Fordøyelsesutfordringer hos hester kan være vanskelig å løse. Mange opplever at problemene starter om høsten, når gresset forsvinner, og hesten kommer på stall med ny type grovfôr.
Her kommer våre beste tips og vår fremgangsmåte når vi som konsulenter hjelper hester med fordøyelsesutfordringer.
Still deg selv spørsmålet: Hvorfor?
For å finne løsningen er det greit å vite hvorfor hesten har fått fordøyelsesutfordringene.
Er det fordi den nå får wrap/høy i stedet for gress? Har overgangen gått for fort? Kan det være parasittbelastning? Er tennene under kontroll? Hvor mye sukker inneholder grovfôret? Er NDF-innholdet (fiberinnholdet) i grovfôret for høyt? Hva med den hygieniske kvaliteten på grovfôret – lukter det mugg eller jord? Er det støvete eller er det synlig dårlige flekker? Har hesten opplevd noe stress den siste måneden – bytte av paddock, bytte av stall, møte osv.? Kan den ha sand i tarmen? Og mye mer! Ringer du oss vil du oppleve at vi spør mye om disse tingene for å få oversikt over situasjonen.
Ta en prøve av gjødningen og sjekk parasittbelastningen, -og få eventuelt tennene sjekket.
Tennene er det spesielt viktig å få sjekket hvis hesten har for mange lange fibre i gjødningen. Det betyr at hesten ikke tygger grovfôret godt nok, og så får ikke bakteriene i tarmens mikrobiom nok å leve av.
Hvis grovfôret er synderen
– så bytt til noe annet, eller undersøk hvordan det kan balanseres riktig. En analyse er et godt redskap til det!
Hvis NDF-innholdet er for høyt, kan du gi flere lettfordøyelige fibre i form av et daglig måltid GlyxWiese Høcobs eller Gastro Relief Beet – minimum 100 g pr 100 kg hest pr dag, gjerne dobbelt mengde. Begge produktene har også lavt sukkerinnhold og kan derfor brukes, selv om grovfôret har et høyt sukkerinnhold.
Tilfør et daglig måltid mash. Gi ca. 100 g pr 100 kg kroppsvekt pr dag!
Likegyldig om du bruker Irish Mash, Glyx Mash eller Relief Mash, er disse produktene sammensatt av et bredt spekter av ingredienser som på forskjellig måte stimulerer og understøtter det gode tarmmikrobiom. Hestens fordøyelse støttes på denne måten.
De fleste mash-typer inneholder også gjærkulturer eller ølgjær som har en spesielt positiv virkning på tarmmikrobiomet. Dette understøttes av en lang rekke urter som både har prebiotiske egenskaper, og sikrer at tarmmiljøet forbedres til gavn for mikrobiomet.
Foruten å stimulere og støtte tarmmikrobiomet virker mash også utrensende på uønskede stoffer i tarmkanalen. Dessuten er den god til å gjenopprette væske- og elektrolyttbalansen, fordi den utfôres blandet med vann.
Relief Mash er spesielt god hvis det er mistanke om at hesten har problemer med sand i tarmsystemet.
La mash´en arbeide for hesten ca. en ukes tid. Hvis det ikke er bedring, så gå videre til neste trinn.
Neste trinn er mer konsentrerte og målrettede produkter for å løse utfordringen!
Mash´en virker veldig bredt, og løser derfor riktig mange utfordringer, men opplever du at det ikke løser det hele, kan du nå velge mellom CuraColon, CuraBiom eller Curagest.
CuraColon har en meget høy prebiotisk effekt og er god som førstehjelp når problemet plutselig oppstår.
CuraBiom kombinerer pre- og probiotika og er god når problemene er gjenstridig.
Curagest er god hvis grovfôret har hatt dårlig hygienisk kvalitet, eller hesten har fått i seg noe giftig/eller ikke tåler.
Noen ganger kan en kombinasjon av to produktene være løsningen. Ved tvil anbefales at du kontakter oss for nærmere veiledning. CuraColon og CuraBiom arbeider f.eks riktig godt sammen! Men doseringen skal tilpasses.
Fordøyelsesutfordringen er normalisert, men du opplever at de kommer tilbake når du stopper med produktene
Det kan bety en av to ting.
En: Den grunnleggende årsaken er ikke funnet og løst. Gå derfor tilbake til punkt nr. 1 og undersøk nærmere.
To: Tarmen er ikke fullstendig helet etter eventuell skade i slimhinnen, eller den beskyttende «filmen» som mikrobiomet danner er enda ikke intakt eller tykk nok enda.
Ved manglende heling skal du supplere med GastroIntestinal.
Mistenker du fortsatt manglende «film» skal du fortsette med produktene – omtrent like lenge som problemet har vart. Da vil mikrobiomet nå å stabilisere seg tilstrekkelig, og danne en intakt og tykk «film». Slimdannende ingredienser som linfrø kan hjelpe det ytterligere på vei, og her kan du tilføre LinuStar i fôringen.
Denne guiden er veldig forenklet! Hester er individuelle individer, og det som virker på en hest, virker nødvendigvis ikke på den neste – heller ikke selv om årsaken umiddelbart ser ut til å være den samme!
Har du et komplisert tilfelle, kan det være en god ide å føre dagbok over hvordan det utvikler seg over tid, og hva som påvirker både negativt og positivt. Denne informasjonen er verdifull for oss som rådgivere, da den gir en ide om hva som virker og hva som ikke virker, og dermed også en ide om årsaken til problemet. Dermed blir det litt lettere for oss å hjelpe deg å finne den rette, og holdbare løsningen.
Du kontakter oss for råd og veiledning ved å kontakte din lokale konsulent direkte eller fylle ut fôrplanskjemaet vårt