Er det ikke fasinerende å tenke på at huden er hestens største organ?
Og med det at den selvfølgelig har enorm betydning for trivsel og velvære.
Avhengig av hestens størrelse og rase kan huden utgjøre mellom 12-24 % av kroppsvekten! Det er ikke bare det mest omfattende organet, det er også hestens første forsvar mot eksterne påvirkninger.
Derfor må hestens hud være hel og av god kvalitet.
Hudens primære funksjon er å fungere som en barriere mot skadelige elementer i hestens miljø
Det er alt fra bakterier og virus, til insekter og solens UV-stråler, som hestens hud fysisk beskytter den indre kroppen på.
Den komplekse strukturen, inklusive overflateoljer og hårlag bidrar til å avverge disse påvirkningene.
Huden består av 3 lag. Epidermis er det ytterste laget, Dermis er i midten, og Subcutis er det innerste laget.
Epidermislaget er sammensatt av flere lag med celler, og er typisk tykt hos store dyr som hester. Det er den fysiske barrieren. Cellene i laget kan ha ulike funksjoner som alle støtter kvaliteten på huden.
Noen av disse cellene er keratinocytter, som gir det beskyttende laget. Disse fornyes i en prosess der nye hudceller dannes i bunnen av laget og sakte beveger seg oppover, og etterlater et lag med døde celler på hudens overflate. De døde hudcellene faller kontinuerlig av, og hastigheten bestemmes blant annet av ernæring, hormoner og hudens immunceller. [1]
I tillegg til å beskytte mot ytre påvirkning, hjelper huden også til med å opprettholde en stabil kroppstemperatur. Gjennom svettekjertler og hårlag er huden en avgjørende aktør i termisk regulering. Det sikrer at hesten kan tilpasse seg forskjellige klimatiske forhold uten å pådra seg overopphetning eller nedkjøling.
Andre celler i Epidermis-laget er Merkel-celler, som er spesialisert på å arbeide med sanseorganene i huden. Spesielt værhår og sansehår er knyttet til dette.
Men hesten fanger også opp andre sansesignaler, og dette foregår i mellomlaget, Dermis. Her føles trykk, temperatur, kløe og smerte.
Funksjonen til Dermis er også å støtte og gi næring til det øvre hudlaget. Derfor er en rekke blodårer som er med på å regulere hestens kroppstemperatur lokalisert her. [2]
At huden er hel og sterk er viktig for hestens oppfatning av verden rundt seg, og en dyp skade kan endre hestens følelse av for eksempel trykk eller smerte.
Huden er ikke bare en fysisk barriere, den er også en indikator for hestens generelle helsetilstand
Tegn på hudproblemer, som flass, kløe og andre skader på huden, eller endringer i pelsen kan indikere underliggende problemer. Spesielt ernæringsmessige underskudd eller overreaksjoner fra hudens immunforsvar, kommer til utrykk i hestens hudkvalitet.
Derfor må du være oppmerksom på hestens hudkvalitet og eventuelle forandringer, og reagere hvis du oppdager noe. Dermed kan du håndtere utfordringene før de blir til et større problem.
Tilskuddsprodukter som støtter en sunn og god hud, er f. eks MicroVital,Kieselgold,LeinölogHesta Plus Zink. Felles for dem er at de inneholder næringsstoffer som er spesielt viktige for hudkvaliteten. Zink, omega-3 oljer, kisel er og gode proteinstoffer.
Er du i tvil om hvordan du best støtter hestens hud gjennom fôring?
Så kontakt din lokale konsulent, enten direkte eller via fôrplanskjemaet. Vi vender tilbake til deg i løpet av en ukes tid!
[1] https://www.msdvetmanual.com/horse-owners/skin-disorders-of-horses/structure-of-the-skin-in-horses (sidst besøg december 2023)
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://vetfolio-vetstreet.s3.amazonaws.com/mmah/13/6d96a8b75b49ed9f8f14125aae7ed2/filePV_27_06_463.pdf
[2] https://www.msdvetmanual.com/horse-owners/skin-disorders-of-horses/structure-of-the-skin-in-horses (sidst besøg december 2023)
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://vetfolio-vetstreet.s3.amazonaws.com/mmah/13/6d96a8b75b49ed9f8f14125aae7ed2/filePV_27_06_463.pdf