0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Kli, salt og linfrø til hester

Det er ofte stort fokus på vitaminer/mineraler og grovfôr til hest som det grunnleggende, og som også selvfølgelig er superviktig. Det er imidlertid en del andre ingredienser/råvarer som også har virkelig stor effekt på hesten. Ting som kan være avgjørende for dens trivsel og velvære.

Å dykke ned i sammensetningen av hestefôr synes vi alltid spennende!

Det er ofte stort fokus på vitaminer/mineraler og grovfôr til hest som det grunnleggende, og som også selvfølgelig er superviktig. Det er imidlertid en del andre ingredienser/råvarer som også har virkelig stor effekt på hesten. Ting som kan være avgjørende for dens trivsel og velvære.

I dag fordyper vi oss i ingrediensene kli, salt og linfrø til hester.

 

Kli

er det harde ytre laget av kornet og er faktisk riktig god til å rense hestens tarm.

Siden kli er skallet fra kornet, f. eks fra hvete, inneholder denne råvaren minimalt av stivelse, men har til gjengjeld et meget høyt fiberinnhold.

I tillegg til at denne fiberen har en prebiotisk effekt på hestens tarmflora, har den altså en fantastisk egenskap som rensende ingrediens.

Kli hjelper altså hesten din ved å eliminere avfallsstoffer og sørge for en forbedret tarmpassasje.

Derfor finner du et høyt innhold av hvetekli i Irish Mash, som har den rensende og fordøyelsesfremmende effekten.

 

Salt

Natriumklorid (altså vanlig salt) er sammensatt av et natriummolekyl og et klormolekyl, og disse er de primære elektrolyttene i hestens blod, og i væsken som ligger utenfor cellene.

Elektrolytter er ekstremt viktige for hesten siden de har mange oppgaver. For eksempel regulerer elektrolytter væske- og syre-basebalansen. Natrium er viktig for signalene som sendes over celleveggen og opprettholder normal nerve- og muskelfunksjon.

Nyrene spiller en sentral rolle i forhold til å regulere elektrolyttbalansen. Noen elektrolytter går tapt via gjødningen, men de fleste skilles ut i urinen. Nyrene er i stand til, meget effektivt, å holde på natrium hvis hesten ikke får i seg nok gjennom fôret.

Det kan være vanskelig å dekke hestens natriumbehov, og derfor kan det være lurt å gi hesten tilgang til en saltsten. Det er imidlertid stor uenighet blant eksperter om hesten er dekket via saltsten. Noen hester klarer seg fint med en saltsten, mens kan ha spist den i løpet av en uke. I tillegg er det noen hester som ikke bruker den, og derfor ikke får de nødvendige elektrolyttene.

Det er derfor viktig at du holder øye med hestens forbruk.

Hvis du skal tilsette salt til fôret, anbefaler vi himalayasalt, fordi det ikke inneholder antiklumpemidler.

 

Linfrø

er et av de mest benyttede frø i hestefôring.

I tillegg til loppefrøskall er det ingrediensen som gir mest slim i hestefôr (Linum usitatissimum). Linfrø gir ca. 7 %.

I kombinasjon med vann danner linfrø raskt mye slim og oppfyller en rekke dietetiske formål for hesten.

Hvis du lar linfrøet svelle i vann før fôring, virker slimet allerede i magen og beskytte mot magesyre. Mange hester drar nytte av det beskyttende slimet i linfrø, spesielt hester som er utsatt for stress eller har en sensitiv mage eller hvis de har mageirritasjoner.

Dersom linfrøet kun skal være “aktivt” i bakre tarmkanal, kan det uten problemer fôres tørt. Vannet i fordøyelseskanalen får linfrøet til å svelle opp og danne det ettertraktede slimet. Det er ingen risiko for forstoppelse fordi frøet er naturlig glatt på grunn av vanninnholdet.

 

Slimet i linfrø bidrar også til å fjerne sand fra fordøyelseskanalen uten at næringsstoffer blir fraktet bort. Tvert imot kan tilførselen av linfrø til og med forbedre fordøyelsen av råprotein og fett.

Et annet viktig egenskap ved linfrø er høykvalitets oljen, som utgjør omtrent 40 % av linfrøet.

Det spesielle med linfrøoljen er det høye innholdet (ca. 50 %) av α-linolensyre, en essensiell, flerumettet omega-3 fettsyre. Omega-3 fettsyrer har positiv effekt på hud og hår, og bidrar til å sikre hov-hornets elastisitet og fremmer fruktbarhet.

Disse egenskapene gjør linfrø til et ideelt permanent supplement i fôrplanen. Linfrø er utmerket å bruke, enten det er under pelsskiftet, til hester med en sensitiv mage-tarmkanal, eller rett og slett for å støtte regelmessig fordøyelse og et godt utseende på hud og hår.

 

Vil du lese mer om linfrø og slim, så har vi et helt blogginnlegg om emnet!

 

Det er imidlertid viktig at du ikke bare tenker at individuelle ingredienser utgjør forskjellen for hesten din. Det er viktig å fôre hesten på en balansert måte, slik at de ulike ingredienser støtter hverandre riktig og på en balansert måte. Derfor har vi satt sammen produktene med et bredt utvalg av ingredienser, som er nøye utvalgt og tilpasset effekten på din hest.

Hvis du er i tvil om hvordan du best kan støtte hesten din, vennligst kontakt oss for en mer detaljert prat om fôring av hesten din.

Du kontakter ganske enkelt din lokale konsulent eller fyller ut vårt fôrplanskjema på nettsiden. Vi vil da kontakte deg innen en uke.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Søk
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss