0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Fôring og avvenning av føllet!

- Slik forbereder du hoppen – og føllet!

En av de helt avgjørende periodene i hestens liv, er når føllet skal fravennes.

Det kan gjøres på flere måter, som hver især er mer eller mindre stressende. Tradisjonelt avvennes føllet ved 5-6 måneders alderen, mens i naturen ville det skje mye mer gradvis, og først når føllet er mellom 8 og 10 måneder gammelt.

Derfor kan det diskuteres om den tradisjonelle metoden burde endres for å redusere stresset, og samtidig gjøre det mer naturlig for begge parter.

Om avvenningen skal gjøres når føllet er 5 måneder, eller eldre, endrer ikke på at det må skje gradvis, så både føllet og hoppen opplever så lite stress som mulig.

Det er alltid best å starte med en kort separasjon, slik at hoppe og føll fortsatt kan se og røre hverandre. Etter dette kan tiden sakte økes ettersom hoppen og føllet blir komfortable med situasjonen. Etter hvert kan føllet klare seg uten mor både om natten og på dagen. Føllet bør holdes sammen med andre føll på samme alder, gjerne med støtte fra en god onkel/tantehest eller flere. Det er derfor lurt å ha sosialisert føllet med andre hester enn moren før avvenning, slik at en ny besetningssammensetning går greit og føllet allerede kan “snakke” hestespråket.

Stress i denne perioden er utfordrende for både føllet og hoppen på mange måter. Immunforsvaret, mageslimhinnen og tarmsystemet påvirkes raskt av stress. Imidlertid er det forskjellige ting du kan gjøre i forhold til fôring for å hjelpe dem gjennom denne perioden, samtidig som vi prøver å redusere stresset mest mulig gjennom god forvaltning av dem begge.

 

Det viktigste du kan gjøre for føllet før avvenningen,

er å forsikre deg om at det spiser krybbefôret som det skal fortsette med, og at det spiser tilstrekkelige mengder av grovfôret som det også skal spise fremover.

Føllet skal minimum 1 måned før fravenning være oppe på riktig mengde både krybbe- og grovfôr.

Det gjør overgangen enklere både fordi føllet ikke må venne seg til noe nytt, og fordi tarmsystemet blir tilvendt fôret som føllet skal leve av. Dermed reduseres risikoen for fordøyelsesutfordringer i avvenningsperioden.

Deretter kan der gis en del understøttende fôringredienser for å opprettholde en god maveslimhinne. Føllet skal selvfølgelig ha fri tilgang til godt grovfôr, og vann av god kvalitet.  Ingredienser som tindvedmacerat, pektinfibre og slim fra linfrø kan virke beskyttende på slimhinden.

 

Produkter som Gastro Relief Oil og Gastro Relief Beet kan også være gode å ha innarbeidet i føllets fôrplan før avvenningen.

 

Du kan lese mye mer om emnet her!

Hestens mageslimhinne er ekstremt følsom for magesyre!

 

 

 

 

Tarmfunksjonen i tykktarmen og dermed mikrobiomet og immunsystemet kan støttes med probiotika, som du for eksempel finner i Hefekultur eller CuraBiom. Det kan være fordelaktig å velge Hefekultur da mengden som brukes er liten. Produktet presses til pellets og er derfor lett å gjemme i føllets krybbefôr. Hefekultur er også med på å utvikle sluttstadiene av tarmsystemet, slik at det er helt klart for føllets voksne liv.

 

 

Idet føllet avvennes, reduseres også melkeproduksjonen hos hoppen. Det betyr at du skal være oppmerksom på om føllet drikker nok vann – og vet føllet overhode hvordan drikkekaret virker?

Vi opplever at mange glemmer opplæring i å drikke fra drikkekar, noe som øker risikoen for ekstra tørr gjødning og andre utfordringer.

 

For hoppen betyder avvenningsperioden at melkeproduksjonen skal reduseres. Blir føllet avvendt for hurtig, kan det gi større risiko for jurbetennelse. Ved å gjøre avvenningen langsom og samtidig redusere eller endre hoppens fôrrasjon til nye mindre krav, unngås dette problemet i de fleste tilfeller.

Avvenning er også stressende for hoppen, selv om de fleste har størst fokus på føllet. Det betyr at maveslimhinden også her er utsatt,  men man kan hjelpe hoppen på samme måte som man hjelper føllet.

 

Du kan lese mye mer om emnet her!

Hestens mageslimhinne er ekstremt følsom for magesyre!

 

Forhåpentlig er avvenningen nå gått fint for både hoppe og føll, og de er klar til å fortsette sine liv hver for seg.

 

Er du i tvil om hvordan du best mulig understøtter både hoppe og føll under fravenning, så kontakt gjerne din lokale konsulent for nærmere veiledning.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Søk
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss