De spesielle produksjonsmetodene er en av årsakene som gjør St. Hippolyts fôr særegent, og her forteller vi deg hvordan St. Hippolyt produserer mineralene sine!
Du vet sikkert at mineraler er viktige for hesten din! De er essensielle, noe som betyr at hesten din ikke kan produsere dem selv fra andre stoffer i kroppen. Hvor mye hesten din trenger av et mineral avhenger av mineralet, hesten og dens livsstatus, arbeid og mye mer. Mineralene brukes overalt kroppen, og alle metabolske prosesser er til en viss grad avhengig av dem.
Men det er visse ting som ikke endrer seg fra den ene til den andre, uansett livsstatus osv., og det er hvordan den absorberer de mineralene den får.
Du ved det helt sikker at mineraler er viktige for hesten din! De er essensielle, det vil si at hesten selv ikke kan produsere dem fra andre stoffer i kroppen. Hvor mye den trenger av et mineral, avhenger av mineralet, livsstatus, arbeid og mye mer. Mineralene brukes overalt i kroppen, og alle de metabolske prosessene er i et eller andet omfang avhengige av mineraler.
Men det er visse ting som går igjen for alle hester, uansett livsstatus etc, og det er hvordan den tar opp mineralene den får.
Uorganiske mineraler
Det er etterhånden allment kjent at hester er dårlig på opptak av uorganiske mineraler. Opptakeligheten kan være fra noen få prosent opp til 10 – 20 %, avhengig av mineralet. Dog er det enkelte uorganiske forbindelser som er lettere opptakelig for hesten. Opptaket av uorganiske mineraler foregår via spesielle transport molekyler over celleveggene. Men mineralene kjemper om plassen, og derfor er forholdet mellom mineralene viktig når du gir uorganiske mineraler.
Uorganiske mineraler er bundet som salter, også kalt mineralsalter. Her kan nevnes zinksulfat ZnSO4, zinkoksyd ZnO, kobbersulfat CuSO4 og kalciumcarbonat CuCO3 (kritt).
Uorganiske mineraler finnes naturlig i jorden, hvor de er tilgjengelige for planterøtter og er lett opptakelig, så planten kan bruke dem i sine celler. Dermed gjør planten dem faktisk organiske ved å bygge dem sammen med sukker- eller proteinmolekyler.
Og det er nettopp denne prosessen St. Hippolyt benytter i fôrproduksjonen!
Organiske mineraler
Ved hjelp av forskjellige produksjonsmetoder omdannes uorganiske mineraler til organiske mineraler, som deretter tilsattes fôret.
Dette kan gjøres via en prosess der det brukes varme og trykk, men St Hippolyt bruker en metode der gjærceller fôres med uorganiske mineraler. Deretter høstes de og tilsettes fôret. Denne metoden brukes spesielt på organisk zink og selen..
De organiske mineralene tas lettere opp av hesten, fordi de er bundet til enten sukker eller proteinstoffer. Og det er nettopp disse stoffene kroppen absorberer over celleveggene. Dermed kjemper ikke mineralene om de samme transportmolekylene, opptaket blir mer fullstendig og utnyttelsen blir større og lettere for hesten.
Imidlertid er det en utfordring for St. Hippolyt at lovverket foreskriver at fôret skal merkes med hva utgangsproduktet er. Derfor vil du kunne finne uorganiske mineraler på fôrsekkene og tilskudd, men du må være klar over at disse er omdannet til organiske mineraler.
Men siste nytt fra St. Hippolyt – som er både unikt og nyskapende – er liposomal innkapsling av mineraler og andre næringsstoffer.
Liposomal innkapsling
Liposomer og de mindre micellene dannes av et lipidlag som hovedsakelig består av fosfolipider.
Fosfolipider har en fettelskende hale og et vannelskende hode. De inkluderes bl.a. i cellemembraner som et beskyttende dobbeltlag.
En micelle er kuleformet og består av et enkelt lag fosfolipider, der de vandelskende hodene peker utover mot mediet, og halene peker innover.
Miceller kan transportere fettoppløselige stoffer i et vannholdig miljø.
Et liposom er en vesikkel (en liten blære) som består av et dobbelt fosfolipidlag med et hulrom i midten – en kjerne – der vannoppløselige stoffer kan transporteres.
Ved hjelp av liposomet kan for eksempel vannoppløselige mineraler innkapsles på en slik måte at de er beskyttet mot nedbrytning under fordøyelsen, og mye lettere, med opp til 100% effektivitet opptas av kroppens egne celler.
Et liposom inneholder altså en vanndråpe med mineralet, som dermed er godt beskyttet mot omgivelsene.
Liposomer har en diameter på fra 20 nanometer (nm) til noen få mikrometer (µm) – som tilsvarer 0,02-0,1 mm eller 100-1.000 ganger mindre enn diameteren på et hårstrå.
Ved å unytte fosfolipidene på denne måten brukes kroppens egne prinsipper for å gjøre mineralene lettere å transportere, eller for å forbedre eller fremskynde absorpsjonen inn i hestens celler.
Det strukturelle forholdet mellom liposomer, miceller og membranen til kroppscellene letter absorpsjonen av transportvesiklene (vesiklene med næringsstoffer) inn i cellens indre ved hjelp av endocytose (absorpsjon gjennom cellemembranen), uten behov for membran-bundne transportproteiner og energi, slik det for eksempel er når uorganiske mineraler skal transporteres inn i cellene.
Den enormt økte biotilgjengeligheten, og den raske absorpsjonen på opptil 100 % ved å binde mineralene i liposom- og micelleform gir store muligheter til å spare på jordens ressurser, siden betydelig mindre mengder av mineralene trengs for å oppnå den store effekten på hesten.
St. Hippolyt produserer dette ved å tilsette mineralet til en væske der det også er tilsatt lecitin, som er et fosfolipid.
Denne blandingen utsettes for ultralyd med en spesiell frekvens, som derved danner liposomene med næringsstoffene inni.
Vil du vite mer om St. Hippolyts produksjonsmetoder, kan du lese om dem i produktkatalogen vår, og konsulentene våre kan fortelle deg enda flere historier om fôrets reise gjennom møllen og frem til den fôrsekken som står i stallen din.
Og du kan kontakte din konsulent direkte.