0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Skorper i kodene? Våre beste råd!

Gjørmen gjør huden våt og dermed myk. Sandkornene i gjørmen sliter på huden og det kan til og med dannes små sprekker. I disse sprekkene kan forskjellige mikroorganismer leve og formere seg, og dermed lage store utfordringer, med sårskorper og irritasjon som resultat.

Vinteren betyr typisk gjørmetid, og gjørme er noe av det verste for hestens hud! Spesielt der huden er tynn i kodeområdet er utsatt. Her opplever mange at hestene får skorper og noen ganger også store hevelser i huden.

Det er selvsagt irriterende for hesten og man risikerer å måtte sette treningen på vent.

 

Årsaken til problemene er en kombinasjon av miljøforhold og forhold inne i hesten

Gjørmen gjør huden våt og dermed myk. Sandkornene i gjørmen sliter på huden og det kan til og med dannes små sprekker. I disse sprekkene kan forskjellige mikroorganismer leve og formere seg, og dermed lage store utfordringer, med sårskorper og irritasjon som resultat.

Hvis ikke hesten fôres riktig, eller den ikke har en balansert fôrplan, vil den ha et redusert immunforsvar som gir svakere hud, og dermed mulighet for disse mikroorganismene å etablere seg i hudsprekkene.

 

I tillegg til behandling og forebygging ved å holde hestens ben tørre og rene, kombinert med f. eks å smøre Pastern Liquid eller spraye med DermiGard Spray, vil fôring med fokus på sterk hud og et sterkt immunforsvar løse problemet. Immunsystemets oppgave er bl.a å bryte ned mikroorganismene som kommer inn via hudsprekkene i kodeområdet.

 

Pastern Liquid inneholder bl.a levermoseekstrakt som styrker-, svart spisskummen olje for regenerering, og panthenol som pleier og beskytter huden. Cellefornyelse og hårvekst i området støttes, noe som har en beskyttende effekt.

 

 

DermiGard Spray inneholder bl.a levermose, som støtter hudens eget immunforsvar, og panthenol som fremmer cellefornyelse og styrker hudens smidighet.

Spesielt fôring med fokus på sporstoffer og antioksidanter kan ha veldig god effekt mot problemer med skorper i kodene

Sink er et av de viktige sporstoffene. Sink er involvert i oppbygging og dannelse av mange av de enzymene som er involvert i reparasjon av hudceller, cellevekst, og oppbygging og funksjon av immunsystemet. Mangelsymptomene som oppstår når det er sinkmangel kan for eksempel være skorper på huden eller dårlig heling av hudskader og nedsatt immunforsvar. Sink hjelper helingsprosessen til å gå hurtigere og medvirker til at de tynne nye og skjøre hudcellene tykner raskere.

 

Fôring med tanke på et sterkt immunforsvar

For å opprettholde et sterkt immunforsvar trenger hesten de rette næringsstoffene for å danne enzymer og andre hjelpestoffer i kroppen.

Hesten har normalt et depot der den lagrer mineraler. Men dette depotet kan fort brukes opp.

Både overvekt og undervekt belaster immunforsvaret. Er hesten underernært vil den mangle viktige byggesteiner for å kunne opprettholde et sterkt immunforsvar. Dersom hesten overfôres med energi og blir overvektig, kan det oppstå stoffskifteproblemer. Etter hvert er overvekt mer vanlig enn undervekt, men minst like skadelig for hestekropp og holdbarhet. Overvekt øker forbruket av næringsstoffer, noe som setter immunforsvaret på prøve, da det ikke alltid får de riktige byggesteinene.

I perioder hvor hestens immunforsvar er ekstra belastet vil kroppen trenge ekstra antioksidanter, sporstoffer og vitaminer for å støtte immunfunksjonen.

Alle mineraler og vitaminer påvirker i en viss grad hestens immunforsvar, men noen har større innflytelse enn andre.

Selv om hesten har en avstemt fôrplan og fôres etter fastlagte behovsnormer, så kan sykdom, stress eller miljø påvirke den i en slik grad at behovet for sporstoffer og antioksidanter stiger.

Dette gjelder f.eks. zink-, selen-, E-, B- og C-vitaminbehovet, som immunforsvaret har ekstra bruk for.

 

Våre 3 beste råd hvis hesten din har skorper i kodene er:

  1. Få sjekket at fôrplanen inneholder nok av de forskjellige næringsstoffene i riktig balanse. Spesielt sink og B-vitaminer er viktige for huden og immunforsvaret. MicroVital har et høyt innhold av begge deler.
  2. Sørg for at hesten oppholder seg i et tørt miljø. Både i paddocken, stallen, og under trening. Ammoniakk og gjørme er tøff for huden på beina og gir bløt hud som lett sprekker. Ha løsningene klar hvis fukt ikke kan unngås. Sørg f.eks for å tørke hestens ben så snart den kommer inn.
  3. Smør skorpene med Pastern Liquid. Lotionen kan brukes både forbyggende og behandlende. Ved behandling brukes den daglig, etter at området er omhyggelig rengjort for jord og skitt.

 

Er du i tvil om fôringen av hesten din, så husk at rådgivningen vår er gratis.

Du skal bare kontakte din lokale konsulent eller fylle ut fôrplanskjemaet på hjemmesiden vår.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss