0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Grovfôr – det viktigste i hestens fôrplan!

Hester er såkalte beitende gressetere, det vil si at de lever av gress, urter, bark, blomster, busker og annet fiberrikt materiale som de finner under sine naturlige lange vandringer etter føde og vann.

Hester er såkalte beitende gressetere, det vil si at de lever av gress, urter, bark, blomster, busker og annet fiberrikt materiale som de finner under sine naturlige lange vandringer etter føde og vann. Hester foretrekker derfor å spise opptil 18 timer i døgnet.

Dette er hestens tarmsystem tilpasset, selv om hesten er blitt tam, og vi har avlet på den gjennom mange år. Blant annet ser vi en konstant produksjon av magesyre og kun produksjon av spytt når hesten tygger. Dette er en vesentlig forskjell fra fordøyelsen hos mennesket.

Derfor er det svært viktig at hesten får tilstrekkelig med fiber og dermed tyggetid i sitt daglige fôr for å opprettholde sitt sensitive tarmsystem.

 

Fibrene setter i gang tarmbevegelsen

og sørger for at de millioner av tarmbakterier (mikrobiomet) som lever i tarmen, får mat å leve av. Tarmbakteriene og hesten lever i en symbiose med hverandre, der begge drar nytte av forholdet.

Tarmbakteriene hjelper hesten med å få energi ut av de inntatte fibrene og skiller ut andre næringsstoffer som er viktige for hestens metabolisme, samtidig som de tilbyr husly og mat til hesten.

Siden det ikke er mulig å tilby hesten friske grønne fibre året rundt i de nordiske landene, med de mindre områdene vi har hestene på, er tildeling av grovfôr, også kalt stråfôr, ekstremt viktig for hesten. Spesielt om vintermånedene.

 

Grovfôrkategorien dekker flere ting

Felles for dem er imidlertid at fibrene kommer fra grønne kilder. Høy, wrap, gress, lucerne, gressprodukter fra sekk, urter osv. går under denne betegnelsen. Halm, frøgress og andre mer gule og stive fibre er for ufordøyelige til å havne helt riktig under grovfôrkategorien. Hesten kan imidlertid fint innta disse produktene som underholdning hvis den ikke kan få tilstrekkelig med grønt grovfôr for å møte sitt daglige tyggebehov.

Forskningen foreskriver at for å opprettholde en velfungerende tarm og en befolkning av tarmbakterier, bør hesten ha et inntak av grovfôr på minimum 1,5 kg tørrstoff per 100 kg hest per dag. Hvis hesten er overvektig og skal gå ned i vekt, kan 1/3 av denne mengden byttes ut med mer ufordøyelige fibre, som for eksempel god halm. Samtidig må hesten ha minimum 8 timers tyggetid daglig.

 

Høy

er generelt sett gress som er slått, tørket og presset i baller, mens wrap også er pakket inn i plast.

Næringsstoffinnholdet i gresset ved høst avgjør næringsinnholdet i det konserverte høyet/wrapet, men dette kan påvirkes av flere faktorer. Hvis gresset er vått (tørrstoffinnhold under 50%) når det pakkes inn i wrap, vil melkesyrebakterier bruke sukker fra gresset til å danne melkesyre, som konserverer produktet.

Hvis gresset derimot er tørrere (tørrstoffinnhold over 50 %), vil det være mindre konservering, og mindre sukker vil derfor bli brukt.

Hvis tørrstoffinnholdet i gresset er over 70%, vil wrap stort sett være en lufttett innpakning av høy, der ingen konservering skjer.

Tørking av gresset skjer vanligvis på marken, og det er derfor behov for flere dager med stabilt og tørt vær.

For å forhindre vekst av mikroorganismer i høy, må tørrstoffinnholdet være over 85%. Med et så høyt tørrstoffinnhold kan det hende at høyet trekker fuktighet fra omgivelsene, med påfølgende muggvekst i høyet.

For å unngå mugg, kan det være lurt å dekke høyet med for eksempel et tykt lag halm under lagringen.

 

Flyten av grovfôr

i løpet av døgnet er like viktig som den daglige mengden. For lange fasteperioder, over 6 timer, vil medføre en endring i tarmbakteriene, da pH-verdien i tarminnholdet kan endre seg på grunn av den konstante produksjonen av magesyre.

Dette kan føre til forskjellige fordøyelsesproblemer og redusert motstandskraft hos hesten.

Vi anbefaler derfor at den daglige grovfôrandelen fordeles over minimum 4 fôringer daglig og gjerne flere, da dette vil imøtekomme hestens beiteatferd, tarmsystem og tarmbakterier.

 

En stor del av immunforsvaret

er faktisk også knyttet til hestens tarmsystem, ca. 70 %, sies det. Dette er derfor enda en grunn til å være ekstra oppmerksom på at hesten din får tilstrekkelig med grovfôr, slik at hestens motstandskraft ikke reduseres.

Forskning viser faktisk at fibre og dermed grovfôr kan endre balansen i tarmbakteriene, noe som kan ha stor betydning for hestens tilstand og metabolisme.

Tarmbakteriene er flere enn du kanskje tror. Det finnes 400 hovedgrupper, hver med sine undergrupper, og hver av dem danner sine egne viktige næringsstoffer for hesten, som har betydning for hestens metabolisme. Det er disse næringsstoffene som, hvis det er for få eller for mange, kan gi grobunn for utfordringer.

 

Diversitet i hestens grovfôr

er derfor også svært viktig. Disse mange tarmbakteriene vil gjerne ha mange forskjellige fibre, urter, bark, busker og blomster osv. å leve av, akkurat som den ville hesten gjerne ville søke etter dem på sine lange vandringer i naturen.

Forskjellige fibertyper danner forskjellige viktige næringsstoffer når de passer til riktig tarmbakterie. Det optimale er å oppnå over 40 forskjellige fibertyper i hestens daglige diett.

Det er vanskelig å oppnå dette på nordiske gressområder. Derfor finnes det forskjellige fibertyper i vårt sortiment som kan bidra til å øke mangfoldet.

 

GlyxWiese-serien

GlyxWiese Høycobs – Kaldpressede fiberpellets

  • lavt innhold av sukker og stivelse
  • kunstig tørking gir høy hygienisk kvalitet og et støvfritt produkt
  • stort mangfold av gress og urter som stimulerer fordøyelsen

 

GlyxWiese Wiesentaler – Hurtig oppbløtte fibre

  • godt alternativ til GlyxWiese Høcobs pga. kortere bløtningstid
  • frisk og skånsomt tørket ved lave temperaturer
  • rik på urter

 

GlyxWiese Müsli – Lekre, snittede fibre

  • fibertilskudd som kan oppgradere grovfôrforsyningen
  • skal suppleres med et fulldekkende mineraltilskudd som f.eks  Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic
  • understøtter hestens tarmfunksjon

 

GlyxWiese Senior Fiber – Fibre til seniorhesten

  • melasse- og kornfri
  • stimulerer tarmen, så selv seniorhesten kan få en velfungerende fordøyelse
  • skal suppleres med et fullt dekkende mineraltilskudd som f. eks Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic

 

GlyxWiese BIO Luzerne Mix – En blanding til alle hestetyper

  • rene, naturlige fiberprodukter av økologisk kvalitet
  • velegnet til alle hestetyper
  • korn-, olje- og melassefri – uten tilsatte mineraler
Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Søk
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss