Kanskje har du opplevet det, kanskje ikke. Men sannsynligheten for at du i ett eller annet omfang har stått der med en hest med en eller annen form for hudforandring er stor! Det er i hvert fall noe som vi på denne tiden av året får mange spørsmål om.
Hvordan viser disse hudforandringene seg?
Med hudforandringer mener vi alle slags avvik i hud og pels.
Hud og pels er det som forteller mest om hestens ernæringsstatus. Derfor er det viktig å være oppmerksom på avvik.
Normalt vil vi gjerne ha elastisk hel hud dekket av et jevnt, blankt hårlag med god farge, uten splitter i spissene, dotter eller andre ujevnheter i pelsen.
Endringer som:
- Voldsomt flass
- Skorper forskjellige steder
- på kroppen
- I kodene
- På hodet
- Eller opp etter beina
- Store vortelignende klumper og knuter
Er det vi kaller hudforandringer. Hudforandringene kan enten være tørre, væskende og/eller kløende alt etter hvor ille det er, eller hva som forårsaker dem.
Men hva kan du gjøre med det?
For det første er det viktig å forsøke å finne årsaken, så du ikke behandler og endrer hestens pleie uten å få et godt resultat.
Dyrlegen kan her være en god samarbeidspartner for å sjekke om blodet inneholder mineralene som trengs.
Men ofte kan årsaken være mangler og ubalanser i fôringen. Det kan være mineralunderskudd av zink, eller proteiner nok til å holde huden hel og elastisk. Immunforsvaret kan også være svekket, og det kan føre til at huden og pelsen lettere blir stygg. Kroppen bruker alle ressursene sine på immunforsvaret, og dermed vil næringsforsyningen til hud og pels bli skadelidende.
Derfor kan det være riktig fornuftig få sjekket hestens fôrplan, for å se om det er noe der som kan være årsak til hudforandringene.
Vi ser bl.a. på hestens proteininntak
Her er både daglige mengde og ikke minst kvaliteten av proteinet/aminosyrene viktige. De essensielle aminosyrene skal være der i tilstrekkelige mengder for at hesten – både muskler, hud og hår – skal fungere optimalt.
En 500 kg hest i vedlikehold trenger 700 g råprotein, i tillegg til 24 g lysin daglig for å være dekket korrekt.[1]
En grovfôranalyse ville være optimalt å jobbe med. Spesielt siden vi ser tendenser til fallende proteinandel i grovfôret, og er avhengig av å hente proteiner et annet sted i fôrplanen.
Det er f. eks ikke unormalt å se 60 g råprotein pr/kg tørrstoff i en grovfôranalyse. Hvis hesten da får 1,5 kg tørrstoff pr. 100 kg hest, vil den bare få 450 g råprotein i fra grovfôret, og må hente de siste 250 g fra krybbefôret.
Det kan f. eks lett gjøres med et knapt kilo Performance Fiber High Protein om dagen, siden det inneholder 260 g råprotein pr. kg.
Deretter vurderer vi mineralene, mineralbalansen, og ikke minst mineralkildene – om de er uorganiske, organiske eller liposomal.
Spesielt er sink viktig for hud- og pelsfunksjonen.
Hvis du bruker uorganisk sink til hesten, som f. eks zinkoksyd eller zinksulfat, skal du være oppmerksom på at disse er dårlig opptakelig, samtidig som de kjemper om opptaket med med jern og kobber.
Derfor kan det være en fordel å velge fôrprodukter med organisk- eller liposomal bundet zink. Disse har mye lettere opptak, samtidig som opptaksmekanismen er annerledes, så det ikke blir en kamp mellom mineralene.
De organiske zinkkildene kjenner du igjen på «etternavnet» chelat, og de liposomal bundne mineralene har benevningen liposomal på etiketten. Og det er nettopp denne type mineraler du finner i St. Hippolyts produkter.
Når du har kontroll på disse parameterne, kan det være en fordel å støtte immunforsvaret med såkalte sekundære plantestoffer og antioksidanter fra en rekke urter.
Disse stoffene hjelper immunforsvaret med å bekjempe uønskede stoffer som frie radikaler i hesten.
Urter du kan overveie å inkludere i hestens fôr kan være:
- Ashwagandha:
- Ginseng:
- Propolis:
Det er imidlertid viktig at du ikke bruker urtene enkeltvis, men velger enten tilskudd eller fôrprodukter som er sammensatt spesielt for å støtte immunforsvaret. Det kan f. eks være AstraVital LIQUID eller Hippomun forte.
Det tar imidlertid tid før endringene i fôrplanen synes i hestens hud og pels. Derfor kan det være en fordel å hjelpe utenfra, spesielt hvis hesten er plaget med kløe kan det være gunstig å lindre med gode pleieprodukter.
Calendula, Neemblad og Levermose er tre urter/planter, som er kjent for å være effektive for å lindre ved hudforandringer. De hjelper både med regenerering og lindring.
Du finner dem blant annet i DermiGard Spray, Pastern Liquid og Zem Lotion fra Relax Biocare.
Vil du vi skal ta en prat omkring din hests fôrplan?
Så kontakt gjerne din lokale konsulent direkte eller fyll ut fôrplanskjemaet vårt.
[1] Den Store Foderbog af Nanna Luthersson, 2004, 1 udgave, 1 oplag