Høsten nærmer seg, og det betyr vanligvis en tid for hestene hvor det skjer mange endringer. Noen hester har gått på døgnbeite gjennom sommeren og hatt mye gress tilgjengelig, andre har vært litt inne i stallen og fått litt grovfôr de timene de har vært inne.
Felles for alle er imidlertid at gresset på beitet gradvis forsvinner. Dette betyr at hesten og dens tarmflora må begynne å venne seg til å spise annen type fôr, som høy eller wrap, samt kraftfôr, og vanligvis en mer måltidsbasert fôring. Samtidig betyr det også en mer stillesittende tilværelse, da de fleste hester vil bli satt i boks om vinteren. Dette kan føre til ulike utfordringer i tarmsystemet, enten i form av løs avføring eller at manglende bevegelse setter tarmsystemet i ro. Derfor må vi være veldig oppmerksomme på hestens fôring i denne perioden og ta våre forholdsregler for å unngå problemer.
I løpet av sommeren er hestene vant til å spise gress, som er lettere fordøyelig enn grovfôret vi tilbyr dem om vinteren. Samtidig har de muligheten til å tilfredsstille sitt behov for å spise opptil 18 timer i døgnet, helst små måltider ofte i stedet for få, store måltider som det typisk blir på stallen, hvis ikke hesten har tilgang til ad libitum fôring. Vanninnholdet i det inntatte fôret er også forskjellig. I gresset har vi mye vann, mens dette er tørket ut av hestens grovfôr. Denne overgangen er utfordrende for tarmfloraen, som må tilpasse seg det nye fôret. Det er tarmfloraen som er ansvarlig for å bryte ned gress og grovfôr til nyttige fettsyrer og vitaminer for hesten, slik at den opprettholder riktig kroppsvekt og sunne høver. Derfor er det også viktig å ta vare på tarmfloraen. For at den skal fungere riktig, kreves det en stabil tilførsel av fôr og rikelig med vann. Noen bakterier lever av visse typer fôr, mens andre lever av andre, og denne balansen av bakterier vil endre seg når fôrsammensetningen endres.
Tilvenningen bør skje over minst 3 uker for at tarmfloraen skal kunne følge med. Det betyr at du ikke bare kan gi hesten 10 kg høy/wrap fra den ene dagen til den andre og forvente at det går uten problemer. Dette skyldes både de forskjellige fibrene og fordi grovfôret inneholder mindre vann. Derfor anbefales det å begynne å gi grovfôr på sommerbeitet, slik at hestene allerede der kan tilvennes det nye fôret før de kommer inn i stallen og må klare seg gjennom hele natten. På denne måten vil hestene begynne å innta små mengder sammen med det gresset de er vant til, og tarmfloraen vil lettere kunne tilpasse seg.
Det samme gjelder for kraftfôret som hesten skal mates med om vinteren. Vanligvis har hester på døgnbeite ikke fått så mye kraftfôr som de pleier, da det har vært rikelig med gress. Kraftfôret må derfor også introduseres sakte, slik at tarmbakteriene kan følge med på den nye fôrsammensetningen. Igjen bør mengden økes sakte over 3 uker, startende med et par hundre gram daglig i begynnelsen og deretter øke mengden i løpet av de 3 ukene. Selvfølgelig avhenger denne tilvenningen av hva hesten har vært vant til gjennom sommeren.
Hvis tilvenningen går for raskt, vil det skje en for rask endring av tarmfloraen. Dette vil typisk føre til bakteriedød og endring av miljøet i tarmen, noe som bidrar til løs avføring.
Tilvenningen av tarmfloraen kan hjelpes ved å tilsette forskjellige fôrråvarer i litt større mengder i tilvenningsperioden. En håndfull her og en håndfull der betyr ikke så mye når hestens tarmsystem kan inneholde opptil 250 liter totalt. En mengde på 100 g per 100 kg hest er vanligvis tilstrekkelig, med mindre hesten har en historie med sensitiv tarm, da anbefales det å bruke en større mengde. Fôrråvarer som kan inkluderes i tilvenningsperioden kan for eksempel være gjærkultur, som plasserer gode bakterier i tarmen. I tillegg er det alltid en god ide å tilsette fôrråvarer som kan være mat for tarmbakterier, det vil si mye fiber. Her må man spesielt tenke på mangfoldet, slik at så mange bakterier som mulig kan trives. Dette gjør tarmfloraen sterkere og mer motstandsdyktig mot endringer som skjer i denne perioden. Derfor bør man prøve å inkludere så mange forskjellige typer gress og urter i fôrplanen som mulig. Dette kan gjøres med mange forskjellige typer fiberprodukter, men velg de som inneholder mer enn 45 forskjellige gress og urter, slik at man oppnår så høy mangfoldighet som mulig. Det kan også være en fordel å gi disse fiberproduktene sammen med en omgang vann for å sikre at hesten drikker tilstrekkelig i denne perioden.
Moser av forskjellige typer, avhengig av hest, er også alltid relevante å inkludere i fôrplanen i denne tilvenningsperioden.
Det er viktig at hesten får nok vann i tilvenningsperioden for at tarmsystemet ikke skal stoppe opp og dermed skape problemer. Vannet bidrar ikke bare til å smøre systemet, men sikrer også at tarminnholdet har riktig konsistens og derfor kan flyte fritt gjennom systemet uten problemer.
Når hestene kommer inn i stallen, er det også viktig å inkludere bevegelse i hestens daglige rutine, i tillegg til den de får på beitet i dagtimene. I stallen beveger hestene seg ikke som de vil gjøre på døgnbeite, og denne store forskjellen kan også være årsaken til at tarmsystemet går i stå og problemer oppstår i overgangen. Bevegelse hjelper nemlig tarmen med å transportere tarminnholdet gjennom systemet, og redusert bevegelse vil derfor ha en negativ innvirkning på tarmsystemet. Derfor er det viktig at hestene blir beveget i en eller annen form, spesielt i den første tiden i overgangen fra sommerbeite til stall. Bevegelsen trenger ikke nødvendigvis å være ridning, men bare at hestene kommer ut og beveger seg i friskt skritt, for eksempel. Dette kan gjøres med en tur i naturen eller på ridebanen, men selvfølgelig også ved ridning. Mulighetene er mange, men daglig bevegelse er viktig.
Hvis du er usikker på hvordan du best hjelper hesten din gjennom denne overgangsperioden, nøl ikke med å kontakte oss.