Uansett om vi vil eller ikke, byr vinteren ofte på ekstrem kulde, frost og snø, noe som kan være utfordrende for mange hester.
Generelt er hester godt tilpasningsdyktige, uansett om det er kaldt eller varmt. De klarer seg godt hvis de får tid til å venne seg gradvis til forholdene. Utfordringene kommer ved plutselige værforandringer enten til varmere eller kaldere vær enn de er vant til.
Her får du våre beste tips og tricks til hvordan du håndterer ekstreme værforhold som kulde, snø, frost og vind!
Vann!
Hester har tendenser til å ikke drikke nok vann når temperaturen nærmer seg frysepunktet. Selv om du holder vannet isfritt mesteparten av tiden, vil hesten naturlig redusere inntaket av iskaldt vann for å unngå nedkjøling. Dessuten kan is på vannet redusere tilgjengeligheten, noe som ytterligere begrenser drikkemuligheten.
Og vi vet alle hvor viktig vannet er for hestene våre! De trenger minst 5 liter pr. 100 kg kroppsvekt daglig for at holde seg hydrert, unngå fordøyelsesproblemer og nedsatte prestasjoner. Behovet er enda større ved laktasjon og under fysisk aktivitet.
Hester foretrekker å drikke vann som er rundt 10 grader Celsius.
Derfor bør du prøve å tilby hesten din vann ved denne temperaturen minst et par ganger om dagen, og spesielt i forbindelse med grovfôr- måltidene, da hester ofte drikker store mengder vann etter å ha spist. Sørg for at den har tilgang til temperert vann både i stallen og ute, og jo flere ganger om dagen jo bedre.
Ideelt sett bør hesten ha tilgang på vann på ca. 10o C døgnet rundt. Det finnes smarte løsninger som oppvarmede vannkar, vannkopper med sirkulasjon og isolerte vannbaljer. Ofte er fantasien den eneste begrensingen for hvordan dette kan oppnås. Vær imidlertid forsiktig når du kombinerer vann og strøm, da det kan være en farlig kombinasjon. Har du et automatisk vanningssystem må du også følge med på om det fungerer som det skal.
Det kan være en fordel å gi hesten lun mash en eller flere ganger daglig. Velg den mashén, som hesten din liker best, og lag en god lun suppe av det, så hesten får ekstra vann i seg. Irish Mash, Glyx-Mash og Gastro Relief Beet er gode produkter til dette formålet.
I tillegg kan du jo gi hesten salt i fôret for å øke vanninntaket. Sørg dog først for at den spiser det.
Varme!
Ekstrem og plutselig kulde, spesielt i kombinasjon med stiv vind og nedbør som snø, vil kreve flere kalorier/mer energi for at hesten skal holde varmen. Kulden setter gang i hestens stoffskifte og forbrenning, noe som øker appetitten og gjør den mer sulten.
Dersom hesten kun får en begrenset mengde grovfôr i form av ensilage eller høy, kan det føre til økt inntak av halm, hvis det er tilgjengelig. Dette øker risikoen for alvorlige akutte fordøyelsesproblemer, spesielt i kombinasjon med redusert vanninntak.
Hvis hesten ikke har tilgang til halm, vil sulten bare øke og hesten blir mer frustrert ettersom behovene ikke blir dekket. Den økte forbrenningen kan også føre til raskere vekttap, noe som kan være gunstig for en overvektig hest, men en utfordring for en undervektig, som vil gå ytterligere ned i vekt.
Risikoen for fordøyelsesproblemer, vekttap og frustrasjon på grunn av økt sult kan imidlertid løses ved å gi hesten mer grovfôr i form av ensilage eller høy. Dette vil også hjelpe den til å holde på varmen innenfra, da gjæring av fibre i tykktarmen skaper indre varme.
Har du en hest som fryser lett, en eldre hest eller en hest med lite pels, kan et godt vinterdekken være en fordel for å beskytte den best mulig mot været.
Hvis hesten din har blitt veldig kald – for eksempel på grunn av mye nedkjølende nedbør, – kan du oppleve at den står og skjelver. Dette er en naturlig måte å produsere varme på, men det kan føre til stive muskler og andre problemer.
Det er viktig å gi hesten tilgang på grovfôr for å skape indre varme, men et ulldekken som både varmer og transporterer bort fuktighet er også lurt til hesten er tørr igjen.
Vær i bevegelse!
Riktignok handler ikke dette tipset direkte om fôring. Men bevegelse er en viktig del av hestens hverdag. Hester er laget for å gå lange avstander i rolig tempo, men i kaldt vær kan frosne og ujevne paddocker redusere hestens lyst til å bevege seg.
Det er likevel viktig å slippe hesten ut.
De fleste hester tilpasser skritt og bevegelser etter forholdene, spesielt hvis de er ute hver dag. Men hvis hesten din beveger seg mindre enn vanlig, kan avføringen reduseres, noe som øker risikoen for akutte fordøyelsesproblemer.
Løsningen er enkel: mer bevegelse! Dette kan være i form av ridning, turgåing, longering, skrittemaskin eller andre aktiviteter. Bevegelse hjelper ikke bare med å holde tarmen i bevegelse, men hjelper også hesten med å holde seg varm.
Hvis hesten står mye i ro på stallen eller i paddocken , kan mosjon flere ganger daglig være en fordel – spesielt hvis den tidligere har vært vant til mer aktivitet. En plutselig endring i aktivitetsnivå øker risikoen for problemer.
Er du i tvil om hvordan du best passer på hesten din om vinteren?
Kontakt gjerne din lokale konsulent for en prat.