Vi synes alltid det er like spennende å dykke ned i sammensetningen av hestefôr!
Som oftest fokuseres det på vitaminer/mineraler og grovfôr som det helt grunnleggende, og som også er superviktig. Det er imidlertid en del andre ingredienser/råvarer som også har veldig stor effekt. Effekter som kan være avgjørende for deres trivsel og velvære.
I dag går vi nærmere inn på ingrediensene ølgjær, propolis og mineralet sink.
Vi vet at mineralet sink er basalt, men det inngår i SÅ mange av prosessene hos hesten, at vi synes det fortjener et større fokus.
Sink
Sink er et mineral, også kalt sporstoff, og hesten trenger «bare» noen milligram per dag. En hest på 500 kg i vedlikehold trenger 400-450 mg sink per dag for å kunne opprettholde kroppens funksjoner.[1]
Sink brukes av en lang rekke enzymer RIKTIG mange steder i kroppen. Faktisk er sink en del av nærmere 200 enzymer, og det er derfor et veldig viktig mineral, selv om hesten ikke trenger særlig mye per dag.
Det er først og fremst i protein- og karbohydratomsetningen at sink konsumeres, og for eksempel finner du største delen sink i høvene [2]
Studier har vist at sinkunderskudd kan føre til redusert insulinnivå i blodet, og dermed reduseres hestens toleranse for karbohydrater. Samtidig øker eventuell insulinresistens i vevet. [3]
I tillegg forårsaker sinkmangel redusert appetitt, immunforsvar og hudens styrke og motstand. Derfor har hester med sinkmangel ofte problemer med høver, hud, pels, immunforsvar og insulinstoffskiftet! [4]
Sink skal gis til hesten i riktig forhold til kobber, fordi at når disse mineralene opptas som uorganiske mineraler bruker de samme transportmolekyl i cellen, og kjemper dermed om opptaket. Dette forholdet bør helst være 4:1, dvs. 4 ganger så mye sink som kobber.
Men gir du hesten din organiske eller liposomale mineraler, er ikke dette forholdet på langt nær like viktig, fordi celleopptaket skjer på en annen måte. De organiske mineralene er bundet til små proteiner eller karbohydrater, slik at når disse tas opp av cellen henger sinken på. De liposomalt bundne mineralene blir ganske enkelt en del av cellen og celleveggen.
Høy, gress og ensilage har vanligvis et lavt sinkinnhold, mens ølgjær typisk har et høyt sinkinnhold.
Ølgjær
Ølgjær, eller Saccharomyces cerevisiae, er en type gjær som ofte brukes som kosttilskudd til mange forskjellige husdyr, inkl. hester, på grunn av sin ernæringsmessige egenskap.
Ølgjær er nemlig en råvare med forskjellige næringsstoffer, herunder proteiner, B-vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6, B9 og B12), mineraler som selen, zink, og krom samt en rekke aminosyrer.
Alle disse næringsstoffene har en sentral rolle i hestens forbrenning. Selen er for eksempel en viktig antioksidant som bidrar til å beskytte muskelcellene, mens sink er, som tidligere skrevet, spesielt viktig for immunforsvaret, insulinet og huden.
Flere studier viser også at ølgjær kan støtte fordøyelsessystemet ved å fremme mikrobiomet. De probiotiske egenskapene til gjær kan bidra til å opprettholde den rette balansen av mikroorganismer, og som potensielt kan redusere risikoen for fordøyelsesproblemer hos hester, og støtte det tarmassosierte immunsystemet.
Tilstedeværelsen av B-vitaminene har også en positiv effekt på hestens hovkvalitet og hudtilstand.[5]
Propolis
Propolis er ikke fullt så populært å bruke til hester – enda. Men den har mange spennende egenskaper som er verdt å ta med seg, spesielt når vi ønsker å støtte hestens immunforsvar.
Propolis er et kitinholdig harpiksholdig stoff som samles av bier fra knopper og bark på enkelte trær, og som brukes i bikuben for å forsegle og beskytte den. På grunn av sammensetningen av flavonoider, fenoler og andre bioaktive forbindelser, har den vist seg å ha gunstige egenskaper
Studier viser at med sitt innhold av alle disse ulike stoffene, kan propolis kan ha immunmodulerende egenskaper hos hester.
Forskningsmengden på hester er imidlertid fortsatt begrenset, men for sau viser studiene tydelig at propolis kan bidra til å øke mengden hvite blodceller, som er en viktig del av immunforsvaret. [6]
Derfor kan dette være en god ingrediens å jobbe med når hestens immunforsvar skal støttes, for eksempel i forbindelse med pelsskifte eller sesongmessige utfordringer i pels og hud.
Det er imidlertid viktig at du ikke tror at enkeltingrediensene alene kan gjøre den store forskjellen for hesten din. Det viktige er en balansert fôring, så de forskjellige ingrediensene understøtter hverandre. Det er derfor vi har satt sammen produktene med et bredt utvalg ingredienser som er nøye utvalgt og avstemt etter produktets effekt for hesten din.
Er du i tvil om hvordan du best mulig understøtter immunforsvaret og huden hos din hest, så kontakt oss gjerne for en nærmere prat om fôring.
Du tar bare kontakt med din lokale konsulent, eller fyller ut fôrplanskjemaet på hjemmesiden. Så kontakter vi deg i løpet av en ukes tid.
[1] Equine Applied and Clinical nutrition, 2013
[2] https://thehorse.com/19784/trace-mineral-basics-zinc-and-copper/
[3] https://ker.com/equinews/trace-minerals-horses-zinc-copper/?highlight=zinc
[4] https://pchorse.se/index.php/da/articles/microminerales/zinc
[5] Smith, J. et al. “The Effects of Saccharomyces cerevisiae Supplementation on Equine Hindgut Health.” Journal of Equine Science, 20.1 (2019): 45-52.
Brown, K. et al. “Impact of Yeast Supplementation on Hoof Quality in Horses.” Journal of Animal Nutrition, 25.4 (2020): 321-335.
Jones, R. et al. “The Immunomodulatory Effects of Saccharomyces cerevisiae in Horses.” Veterinary Immunology and Immunopathology, 30.2 (2018): 112-125.
[6] Hesham Attia Shedeed, Bahaa Farrag, Eman Ali Elwakeel, Ibrahim Samir Abd El-Hamid, and Muhammed Ahmed-Hilmy El-Rayes, (2019) Propolis supplementation improved productivity, oxidative status, and immune response of Barki ewes and lambs