Hestens ernæringsstatus er et uttrykk for hestens fôrinntak og omsetning, og hvordan det påvirker hele organismen. Det kommer til uttrykk i hòld, hvordan høvene og pelsen ser ut, og hvordan hesten presterer.
Ernæringsstatusen kan være ganske kompleks, men likevel et godt grunnlag for en vurdering. Spesielt siden den forteller mye om hesten fungerer bra eller har mangler. Det kan enten være en liten defekt som lett kan rettes, eller en irreversibel defekt som er vanskeligere å gjøre noe med.
Figuren her er et godt utgangspunkt for å vurdere hestens ernæringsstatus basert på:
SNIGENDE VITALSTOFMANGEL
Som det kommer frem, er hestens ernæringsstatus god, når behovene for den individuelle ernæring er dekket, og hvordan ser du det?
Du ser det nettopp i kvaliteten på hud, pels, høver, hestens energi og generelle trivsel.
Det kan være en fordel å vurdere dette med jevne mellomrom. Ta eventuelt en god venn med og kikk grundig på hestene, f. eks hver tredje måned. Dermed kan du hele tiden være i forkant med eventuelle problemer. Andre fagfolk, som hovsmeden, dyrlegen og fôrkonsulenten kan også være gode medspillere, siden de ikke ser hesten daglig. De vet også hva de skal se etter.
Huden
skal være hel, sterk og smidig uten flass og andre generende utfordringer, som tørrhet, vorter, utvekster eller annet. Huden er hestens største organ, og alt etter størrelse utgjør den mellom 12-24% av hestens kroppsvekt. Det er derfor ernæringen har så stor betydning for hudkvaliteten.
Pelsen
skal være blank, jevn, myk og med god og korrekt fargedybde. Der finnes dessverre ingen snarveier til en flott og skinnende pels, det skal komme innenfra igjennom god ernæring. En sort hest skal være sort og ikke sortbrun, en rød hest skal være rød og ikke kjedelig matt i fargen. Hårspissene må ikke være spaltede. Det gjelder også islandshester i vinterpels!
Alle næringsstoff har direkte eller indirekte innflytelse på pelsen, men fettstoffer, mineraler og spesielt B-vitaminer er bevist har en tydelig synlig effekt. Pelsens farge og struktur er i høy grad påvirket av sporstoffer, der spesielt mineralene zink og kobber har stor betydning. Zink og kobber har også innflytelse på noen av enzymene som danner pigment i huden og håret. Ved mangel på disse mineralene ses avblekning av pels og manhår, spesielt om sommeren.
Hovene
skal være sterke, med god vekst året rundt og uten utfordringer i hornet som f. eks sprekker eller bløte og smuldrende.
Hovveggen består av 93 % protein på tørrstofbasis, noe som betyr at protein i hestefôret har stor betydning for hovkvaliteten. Proteinkilder av høy kvalitet vil kunne dekke hestens behov for aminosyrer, som er essensielle for hovveksten. De svovelholdige aminosyrene methionin og cystein, er viktige byggeklosser for hoven, spesielt for keratin som bidrar med styrke og struktur.
Du kan lese mer om hoven og ernæringen her:
Hòldet
skal være korrekt. Hesten skal hverken være tynn eller tykk, og skal samtidig være godt muskelsatt.
Er du i tvil, kan du lese hvordan du hòld-vurderer hesten din her:
Det betyr blant annet at hesten din oppnår en dårlig ernæringsstatus hvis du overfôrer den med kalorier, så den blir overvektig. Den gode ernæringsstatusen oppnås med balanserte næringsstoffer, og vi vet det kan være vanskelig å motstå hesteøyne, når det tigges mat.
Energien
skal være god, så hesten har lyst å arbeide, men den skal ikke opptre overenergisk, uten å være i stand til å slappe av. En avslappet hest kan arbeide korrekt, og derved bygge et sterkt fundament som ridehest.
Generelt vil vi helst se en hest med glimt i øyet, som er oppmerksom og følger med omgivelsene med et nysgjerrig og interessert blikk. Den skal ha god appetitt uten å være kresen, og den skal være lett å håndtere og generelt en fornøyelse å være sammen med.
Hesten er fra naturens side ikke kresen. De elsker å smake på forskjellige ting. Derfor skal en eventuell kresenhet også tas alvorlig, fordi det er et utrykk for en eller annen form for helseproblem.
Hvis hesten din slår ut på et av disse parameterne, så skal fôrplanen sjekkes for mulige ubalanser, eller dyrlegen skal kontaktes for å hjelpe med problemet.
Er det kun et av punktene som hesten din slår ut på, og er det f. eks huden, pelsen eller energien?
Så er MicroVital alltid et godt valg å starte med.
Men er du i tvil, så står vi alltid til rådighet med gratis veiledning og fôrplanlegning.
Du skal bare kontakte din lokale konsulent eller fylle ut fôrplanskjemaet på hjemmesiden. Så vender vi tilbake til deg i løpet av en ukes tid.