0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Nukleotider, lucerne og glukosamin – hvorfor brukes det til hester?

Fokuset er ofte på vitaminer/mineraler og grovfôr, som det helt grunnleggende, noe som også er superviktig. Det er imidlertid en del andre ingredienser og råvarer som også har veldig stor effekt på hestene. Effekter som kan være avgjørende for deres trivsel og velvære.

Å dykke ned i sammensetningen av hestefôr er alltid spennende for oss!

Fokuset er ofte på vitaminer/mineraler og grovfôr, som det helt grunnleggende, noe som også er superviktig. Det er imidlertid en del andre ingredienser og råvarer som også har veldig stor effekt på hestene. Effekter som kan være avgjørende for deres trivsel og velvære.

I dag fordyper vi oss i ingrediensene nukleotider, alfalfa og glukosamin til hest.

Vi vet at alfalfa allerede er veldig godt kjent, men det er dessverre mange misforståelser rundt denne råvaren, som faktisk er veldig gunstig for hester, og disse skal vi ta en titt på.

 

Nukleotider til hester

Hva er det nå for noe?

Nukleotider er de naturlige grunnelementene til hestens arvemasse – altså hestens DNA og dens transportmolekyler RNA.

DNA er hestekroppens koder for utseende, prestasjonsevne og andre individuelle egenskaper. Alt sammen ligger inne i cellekjernen allerede ved fødselen.

Det er gjennom hestens metabolisme at det genetiske arvepotensialet realiseres. Det er RNA-molekylets oppgave å avkode DNA-ets instruksjoner for metabolisme.

For å lage én DNA-streng (som faktisk er en meter lang hvis den rulles ut) i én celle i hestekroppen, trengs det 3 milliarder nukleotider. Det er mange! Og disse DNA-trådene produseres hver gang cellene deler seg til nye, noe som skjer flere ganger om dagen!

Uten nukleotider får vi derfor ingen celledeling

For en regelmessig fornyelse og deling/vekst av celler og vev må det derfor være tilstrekkelig med nukleotider tilgjengelig som byggesteiner for hestens DNA og RNA. En del av disse vil bli syntetisert av kroppen selv, på samme måte som en del dannes av DNA i utslitte kroppsceller og fra celler i fôrplantene.

Disse prosessene er imidlertid begrenset og kan ikke aktiveres eller stimuleres selv om behovet øker.

I tillegg har nukleotidene fra fôrplanter vanligvis lav biotilgjengelighet og har derfor kun begrenset verdi for hesten.

I en ung og sterk kropp dekkes behovet for nukleotider av hesten selv. Men ved store fysiske utfordringer eller ved sykdom og drektighet hender det at tilførselen blir knapp, og dermed er det fornuftig å gi hesten ekstra lett opptakelige nukleotider i fôret.

St. Hippolyt tilsetter derfor nukleotider i en rekke produkter, for eksempel vår NaturMüsli Easy Breeder, hvor du finner dem tilsatt fra gjærprodukter, som er lettere å absorberbare enn om de kommer fra planter.

 

Lucerne til hester

Lucerne er en plante som har vært brukt som hestefôr i mange år, og det er ikke uten grunn at lucerne er en populær fôringrediens.

 

Hva er lucerne?

Lucerne tilhører belgplantefamilien. De lange og dype røttene øker plantens opptak av mineraler og næringsstoffer.

Det spesielle med belgplantefamilien er at røttene lever i symbiose med en spesiell type bakterier – knollbakterien Nitragin – som kan forsyne både alfalfaplanten, men også ethvert nabogress med nitrogen, som brukes til å danne protein.

Som hesteeier ser man oftest alfalfa som et snittet produkt, men man kan også få produktet som et alternativ til høy eller ensilage.

Lucerne, som et snittet produkt, er kunstig tørket og pakket i sekk for å bevare så mange av næringsstoffene som mulig. Under tørkeprosessen dør eventuelle soppsporer, og produktet er derfor av svært god hygienisk kvalitet.

Tørkeprosessen resulterer imidlertid i porøse blader som kan virke støvete, og for å binde bladene tilsettes vanligvis melasse eller olje til de snittede alfalfaproduktene.

Ønsker du verken olje eller melasse kan du velge kunsttørket alfalfa presset til pellets, men her går en del av den gode tyggetiden bort, fordi pellets må bløtlegges før fôring.

 

Fordeler og ulemper ved lucerne

I avsnittet ovenfor har vi sett på noen av fordelene med alfalfa. Det høye proteininnholdet på grunn av knollbakteriene er en av de store fordelene. Spesielt fordi planten inneholder en stor andel lysin, som er en essensiell aminosyre som hesten din ikke produserer selv.

Samtidig har planten høy andel fordøyelige fibre og er grov i stilken, noe som gir god tyggetid når det oppkuttede produktet gis i krybben sammen med annet krybbefôr. Denne tyggetiden danner spytt som er viktig for nøytraliseringen av magesyre og dermed hestens magehelse.

Lucerne har også en høy andel mineraler, spesielt kalsiumnivået er høyt. Siden kalsium er bundet til protein, absorberes det sammen med dette i tarmen til hesten, og påvirker ikke opptaket av fosfor. Normalt anbefales en Ca/P på 1,5-2, men i alfalfa kalles det 2-2,5.

Innholdet av betakaroten, vitamin E og biotin er også høyt i alfalfa, noe som gjør planten spesielt egnet for avl, og prestasjonshester.

Både sukker- og stivelsesinnholdet er lavt i planten, men på grunn av det høye fiber- og proteininnholdet er energiinnholdet høyt og 1 kg lucerne tilsvarer energien i 1 kg havre.

Det høye proteininnholdet i alfalfa gjør at det imidlertid ikke alltid er egnet for eldre hester, spesielt hester med nedsatt lever- og nyrefunksjon. Hester bruker disse organene til å skille ut overskudd av proteinet.

Vi opplever også at stadig flere hester får allergiske reaksjoner på alfalfa, men fortsatt er det bare en liten del av populasjonen som rammes. Hvis du mistenker at dette kan være et problem, anbefaler vi at du tar en allergitest på hesten din.

 

Glukosamin til hester

Glukosamin er den mest alminnelige ingrediensen i leddtilskudd til hester. Imidlertid er akkurat det en komponent som kroppen faktisk selv produserer fra glukose!

Og kanskje kjenner du igjen navnet fra det leddvæsken består av, nemlig glykosaminoglykan. Kroppen bruker glukosamin til å danne for eksempel glykosaminoglykaner og proteoglykaner. Disse to stoffene er en del av byggesteinene til kollagen i leddet.

Glukosamin finnes i forskjellige versjoner. Du kan komme over både glukosaminhydroklorid eller glukosaminsulfater. Begge deler er ofte utvunnet fra animalske kilder, for eksempel krabbe, hummer eller reker samt Grønnleppet blåskjell. Glukosaminhydroklorid er imidlertid mer konsentrert og stabilt, men begge ser ut til å ha en lignende biologisk effekt.

Glukosamin har også en positiv effekt på strukturen til leddbrusken. Dermed kan glukosamin være i stand til å øke leddmobiliteten.

Utfordringen med glukosamin er imidlertid den relativt lave biotilgjengeligheten målt ved blodprøver. Det viser seg imidlertid at stoffet samler seg i brusk og kan påvises i leddvæsken i opptil 12 timer etter at hesten har inntatt det i fôret. Den siste forskningen tyder også på at glukosamin akkumuleres i høyere konsentrasjon i ledd med problemer enn i vanlige ledd.

Men når du fôrer glukosamin, er det viktig å være tålmodig. Selv om innhold kan sees raskt i leddvæsken, må det administreres i minimum 4 uker før alle de gunstige effektene oppstår.

Det er imidlertid viktig at du ikke bare tenker at individuelle ingredienser kan utgjøre den store forskjellen for hesten din. Det viktige er å fôre den balansert, slik at ulike ingredienser støtter hverandre riktig og på en balansert måte. Derfor har vi satt sammen produktene med et bredt utvalg av ingredienser, som er nøye utvalgt og koordinert etter produktets effekt på hesten din.

 

Er du i tvil om hvordan du best mulig støtter din hest på best mulig måte, så kontakt oss gjerne for en nærmere prat om fôringen av hesten din.

Du tar bare tak i din lokale konsulent eller fyller ut fôrplanskjemaet på hjemmesiden.  Så kontakter vi deg i løpet av en ukes tid.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Søk
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss