0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Fôring med hestens luftveier i tankene

Der er mange faktorer som påvirker hestens immunforsvar, bl.a. miljø og fôring samt den generelle helsestatusen.

Hestens luftveier er et av de mest sårbare organene i hestens kropp, da fremmede stoffer har lett tilgang til kroppens slimhinner og dermed kan trenge inn i kroppen. Det er også her hestens første forsvar skal hindre inntrenging av uønskede stoffer, bakterier eller virus. Det er derfor viktig at hestens omgivelser er gode rent hygienisk, men også at hestens immunforsvar er sterkt.

Det er mange faktorer som kan påvirke hestens immunforsvar, inkludert miljø, fôring og hestens generelle helsestatus.
Luftveisutfordringer kan bli et stort problem for hesten både når det gjelder prestasjon, men også når det gjelder generell trivsel. I verste fall kan det på sikt utvikle seg til alvorlige utfordringer. Slike utfordringer har vist seg å påvirke opptil 70% av hestepopulasjonen og påvirker også unge hester! [1]

Allergirelaterte luftveisutfordringer som astma er en av de vanligste formene for luftveisproblemer hos mennesker, og er ofte assosiert med at noen i familien også har astma – altså en genetisk faktor – eller at det oppstår andre allergisymptomer som for eksempel eksem eller fordøyelsesproblemer på grunn av matallergi.

Hos hester kan utfordringer i luftveiene oppstå hvis de for eksempel får grovfôr av dårlig hygienisk kvalitet. Her er det ofte snakk om muggsopp, som kan være skadelige for hestens immunsystem og forårsake fertilitetsproblemer.

 

Antioksidanter

Hester med luftveisutfordringer har ofte økt oksidativt stress i cellene rundt luftveiene på grunn av et økt antall frie radikaler. Frie radikaler oppstår i forbindelse med cellenes energiprosesser og er meget ustabile. Da de er så ustabile, vil de gjerne stabilisere seg, og dette gjør de ved å koble seg på et stoff eller en celle, som i den prosessen blir ødelagt (oksidert). Antioksidanter fanger den frie elektronen eller hele radikalet, slik at det ikke kan skade kroppens vev.

C-vitamin er en sterk antioksidant, og hesten er selv under normale omstendigheter i stand til å produsere det i tilstrekkelig grad. Imidlertid kan det skje at hesten har et høyt forbruk av antioksidanter, og dermed vil egenproduksjonen av C-vitamin også være utilstrekkelig.

Studier har vist at hester med luftveissymptomer i større grad er påvirket av oksidativt stress, og det er også bevist at de har lavere nivåer av C-vitamin i kroppen [2]. Tilførsel av C-vitamintilskudd kan derfor være en god idé for hester med luftveisutfordringer.

 

Urter

Det finnes ikke mange studier om hester og urter som støtter behandling av hester med luftveisutfordringer. De som finnes, viser at urter har potensiale for å kunne brukes støttende når det gjelder å lette hestens luftveier, spesielt med tanke på å oppnå friere luftveier og støtte immunforsvaret (antall makrofager) i hestens luftveier [3].

Makrofager er en av immunsystemets celletyper. Den er i stand til å bryte ned skadelige mikroorganismer, fremmede stoffer eller skadede celler og vev. Makrofager fremmer helingsprosesser. Hvor effektive urter er klinisk er godt dokumentert hos mennesker med luftveissymptomer [3]. Her legges det vekt på at urter både inneholder flavonoider og essensielle oljer [3].

Flavonoider er en substans som finnes i planter og som primært har oppgaven å beskytte planten. Det finnes et stort antall forskjellige flavonoider, og de har alle forskjellige funksjoner. Studier viser at de har antioksidative egenskaper [4].

Urter som ofte nevnes i forbindelse med støtte til luftveisutfordringer:

  • Hvitløk (Allium sativum), antibiotisk, desinfiserende og blodrensende, brukt mot kroniske hostesykdommer og allergi.
  • Peppermynte (Mentha), fordøyelsesfremmende, beroligende, krampestillende og hostelindrende
  • Smalkjempe (Plantago lanceolata), Slimløsende egenskaper avspenning av luftveier (viktig hosteurt)
  • Svartfrø (Nigella sativa) antiinflammatorisk, smertelindrende, krampestillende og bronkieutvidende
  • Hestehov (Tussilago farfara) mot tørr irritasjonshoste, -stimulerer tynn slimdannelse ved tørrhoste
  • Borremynte (Marrubium vulgare) slimløsende, slimdrivende og antiinflammatorisk
  • Feberhjortetrøst (Eupatorium perfoliatum L.) sterk immunstyrkende urt
  • Anis (Pimpinella anisum) løser opp spenninger i den glatte muskulaturen rundt fordøyelses og luftveier, virker krampestillende og slimløsende i bronkiene

Generell fôring

Fôring av en hest med luftveisutfordringer avhenger helt av årsaken. Så det er vanskelig å omtale fôring i generelle termer. Men det kan gjøres noe, og for hester med luftveisutfordringer gjelder det alltid å fôre hesten så støvfritt som mulig.

Dette kan for noen hester bety at krybbedietten skal være våt eller kanskje ikke inneholde for mange små fibertyper som kan irritere luftveiene. Dette kan for eksempel være snittet lucerne eller snittet høy, som til tross for grundig bearbeiding og høy hygienisk kvalitet, fortsatt har små fibre som hesten kan inhalere under måltidet.

I tillegg kan et skifte fra høy til wrap også være en god idé, da wrap har høyere vanninnhold enn høy og derfor ofte støver mindre. Det er imidlertid ingen garanti for at wrap ikke støver hvis det er av dårlig hygienisk kvalitet. Å vanne høy eller wrap anbefales ikke, da studier viser at vannet høy eller wrap gir optimale betingelser for bakterier og sopp i grovfôret, noe som bare forverrer den hygieniske kvaliteten. I tillegg reduseres den ernæringsmessige kvaliteten også, da viktige næringsstoffer vaskes ut.

Damping med kokende vann i spesielt utstyrte høydampere har derimot vist seg å kunne ha positiv effekt hos hester med luftveisutfordringer. Her bindes de små partiklene, samtidig som bakterier og soppsporer elimineres. Næringsverdien bevares også mye bedre, da det kun går litt ut over proteininnholdet.

Vitaminer, mineraler og andre antioksidanter er viktige elementer i hestens immunforsvar, og derfor bør det legges vekt på en optimalisert fôrplan for hesten, med ekstra oppmerksomhet på immunforsvaret.

Har hesten allerede et belastet system, vil det generelt være økt behov for mineraler og antioksidanter. Urter er et område hvor det ikke er gjort mange direkte målinger på hester, men det er gjort på andre dyrearter og mennesker, og det virker lovende. Av den grunn kan det være en god idé å velge spesifikke luftveisstøttende produkter med urter for hesten.

 

Referencer

  • [1] S. Bond, »Upper and lower respiratory tract microbiota in horses: bacterial communities associated with health and mild asthma (inflammatory airway disease) and effects of dexamthasone,« BMC Microbiology, p. 17: 184, 2017.
  • [2] C. Deaton, »Antioxidant supplementation in horses affected by recurrent airway obstruction,« J. Nutr., pp. 134:2065S-2067S, 2004.
  • [3] W. Pearson, »Pilot study investigating the ability of a herbal composite to alleviate clinical signs of respiratory dysfunction in horses with recurrent airway obstruction,« The Canadian journal of Veterinary Research, pp. 71:145-151, 2007.
  • [4] R. J. Nijveldt, »Flavonoids: a review of probable mechanisms of action and potential applications,« Am J Clin Nutr, pp. 74:418-425, 2001.
Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Søk etter produkt eller artikkel
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss