0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeitsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Fôring med hestens luftveier i tankene

Der er mange faktorer som påvirker hestens immunforsvar, bl.a. miljø og fôring samt den generelle helsestatusen.
Skrevet af
Hippolyt

Luftveiene er et av de mest utsatte organene hos hesten fordi luftforurensing har lett tilkomst til slimhinnene, og dermed til resten av kroppen. Her ligger hestens første forsvar som skal forhindre fremmedstoffer, bakterier eller virus fra å utvikle seg. Derfor er det så viktig å holde hestens omgivelser rene og hygieniske, men like viktig er det at den har et sterkt immunforsvar.

Der er mange faktorer som påvirker hestens immunforsvar, bl.a. miljø og fôring samt den generelle helsestatusen.
Luftveisutfordringer kan utvikle seg til et stort problem for hesten både i forhold til prestasjon, men også i forhold til trivsel. I verste fall kan det på sikt utvikle seg til astma.

Mild astma har vist seg å påvirke opp til 70 % av hestepopulasjonen – og rammer også unge hester! [1]

Astma og allergi

Allergisk relatert astma er en av de mer alminnelige former for astma hos mennesker, og er ofte assosiert med at andre i familien også har astma – altså en genetisk faktor – Eller at det oppstår andre allergisymptomer, som f.eks. eksem eller fordøyelsesproblemer på grunn a matallergi.

Allergi finnes også hos hester, men hvorvidt fôrallergi er noe som eksisterer hos hester, ja den diskusjonen fortsetter. Det er mulig å teste, men om det er tilstrekkelig vitenskapelig bevist er enda ikke avklart.

Hester kan få støvallergi eller soppallergi, hvis de f.eks. får grovfôr av dårlig hygienisk kvalitet. Da er det ofte snakk om soppsporer som kan være meget skadelig for immunsystemet samt være årsak til fertilitets- og luftveisutfordringer.

Antioksidanter

Hester med luftveisutfordringer har ofte et økt oksidativt stress i cellene rundt luftveiene på grund av et økt antall frie radikaler. Frie radikaler oppstår i forbindelse med cellenes energiprosesser og er meget ustabile. Fordi de er ustabile, prøver de å stabilisere seg ved å koble sig på et stoff eller en celle, som i den prosessen blir ødelagt (oksidert). Antioksidantene fanger det frie elektronet eller hele radikalet, så det ikke kan skade kroppens vev.

Vitamin C er en sterk antioksidant som hesten under normale omstendigheter produserer tilstrekkelig av selv. Imidlertid hender det at hesten har et høyere forbruk av antioksidanter, og dermed vil kroppens egenproduksjon av C vitaminer også komme i underskudd.

Studier har vist at hester med luftveisutfordringer oftere er belastet med oksidativt stress. Det er også bevist, at de har et lavere vitamin C nivå [2]. Vitamin C tilskudd kan derfor være en god idé til hester med luftveisutfordringer.

Urter

Det er ikke mange studier om behandling av luftveisutfordringer hos hester med urter. De som finnes viser potensiale for at urter kan brukes understøttende når det gjelder å lette hestens luftveier, spesielt i forhold til å oppnå friere luftveier og understøtte immunforsvaret (antallet makrofager) i luftveiene [3].

Makrofager er en av immunsystemets celletyper som er i stand til å bryte ned skadelige mikroorganismer, fremmede stoffer eller skader på celler og vev. Makrofager fremmer helingsprosessen. Hvor effektivt urter virker rent klinisk er veldokumentert hos mennesker med astma [3]. Her blir det lagt vekt på at urter både inneholder flavonoider samt essensielle oljer [3].

Flavonoider er et stoff som fins i planter og som har som primæroppgave å beskytte planten. Det finnes et meget stort antall flavonoider, de har alle forskjellige funksjoner, og studiene som er gjort viser at de har antioksidantegenskaper [4]

De urtene som oftest omtales i forhold til å understøtte luftveisutfordringer:

 • Hvitløk (Allium sativum), antibiotisk, desinfiserende og blodrensende, brukt mot kroniske hostesykdommer og allergi.
 • Peppermynte (Mentha), fordøyelsesfremmende, beroligende, krampestillende og hostelindrende
 • Smalkjempe (Plantago lanceolata), Slimløsende egenskaper avspenning av luftveier (viktig hosteurt)
 • Svartfrø (Nigella sativa) antiinflammatorisk, smertelindrende, krampestillende og bronkieutvidende
 • Hestehov (Tussilago farfara) mot tørr irritasjonshoste, -stimulerer tynn slimdannelse ved tørrhoste
 • Borremynte (Marrubium vulgare) slimløsende, slimdrivende og antiinflammatorisk
 • Feberhjortetrøst (Eupatorium perfoliatum L.) sterk immunstyrkende urt
 • Anis (Pimpinella anisum) løser opp spenninger i den glatte muskulaturen rundt fordøyelses og luftveier, virker krampestillende og slimløsende i bronkiene

Generell fôring

Fôring av en hest med luftveisutfordringer avhenger helt av årsaken. Derfor er det vanskelig å snakke om fôring i generelle termer. Men noe kan gjøres, og for hester med luftveisutfordringer gjelder det alltid å fôre hesten så støvfritt som mulig.

For noen hester kan det bety at krybbefôret skal være fuktes eller kanskje ikke inneholde for mange små fibertyper som kan genere luftveiene. Dette kan f.eks. være snittet lucerne eller snittet høy, som til tross for en meget fin bearbeiding og høye hygieniske kvalitet, fortsatt har små fibre som hesten puster inn under måltidet.

Et bytte fra høy til wrap kan også være smart, da wrap har et høyere vanninnhold og derfor ofte støver mindre. Der er dog ingen garanti for at wrap ikke kan støve hvis det er av dårlig hygienisk kvalitet. Å vanne høy eller wrap anbefales ikke fordi studier viser at vannet høy eller wrap gir gunstige betingelser for bakterier og sopp, og som kun forringer den hygieniske kvaliteten. I tillegg vil også den næringsmessige kvaliteten forringes fordi viktige næringsstoffer vannes ut.

Vitaminer, mineraler og antioksidanter er viktige elementer i hestens immunforsvar, og derfor kan det også være godt å ha en optimert fôrplan, der det er ekstra fokus på immunforsvaret.
Har hesten i forveien et belastet system, så vil det helt generelt være et økt behov for mineraler og antioksidanter. Urter er et område der det ikke er gjort mange direkte studier på hester, men det er gjort på andre dyrearter og på mennesker. De virker lovende, så derfor kan det være smart å velge spesifikke urter eller produkter som er laget for å understøtte luftveiene.

Referencer

 • [1] S. Bond, »Upper and lower respiratory tract microbiota in horses: bacterial communities associated with health and mild asthma (inflammatory airway disease) and effects of dexamthasone,« BMC Microbiology, p. 17: 184, 2017.
 • [2] C. Deaton, »Antioxidant supplementation in horses affected by recurrent airway obstruction,« J. Nutr., pp. 134:2065S-2067S, 2004.
 • [3] W. Pearson, »Pilot study investigating the ability of a herbal composite to alleviate clinical signs of respiratory dysfunction in horses with recurrent airway obstruction,« The Canadian journal of Veterinary Research, pp. 71:145-151, 2007.
 • [4] R. J. Nijveldt, »Flavonoids: a review of probable mechanisms of action and potential applications,« Am J Clin Nutr, pp. 74:418-425, 2001.
Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
St. Hippolyt
Linfrø: Ganske slimete!

I maven beskytter slimhinnen mavesekken mot mavesyre. I tarmen danner slimet kontakten med tarmmikrobiomet og er involvert i tarmepitelets barrierefunksjon. Passivt er det en del av den tarmassosierte immunreguleringen. Slim letter også passasjen og utskilling av tarminnholdet.

Læs indlæg
St. Hippolyt
St. Hippolyt LIQUIDs med liposomal innkapsling

Fullspektret omdannelse av planter – I tillegg til vitaminer og mineraler gjøres naturlige plantestoffer også mer tilgengelige ved å åpne plantecelleveggene ved hjelp av en metode kalt kavitasjon, der man med trykk frigir plantestoffene. De helsebringende egenskapene ved f. eks urter og krydderier utnyttes bedre, og plantestoffene brukes på en ressursbesparende måte.

Læs indlæg
AstraVital: En Reise mot Stjernene for hestens Vitalitet

AstraVital er ikke bare et vanlig supplement; det er et helhetlig og innovativt produkt som kombinerer naturens kraft med avansert teknologi for å forbedre hestens velvære. Gjennom liposomal innkapsling oppnår AstraVital høy biotilgjengelighet, noe som gjør at hesten lettere kan ta opp og utnytte næringsstoffene.

Læs indlæg
Innkjøpskurv
Søk etter produkt eller artikkel
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss