har fôringen større betydning for vellykkede føll enn man kanskje skulle tro.
Hoppens brunst er avhengig av sollyset, og den første brunsten kommer i vårmånedene fordi det blir flere og flere timer med dagslys og ikke minst varmere temperaturer. Derfor kan det være smart å starte med lysterapi på hoppen hvis du ønsker å inseminere henne tidlig på året og få et tidlig føll. Flere studier har vist at dette må settes i gang 30-60 dager før man ønsker å inseminere og at lysterapien må være konsekvent! Ingen dager må hoppes over!
En normal brunstsyklus varer ca. 3 uker, der det er tydelige tegn på brunst i 4-6 dager.
Det er dog ikke unormalt at noen hopper kan avvike fra dette mønsteret. Men det er viktig at hun har en regelmessig brunst.
Hopper med uregelmessig brunst har ofte manglende eggløsning. Det skyldes som oftest mangel på aminosyrer, E-vitamin og/eller A-vitamin (β-karoten).
Når du skal sette føll på hoppen må du i utgangspunktet fortsette med den eksisterende fôringen. Hun bør fôres i henhold til nåværende fôr- og treningsnivå, slik at du kan være sikker på at hun får en balansert tildeling av næringsstoffer.
Om hun er i god kondisjon, vurderes blant annet gjennom pels og pelskvalitet. Er det hudproblemer, tendens til eksem, muggsopp eller pelsskifteproblemer? Dette samt infeksjoner, allergier, fordøyelsesproblemer, overvekt eller andre problemer kan tyde på at immunforsvaret hennes ikke fungerer optimalt. Immunforsvaret hennes er med på å sikre at hun er i stand til å bli drektig og at føllet får de mest optimale vekstforholdene under drektigheten.
Både overvekt og undervekt kan påvirke evnen hennes til å bli drektig, da begge problemstillingene påvirker kroppens hormoner, og dermed brunstsyklusen.
Hoppen bør derfor være i et pent normalt hòld, hverken for tykk eller tynn.
For å støtte god fruktbarhet er det viktig å fokusere på fôring med fettholdige frø, med gode essensielle omega-fettsyrer. Det gir en god tilførsel av naturlig vitamin E, som er en svært aktiv aktør i hoppens fruktbarhet. I gamle dager ble vitamin E noen ganger kalt vitamin F (F for fertilitet), og forsøk har vist at tilskudd med vitamin E påvirker slimhinnen i livmoren positivt.
Omega-fettsyrene er også viktige grunnelementer i hoppens produksjon av hormoner for brunstsyklus, embryodannelse og for å opprettholde drektigheten. Til denne produksjonen trengs også mineralet selen.
Under forberedelse til drektighet kan ekstra tilskudd av β-karoten, og zink være gunstig.
Begge er viktige for at hoppen kan danne A – vitamin i kroppen. A-vitamin er viktig for eggløsningen, for et velfungerende immunsystem og for å optimalisere næringsopptaket fra tarmen.
Hesten finner størst mengde A-vitaminer eller forstadiet β-karoten i friskt gress. Det er derfor enda viktigere at du gir et ekstra tilskudd dersom du ønsker å inseminere tidlig, da gresset først virkelig starter veksten i mai.
I tillegg til dette er både vitamin E, vitamin A, sink, mangan, selen, kobber og essensielle fettsyrer viktige for en god drektighet. De har stor betydning for celledeling og nydannelse av enzymer og hormoner. Fordi de er avhengige av hverandre, er det viktig at de alle er til stede i riktig mengde.
Derfor anbefaler vi oftest å gi hopper som skal insemineres tilskuddet Beta-Carotin Mare-Y-Mix i kombinasjon med MicroVital i månedene frem til inseminering, og under den første kritiske delen av drektigheten.
Er du i tvil om hvordan du støtter avlshoppen din best mulig?
Kontakt gjerne din lokale konsulent for en avbalansert og individuell fôrplan til henne. Du kan også velge å fylle ut fôrplanskjemaet vårt, så vil vi vende tilbake hurtigst mulig.
Kilder
Equine Applied and Clinical Nutrition 2013