Vi kommer ikke utenom at følltid som regel er en fantastisk tid!
Men det å være føll, og spesielt et nyfødt føll, kan også være en vanskelig tid. Den første måneden er avgjørende for føllets fremtidige liv.
I tillegg til at føllet konsumerer antistoffer fra råmelken det første døgnet og dermed kickstarter immunforsvaret, må også føllets tarmsystem kickstartes!
Føllet er født med en helt steril tarm!
Det betyr at det verken er gode eller dårlige bakterier i tarmen.
Dette er viktig å være klar over, fordi vi vet at hester er svært avhengige av tarmmikrobiomet for å fordøye fiber og for å opprettholde et godt stoffskifte, nervesystem og immunforsvar.
Det er altså ytterst viktig at tarmmikrobiomet utvikles riktig fra starten, da det kan bli vanskelig å rette det senere i hestens liv.
For føllet er det et naturlig instinkt
som sier at det skal spise morens gjødning med jevne mellomrom den første tiden. Dette er startprosessen på å kolonisere føllets tarm.
Føllet vil med andre ord «arve» hoppens tarmsystem.
Derfor er det også viktig at du er oppmerksom på at hoppen skal ha et så godt tarmmikrobiom og en så god tarmfunksjons som mulig, som kan gis videre til føllet.
Dette gjelder både opp til føllingen, og i hoppens laktationsperiode.
Hoppen skal altså ha «god gjødning», fine, faste og glinsende og uten ettersprut.
Noen føll fortsetter å innta litt gjødning fra andre hester etter fravenning, og derfor er det viktig at alle hestene som går sammen har en god tarmfunksjon.
I tillegg til at føllet spiser levende tarmbakterier fra andre hester, er det også veldig viktig at føllet får i seg ulike typer fiber som tarmbakteriene kan kolonisere seg på! Noe av tarmmikrobiomet sitter på tarmslimhinnen, men en veldig stor del vokser og utvikler seg på fôret som føllet spiser.
I starten klarer ikke føllets tarmsystem å bryte ned fibre fra for eksempel gress og wrap. Tarmmikrobiomet for den oppgaven mangler. Men for at tarmmikrobiomet skal utvikle seg godt og funksjonelt, må det ha noe å utvikle seg på, og det er nettopp forskjellige typer fiber fra gress, høy, wrap, urter og frø. Selv om føllet ikke kan utnytte det fullt ut, må det tilbys ulike typer fiber slik at tarmen kan utvikle seg skikkelig.
Dette passer også godt i forhold til når føllet først begynner å vise interesse for krybbefôr. Noen føll begynner tidlig, etter bare et par dager, andre først etter noen uker. Men det er viktig å la føllet smake, og spise. Først sammen med moren, og senere fra sin egen krybbe med sitt eget fôr.
Kikker du på eks ingredienslisten til NaturMüsli Foal Vitality – vil du se et vell av ingredienser. Ingenting av det er fyllstoffer, alt har en mening og en plass, især med fokus på korrekt utvikling av knokler, ledd og muskler, men like mye med fokus på riktig utvikling av tarmens mikrobiom.
Ingredienser som beta-glukaner, gjærprodukter, inulin og en lang rekke urter understøtter spesielt utviklingen av tarmens mikrobiom.
Vårt tilskudd Fohlengold LifeStart inneholder ingredienser som fokuserer på å kickstarte tarmens mikrobiom, tarmslimhinnen, immunforsvaret, og generelt å «booste» føllet i de aller første ukene i livet.
Fohlengold LifeStart kan ha stor betydning hvis føllet er fra en hoppe med et forringet mikrobiom eller med fordøyelsesproblemer, eller hvis føllet er svakelig når det blir født.
Er du i tvil om hvordan du best mulig hjelper det nye føllet til en god start på livet, så kontakt gjerne din lokale fôrkonsulent.