Kanskje er du allerede i gang, eller kanskje du venter til været blir mer stabilt? Tilvenning til beite på sommergress – hvordan gjør du det mest skånsomt, slik at både du og hesten din får en god sommer?
Gresset om våren og først på sommeren er typisk det vi kaller sterkt. Innholdet av sukker og protein er høyt, men fortsatt svært væravhengig og det er nettopp det hestens tarmsystem og mikrobiom kan ha problemer med å håndtere i større mengder.
Derfor er det viktig at du starter sakte og bruker lang tid på å øke opp beitetimene.
Hvordan du skal venne hesten din til beitet, avhenger også av hvordan du planlegger at den skal beite sommeren gjennom.
- Skal den på gress døgnet rundt?
- Skal den på stripegress?
- Skal den bare ha et par timer om dagen?
- Skal den gå på den samme marken som den har gjort hele vinteren?
- Skal den ha munnkurv på?
- Tåler den overhode gresset?
- Er den for tykk eller tynn?
Vi kan med andre ord godt forstå at du som hesteeier synes det kan være vanskelig å finne ut av, og derfor vil vi her prøve å gi noen svar på alle spørsmålene.
Hvis hesten din skal gå på de samme markene i sommer som den har gjort i vinter, så trenger du ikke bekymre deg. Da venner den seg selv til, etter hvert som gresset gror.
Der du skal være mer oppmerksom er hvis den skal skifte til et frodigere beiteområde, der det er mye mer gress enn hva den går på nå.
Det er viktig at hesten vennes til gresset som er på det området den skal gå på, fordi gress -sammensetningen, og dermed innholdet kan variere mye.
Stripebeite
Stripebeite er bra for hester der vi må passe på kaloriinnholdet.
Skal hesten stripegresse er det som regel lettest å gjerde inn en «startstykke» på jordet der stripebeite skal foregå. Denne stykket vil være utgangspunktet som det mobile gjerdet flyttes fra daglig. Til å begynne med flyttes gjerdet bare litt og senere flyttes gjerdet mer og mer. Du bruker ca. 3 uker på sakte å øke området til den mengden du forventer at hesten din skal ha i løpet av sommeren.
Du må imidlertid være klar over at for at stripebeite skal fungere best mulig (for å begrense inntaket av energi/kalorier), er det viktig å sette opp et bak gjerde som flyttes på samme måte som fremre gjerde. Dermed lukker du det nedgnagde området, så det får tid til å vokse frem igjen. (du gjerder derfor av energi/kalorier med høyt sukkerinnhold), og senere i sesongen kan du flytte gjerdet andre veien.
Det ligger mye arbeid i denne typen beite, men det kan være en veldig god måte å håndtere beiting på dersom man ønsker å kontrollere energi/kaloriinntaket.
Døgnbeite
Denne form for sommerbeite fungerer ofte riktig godt til sunde og friske hester, som ikke lider av overvekt eller har stoffskifteutfordringer. Dessuten er det en grei beiteform der hestene går ute på store frodige marker hele sommeren.
Vår anbefaling til beitetilvenning for disse hestene vil være som følger.
Dag 1-3: 15 minutter
Dag 4-7: 30 minutter
Dag 8-10: 1 time
Dag 11-15: 3 timer
Dag 16-20: 6 timer
Dag 21-25: 8 timer
Hesten din burde nå kunne gå på døgnbeite uten problemer.
Hva må du passe på under beitetilvenningen?
Under beitetilvenningen er det noen parameter du må holde øye med.
Først er det viktig å ta hensyn til tarm- og tarmmikrobiomfunksjonen – som bryter ned fibrene i fôret som hesten spiser. Det tar vanligvis 3 uker å venne seg til et nytt fôr (sommergress). Hvis fôret tilføres for raskt, vil det påvirke tarmbalansen og hesten din får derfor «tynn mage».
Du må derfor følge med på om gjødningen har vanlig konsistens, som faste “bønner”.
Hvis gjødningen blir bløt i konsistensen, bør du ta et skritt tilbake i beitetilvenningen, og bli der inntil gjødningen har stabilisert seg. Heretter forsetter du i et langsommere tempo, inntil du når det ønskede antall timer.
Mikrobiomet kan understøttes ved at fôre probiotikum i form av f.eks Hefekultur eller CuraBiom. Samtidig kan det gjøre tilvenningen lettere hvis du gir høy kvalitets-fibre, gjerne i form av GlyxWiese Høcobs. Disse erstatter ikke gress, men mikrobiomet har lettere for å holdes i god balanse når hesten få noe den er vant til sammen med det ukjente gresset.
Deretter er det viktig at du holder øye med hòld og fettdepoter. Hvis hesten legge mye på seg under tilvenningen, bør du vurdere den rent faktisk har godt av å komme på gress?
Hvis hestens fettdepoter især ved man-kammen og ved haleroten vokser og blir hard, vil vi anbefale at du tar hesten av betitet med det samme. Dette indikerer at der er ubalanser i hestens stoffskifte,noe som kan få fatale konsekvenser for høvene.
Skal hesten overhodet på sommergress?
Det synes vi faktisk er et godt spørsmål å stille seg selv. For selv om vi alle gjerne ser at hestene våre får gress, så er det ikke godt for alle hester.
Overvektige hester, hester med fettdepoter, mange ponniracer og hester som ikke brukes til annet enn hygge, har ofte vanskelig med å håndtere for høyt inntak av sukker og energi fra gresset. Det fører til overvekt og medfølgende utfordringer.
Disse hestene kan saktens få et riktig godt hesteliv i paddocker eller områder hvor gresset utgjør en svært liten andel av hestens totale fiberinntak. Det handler bare om å være kreativ. I dag er det mange steder satt opp vandrepaddocker, med ulike aktiviteter slik at hester som ikke tåler gresset kan få et ekte hesteliv med venner, frihet og godt fôr med kjent analyse.
Er du i tvil om hvordan du best tilpasser utelivet for hesten din, så kontakt oss for en nærmere snakk, veiledning og fôrplan for hele sommeren.
Du tar bare fatt i en av oss direkte, eller fyller ut fôrplanskjemaet på hjemmesiden.