0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Hvordan fôrer man til de forskjellige disiplinene?

Vi er enige om at travhester for eksempel går mer intensivt på kort tid enn distansekjøring er. Derfor er det nødvendig at fôringen tilpasses disiplinen hesten går i.

Du synes kanskje tittelen høres merkelig ut. Men prestasjonshester må fôres forskjellig, avhengig av hvilken type disiplin den deltar i.

Vi er enige om at travhester for eksempel går mer intensivt på kort tid enn distansekjøring er. Derfor er det nødvendig at fôringen tilpasses disiplinen hesten går i.

 

Det er imidlertid noen viktige elementer som gjelder for alle hester. Det første er at grunnlaget for fôrplanen inneholder riktig mengde grovfôr: Minimum 1,5 kg tørrstoff per 100 kg hest og gjerne mer dersom hesten tåler det uten å bli for feit.

Deretter må hesten dekkes med vitaminer, mineraler og protein tilsvarende arbeidsmengden den gjør. Disse næringsstoffene må gis i større mengde enn om hesten bare var i vedlikehold.

 

Men deretter slutter likhetene.

 

 

Hestesportdisiplinene

– eller måten hestene jobber på – kan deles inn i hvordan musklene fungerer. Jobber de raskt, som for eksempel i veddeløp, eller jobber de sakte og vedvarende, som for eksempel på distanseritt? Dressurdisiplinen, og ofte også sprangridning kombinerer de to måtene å arbeide på. Derfor er det viktig å fôre de enkelte hestene etter hvordan de brukes, slik at de får riktig energi å jobbe med.

 

Den raske energien

hentes først og fremst fra stivelsesholdige produkter som ulike typer korn. Stivelsen i de enkelte korntypene er forskjellig både i mengde og struktur. Den hurtige energien lagrer hesten i musklenes glykogenlagre, så den er klar til bruk. Glykogen og glukose kan omdannes anaerobt, det vil si uten oksygen, noe som kan skje veldig hurtig. Melkesyre dannes som avfallsmateriale, og opphopningen av melkesyre er derfor stor. Dette kan redusere hestens utholdenhet betydelig, da hesten blir sliten og musklene risikerer å skades.

Den utholdende energien hentes fra alle typer fiber: høy, ensilage, alfalfa, høycobs, betefibre og eplefibre. Det er også hentet fra olje fra fettholdige frø. Fibrene kan være mer eller mindre fordøyelige, og dette gjenspeiles i hestens energinivå. Denne typen energi forbrennes aerobt, noe som krever oksygen. Det er stor effektivitet i denne energiproduksjonen, men det tar lang tid. Ca. Det produseres 12 ganger så mye energi ved aerob forbrenning enn ved anaerob forbrenning. Her dannes det nesten ikke melkesyre, og det som dannes kan raskt omdannes og fjernes fra kroppen med utåndingsluften.

Hestens muskulatur vil alltid velge å forbrenne aerobt først, men når det ikke er mer oksygen i cellene vil musklene gå over til å forbrenne anaerobt. Derfor er det viktig at hesten alltid får en liten mengde kullhydrat, så glykogendepotene alltid er oppfylt.

 

Hvis hesten din utelukkende utfører utholdenhets arbeide, eller lange ritt, som f. eks distanseritt, så så må du fokusere på en på en fiber og fettbasert fôring. Her er spesielt NaturMüsli SOLO eller EquiGard Müsli velegnet, alt etter hvordan hòldet på hesten ser ut.

 

Hvis hesten din jobber i en kombinasjon av hurtig- og utholdenhetsarbeid, slik det ofte er i dressur, sprang og feltritt, bør fôret inneholde mer stivelse enn fôret til distansehesten. En kombinasjon av f. eks NaturMüsli SOLO, Struktur-E eller Irish Mash kan være gode løsninger for disse. Men det er selvfølgelig individuelle forskjeller som fôringen må ta hensyn til. Noen dressurhester kan for eksempel bli litt for rolige hvis de ikke får en viss mengde stivelse i fôret, og det gjelder derfor å prøve å finne den beste løsningen for akkurat den hesten man arbeider med.

 

Presterer hesten din stort sett utelukkende hurtig muskelarbeid, som hos galopp- og travhester, så trenger den en viss mengde stivelse for å prestere optimalt. Fett og fibre er imidlertid fortsatt viktige å ha med, men den helt eksplosive energien, som trenges i avgjørende øyeblikk, kan kun komme fra stivelse. Produkter som Champions Claim og SuperCondition er riktig gode til denne hestetetypen.

 

Det er mange andre viktige områder innen fôring av prestasjonshester enn bare å gi dem energi. De kan støttes på flere måter, inkludert tilførsel av elektrolytter er viktig, da disse hestene svetter mye.

Du kan lese mer om det her:

Antioksidanter er også viktige for muskelstoffskiftet og

du kan finne ut mer om dem her:

 

Er du i tvil om hvordan du best kan fôre prestasjonshesten din?

Ta gjerne kontakt med oss ​​eller din lokale konsulent for en mer detaljert diskusjon. Du kontakter oss ganske enkelt direkte, eller fyller ut fôrplanskjemaet på nettsiden, så kommer vi tilbake til deg så snart som mulig.

 

Kilder

Luthersson, N., 2003. Den store foderbog. Brogaardens forlag.

Equine Applied and Clinical nutrition, 2013

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Nyttår og stress – hva gjør du?

Hesten er et fluktdyr, og reaksjonen på smell og lysglimt vil ofte være flukt.  Siden nyttårsfyrverkeriet som regel foregår nattestid, kan dette potensielt føre til farlige situasjoner der hester løper ut og skader seg selv eller andre.

Læs indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Søk
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss