0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Hestens immunforsvar er helt avhengig av omega-3 fettsyrer!

Både omega-3 fettsyrer og omega-6 fettsyrer er essensielle for hesten og må tilføres i fôret, da hesten ikke kan produsere disse selv fra andre næringsstoffer.

Hestens immunsystem er veldig kompleks, og påvirkes av mange forskjellige ting.

Les blogginnlegget vårt om emnet her!

En av tingene som vi vet immunsystemet er avhengig av for å være i balanse, er omega-3 fettsyrer!

 

Omega-3 fettsyrer

er en gruppe forskjellige fettsyrer kalt α-linolensyre (ALA), eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). ALA finner vi i nøtter, frø og andre vegetabilske kilder, mens EPA og DHA først og fremst finnes i animalske kilder, som fiskeolje. EPA og DHA er såkalt biologisk aktive, og de kan utgjøre en stor forskjell for hestens immunsystem.

Både omega-3 fettsyrer og omega-6 fettsyrer er essensielle for hesten og må tilføres i fôret, da hesten ikke kan produsere disse selv fra andre næringsstoffer.

EPA og DHA (omega-3 fettsyrer) kan også syntetiseres fra ALA. Dette er hestens primære kilde til EPA og DHA. Det er imidlertid en prosess som involverer flere trinn med et stort antall enzymer. Syntesen hos pattedyr, som hesten, skjer i svært lav hastighet.

I tillegg er det et konkurranseforhold mellom omega 3 fettsyrer og omega 6 fettsyrer om enzymene som er involvert i omdannelsen. Derfor kan omdannelsen av ALA til EPA og DHA reduseres når hesten får for store mengder omega-6 fettsyrer. Derfor snakker vi om at forholdet mellom de to gruppene fettsyrer er 4 omega-3 fettsyrer til 1 omega-6 fettsyrer. Det er imidlertid ingen konkret forskning på området i forhold til hest. Men siden hestens naturlige fôr har dette forholdet, forventes det at det passer for våre moderne hester.

Det interessante er imidlertid at disse omega-3 fettsyrene har vist seg å ha såkalte immunregulerende egenskaper. Det betyr at de kan understøtte et immunforsvar som er i overberedskap og dermed få det til å balansere bedre igjen.

 

Omega-3 fettsyrene er innebygget i cellemembranen, og virker her beskyttende mot skadelige prosesser i hestekroppen.

Fettsyrene brukes til produksjon av blant annet leukotriener, tromboksaner og prostaglandiner, som er hormonlignende stoffer og blant annet viktige i forbindelse med immunforsvaret.

Tromboksaner har effekt på blodets koagulasjonsevne, leukotriener er viktige for luftveienes funksjon og prostaglandiner er viktige for inflammasjonsresponsen i hesten.

 

Så har du en hest med følgende utfordringer,

kan det være smart å ha fokus på fettsyrebalansen og tildelingen til hesten din:

  • Reagerer på insektstikk
  • Kløende, flassende hud
  • Vanskelig å slanke
  • Luftveisutfordringer
  • Utfordringer med leddene
  • Hård trening

Eller er en avlshoppe eller en ung hest i vekst.

Som du kan lese, er omega-3 fettsyrene viktige for mange funksjoner i hestekroppen.

Der vi derimot opplever størst forskjell er med ubalanser i immunforsvaret, er der hvor det kan oppleves for sterke reaksjoner på insekter som resulterer i kløe og flassende pels.

 

En interessant liten studie

utført i 2002 har blant annet vist hvorfor vi opplever denne forskjellen.

Forsøket viste at linfrø, som inneholder 19,1 % (ALA) omega-3-fettsyrer mot kun 5,6 % omega-6-fettsyrer, hadde effekt på hestehudens reaksjon på spytt fra midd. Hestene ble her fôret med 500 g linfrø til en 500 kg hest (eller tilsvarende 100 ml linolje) pr dag over 42 dager. Området hvor huden ble utsatt for spyttet ble mindre hoven etter de 42 dagene med linfrøfôring!

 

Er du i tvil om hesten din får i seg nok av de gode fettsyrene eller om balansen er i orden?

Så ta tak i din lokale konsulent eller fyll ut vårt fôrplanskjema på nettsiden så kommer vi tilbake til deg så snart som mulig.

 

https://feedxl.com/29-omega-3/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834330/

https://drkhorsesense.wordpress.com/2017/04/30/understanding-fat-and-fatty-acids/

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Insektspray – hva virker egentlig?

Ofte brukes en kombinasjon av ulike essensielle oljer som lavendel, citronella, sitroneukalyptus og tea tree olje. Det er imidlertid viktig å nevne at insektene bruker luktesansen, så avskrekkende midler vil ikke ha effekt på insekter som klegg, som ikke har luktesans.

Læs indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss