Kundehistorier

Fôret gjør en forskjell

Fra muskelstiv til glad ridehest

Striper på halsen

Nu glad ridehest (Foto: Jasmin-Syrjälä)

Tintti er en finsk hest, født i 2018, som brukes til dressur og sprang.

Hun er en nøysom hest, som lett legger på seg.

Vi kommer i kontakt med eieren i mars 2023, hvor hesten viser symptomer på muskelproblemer.

  • Muskelstiv
  • Langsom oppvarming
  • Vil ikke strigles, spesielt på halsen
  • Har synlige linjer i hals og ryggmusklene
  • Symptomene kommer og går

Fôrplan før vår kontakt med eieren:

Salt

Fôrplan etter vårt besøk

 

”Tintti er fôret etter den nye fôrplanen i 3 måneder nå. Nå elsker Tintti å bli børstet og pusset, noe hun før hatet. Muskelstivheten ved trening er nesten borte, og Tintti restituerer godt etter hård trening. Pelsen er skinnende, og hun oppfører seg godt og er glad. Treningen skrider frem i et godt tempo, og de første sprangkonkurranser har gått bra”

Eier Riika, juni 2023                

Forbedringene fortsatte gjennom sensommeren, og ved de finske hestekåringer ble Tintti kåret som beste 5-årigs hoppe!

Slank på 8 uker

Før slankekur

Efter 8 uger

Arthur er en vallak på 700 kg, født i 2011. Han var dessverre blitt for tykk, og trengte å få slanket seg.

Han ble ikke mosjonert, men selv om fôrplanen var fornuftig, var det godt rom for å optimalisere.

Fôrplan før:

2 timers beite

Fôrplanen blev optimalisert til:

Forandringen er på kun 8 uker! Spesielt ses stor forskjell på mankekarmen og over ryggen.

Arthur slanket seg ca. 75 kg på 8 uker.

Minus 100 kg på 6 måneder!

Før

Efter 6 måneder

En Norsk Lynghest som opprinnelig ble fôret med norsk kraftfôr + 8 kg høy. Resultatet var 100 kg overvekt, aggressiv adferd overfor eieren og problemer med slitasje i forbenene, noe veterinæren ga  cortisol-behandlinger for.

Etter at kunden hadde vært i kontakt med oss, ble hesten satt på følgende fôrplan:

6 måneder etter hadde hesten gått ned 100 kg, hadde mye mer energi, viste seg gladere og det var ikke lenger nødvendig å gi cortisol-behandlinger til de slitne forbena.

Løs gjødning og sprut vekke på 4 uker!

Før

Efter

En 5 års svensk varmblodshest hadde store problemer med løs gjødning og sprut. Eieren hadde gjennom det siste året prøvet en lang rekke forskjellige tilskudd uten suksess.

Efter kontakt med vår fôrrådgivning, kunne det konstateres at hesten fik for lite grovfôr, og for mye kraftfôr med høyt stivelsesinnhold i forhold til størrelsen.  

Fôrplanen ble justert slik at grovfôrmengden passet anbefalingene med 2 kg pr. 100 kg hest pr. dag, og det stivelsesholdige fôret ble fjernet.

Hesten fikk deretter tilbudt en fôrplanbestående av:

Efter 4 uker var problemet vekk og gjødningen normal!

Fra nesten ingen hov til flott og fin!

Før

Efter

Norsk fullblodshest født i 2007, har vært aktiv på veddeløpsbanene inntil 2013.

Nåværende eier kjøpte ham i 2017.

I 2020 måtte dyrlegen dessverre skjære en stor del av den ene hoven vekk pga. sykt horn.

En annen dyrlege mente at det beste ville være å avlive hesten på grunn av skaden.

Eieren kontaktet derfor vår norske forhandler Magnar Halvorsen fra Bryne, som anbefalte Ungulat til hesten.

Det hadde grei effekt, men man ønsket å øke veksthastigheten, og det ble derfor anbefalt Irish Mash i tillegg.

Heretter økte veksthastigheten for alvor, og hoven vokste helt fint og perfekt ut.

Hesten får i dag fortsatt en liten dose Ungulat, og sideeffekten er at han nå også beholder skoene på. Han hadde nemlig en tendens til å miste skoene før han fikk Ungulat!

150 kg lettere på 2 år!

Sommeren 2021

Sommeren 2023

Ganti er en Islandshest født i 2010, som går i løsdrift sammen med en varmblodshest som tåler mye høy og gress. Ganti, som får mye mindre mosjon blir dessverre derfor overvektig.

I november 2020 medfører det en forfangenhet og Ganti startes opp på smertestillende medisin i samarbeide med dyrlegen.

Vekten, er nå 469 kg (målt med vektmålebånd) og den 26. november får han sko på for å støtte hovbenet.

I slutten av november startes følgende fôrplan:

 

Den smertestillende behandlingen stoppes 15. januar 2021, da han blir innlagt på dyrehospitalet pga. merkelige kolikk symptomer, som antakelig skyldes den smertestillende medisinen. Han blir bedre igjen, men dog ikke helt i orden.

Etter hvert som høvene blir bedre, justeres fôrplanen til følgende, hvilken han fortsatt går på i dag:

 

Høsten 2023 veier han 328 kg og går nå uten sko igjen. Han er en lettere, sterkere og en mye gladere hest!

Fra tynn, til flott og muskuløs unghest!

Før

Efter en måned

I begynnelsen av mai ble denne 3 år gamle unghesten tatt med hjem på stallen. Han var svært tynn da han kom, og fikk derfor fri tilgang på høy som starten på reisen mot ridehest.

For å hjelpe ham raskere på vei, ble det anbefalt å gi hesten godt vårgress sammen med NaturMüsli SOLO, som ved hjelp av sine fibre, riktig protein og godt, kornfritt energiinnhold, er bra for å fôre tynne hester eller gi økt muskelfylde.

Fordi kunden mente hesten var veldig tynn, ble det anbefalt å supplere med ytterligere 500 g Muscle Rice i 50 dager (tilsvarende en 25 kg sekk). Muscle Rice er spesielt godt egnet til dette på grunn av riskliinnholdet, som gir et produkt med høyt energi- og innhold og proteininnhold per kg.

Etter bare én måned er det en klar forskjell på hestens utseende og treningen kan nå starte bra.

Fra brune skitne bakben til rene bein og en gladere hest!

«Allerede den første uken etter fôringen av GlyxWiese Høcobs merket jeg at tarmlydene roet seg og hørtes mer ut som hestetarmer enn vannrør.

 

Konsistensen varierer fortsatt litt utover dagen. Det kan gå fra perfekte baller av bæsj om morgenen, så på ettermiddagen noen porsjoner med løsere gjødsel og så bli bra igjen om kvelden.

Det er også noen tilbakeslag på 2-3 dager innimellom, hvor gjødningvannet kommer i litt større mengde, slik at underbeina blir litt våte – men slett ikke som før. Gjødselvann forekommer fortsatt noen ganger, men nå i så liten mengde at det kun havner i halen og ikke renner langs beina.

 

Hesten var meget sensibel overfor fôrendringer og innfôringen av høcobs ble derfor gjort over tid etter følgende skjema:

Fra å være en stiv hest - til god bevegelse igjen

Usko er en Irish Cob vallak født i 2012. Han ble diagnostisert med PSSM1 i en alder av 5 år men utviklet først symptomer i 2022.

Han begynte å bli stiv, ville ikke bevege seg og begynte å spise sand.

Vi kom i kontakt med eieren i desember 2022.

Fôrplan før vår kontakt med eieren:

Fôrplan etter vårt besøk:

Uskos eier Maria forteller følgende i april 2023:

Usko har vært på den nye fôrplanen i flere måneder, og muskelsymptomene er tydelig redusert, musklenes sukkerstoffskifte er klart i orden igjen. Fôrbyttet har vært riktig godt for Usko. Han beveger seg riktig godt og med fornøyelse.

 

Fotograf: Jenni-Hintikka

Fra overvektig til slankere versjon på 3 måneder!

St. Hippolyt

Vesseli er en norsk fjordhest på 18 år, bosatt i Finland. Hun er i normalt lett arbeid. Ifølge eieren av hesten er hun typisk for rasen sin og legger lett på seg i vekt, men etter hvert som hun blir eldre, opplever eieren at hesten legger på seg mer vekt enn tidligere.

Hesten ble tidligere foret med en liten porsjon kornfritt tilskuddsfôr sammen med mash, lucernepiller og hørfrø sammen med høy, men fortsatte å legge på seg i vekt. I juni 2023 bestemte eieren seg for å bytte til St. Hippolyt-produkter.

Vesseli begynte å få EquiGard for å støtte stoffskiftet. I tillegg en bøtte på 3 kg GlucoGard for å støtte vekttapet. Lucernepillene ble byttet ut med GlyxWiese Høycobs, og mash ble endret til Glyx-Mash for å hjelpe hesten med å drikke nok.

Allerede 3 måneder etter fôrbyttet er Vesseli mye slankere, selv om ingenting annet i fôrsammensetningen eller aktivitetsnivået ble endret. Ifølge eieren er det fortsatt kilo å miste, men Vesseli er godt på vei, og stoffskiftet fungerer nå optimalt.

Hjelp til fôrintoleranse!

St. Hippolyt
St. Hippolyt

Aldri har Synergi sett bedre ut i pelsen – dette skyldes mitt fantastiske samarbeid med Caroline fra St. Hippolyt, og ikke minst min veterinær.

I mange år har Synergi slitt med kløe, så mye at hun så ut som en plukket høne og fikk buler og sår på kroppen.

Kløen ble så ille og intens at hun ikke visste hva hun skulle gjøre med seg selv.

Mange forskjellige prøver og behandlinger er gjennomført gjennom årene, der ingen av dem hjalp.

Vårt siste forsøk var å teste for fôrintoleranse ved hjelp av en blodprøve, og vips, hun reagerte på havre, lucerne og soya … grunnfôr for en hest på et høyt nivå innen military. Så hva gir man en hest med disse intoleransene mot fôringredienser?

Vi prøvde å kontakte mange forskjellige fôrmerker, men ingen tok det seriøst. Det kunne gå dager før vi fikk svar, men St. Hippolyt reagerte innen 24 timer – og så hadde vi en fôrplan.

Nå blir hun fôret med GlyxWiese Müsli, Gastro Relief Beet som grunnfôr og Glyx-Mash, produkter som ikke inneholder de fôrtypene hun er intolerant mot.

Hun har vært på dette fôret i omtrent 7 måneder. Pelsen hennes ser fantastisk ut – og hun har god huld for den saks skyld. Hun er ikke lenger i ferd med å gå ut av sitt gode skinn. Nå kan man strigle henne uten at hun er i ferd med å velte, fordi det klør ikke lenger så forferdelig mye. Hun har blitt en gladere hest å være sammen med. Man trenger ikke lenger være redd for å bli bitt eller sparket når man er i nærheten av henne. Nå er kroppen hennes i mye bedre balanse.

Fra tynn hest til muskuløs!

St. Hippolyt
St. Hippolyt

Vår hest ble født i 2017, kommer fra USA og har galoppstamtavle. Han reiste til Irland og senere til en galoppstall i Sverige i 2021.


I mai 2022 kjøpte en jente ham, og vi hentet ham hos henne den 30. august 2022.

Da han kom til oss, var han stort sett bare skinn og bein. Pelsen hans var full av knopper, og han var nesten pelsløs. Vi vasket ham med klorheksidin-sjampo et par ganger.

Vi begynte å fore ham med 15 kg høy i boksen, hvor han spiste hvert eneste strå. Ute fikk han fri tilgang til grovfôr.

Ved en tilfeldighet var Linn fra Hippolyt i butikken der vi kjøper fôret vårt. Vi fikk råd av henne om hvordan vi skulle fore. Så begynte vi å fore med NaturMüsli SOLO og Performance Fiber High Protein. Han fikk en kur med MicroVital, og han fikk en til om våren. Nå har vi startet på en tredje i forbindelse med pelsskiftet.

Han har tatt på seg pent og begynner nå å legge på seg muskler. Vi har vært nøye med treningen og startet ham opp fra bunnen av. Målet har vært å øke vekten og styrke immunforsvaret ved hjelp av MicroVital og kraftfôret.

Vi er veldig fornøyde med Hippolyts fôr og vil fortsette å fore hestene våre med det.

Fra tynn til livlig og muskuløs!

St. Hippolyt
St. Hippolyt

Bönä er en 5 år gammel standardtraver, som vi møtte tidlig på høsten 2019. På det tidspunkt spiste Bönä havre og standardfôr. Den var tynn, muskelløs og led av mageproblemer, men klarte seg fortsatt bra i travløp. Det første bildet er fra denne tiden.

Eieren begynte å fore med St. Hippolyt-fôr i september 2019. Det ble brukt Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic, Irish Mash, Struktur-E og Performance Fiber High Protein.

På grunn av mageproblemene fikk Bönä også en GastroIntestinal-kur og en MicroVital-kur for å gi kroppen viktige sporstoffer og vitaminer.

Et par uker etter fôrbyttet kunne man allerede merke at Bönä spiste mer høy og drakk mer vann. Muskulaturen som tidligere var spent, begynte også å løsne gradvis. Etter omtrent 3 måneder begynte den også å bygge muskler på riktige steder.

Fôringen har vært den samme gjennom hele vinteren, men i begynnelsen ble fôret gitt litt mer generøst for å øke muskelmassen, deretter ble mengdene tilpasset mer nøye.

Hesten er i dag livlig, energisk og ser selvfølgelig helt annerledes ut!Det siste bildet ble tatt i mai 2020.

Gjenopprettning med sporstoffer/vitaminer!

St. Hippolyt
St. Hippolyt
St. Hippolyt

Pena er en 6 år gammel hobbyhest, hvis appetitt falt som følge av en ulykke sommeren 2019. Pena begynte å tape vekt, og i februar 2020 utviklet situasjonen seg, og hesten begynte plutselig å miste pelsen. Store hårløse flekker dukket opp på forskjellige deler av kroppen, og huden var tørr, skjellende og full av knopper.

En veterinær tok mange blodprøver og hudbiopsier fra Pena for å finne årsaken. Det ble ikke funnet noen forklaring på hestens tilstand. For sikkerhets skyld ble hesten foreskrevet en kur med kortison, som eieren imidlertid ikke startet, for etter å ha sett bildene av hesten og resultatene av analysen av høyet, hadde vi sterke mistanker om næringsstoffmangel.

Denne teorien ble støttet av det lave protein- og sporstoffinnholdet i høyet. I tillegg til høy, spiste Pena vanlig fôr og litt mineraler, lucerne og mash.

Vi anbefalte å utelate det gamle fôret og erstatte det med sporstoffer/vitaminer i form av en MicroVital-kur. I tillegg til Micro­Vital ble hesten daglig fôret med flere liter Glyx-Mash og AGROBS PreAlpin Wiesencobs for å støtte tarmens tilstand og gjenopprette riktig mikrobiell balanse i tykktarmen. Etter en stund ble
Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic også lagt til fôrplanen. MicroVital ble gitt i to påfølgende måneder.
Etter starten av MicroVital begynte det å vokse nytt hår på de hårløse delene av kroppen innen en uke, og hestens farge ble mørkere. På tre uker var hårdekselet for det meste gjenopprettet i de hårløse områdene.
Fullstendig gjenoppretting fra betydelige næringsstoffmangler er et langvarig prosjekt og tar tid. Muskulaturen bygges fortsatt opp, men ellers er Pena allerede i mye bedre form.

Fra sprukne til flotte høver!

St. Hippolyt
St. Hippolyt

Safi er en 17 år gammel dressurponni med lodrette sprekker i begge forhovene. Sprekkene har vært der i årevis. Det har vært forsøk på å rette dem opp gjennom årene med skoing og fôring, men ingenting har vært til vesentlig hjelp.

Safis fôring ble endret til St. Hippolyt Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic i september. I tillegg fikk den Biotin Mixture i løpet av vinteren.

Safi er en 17 år gammel dressurponni med lodrette sprekker i begge forhovene. Sprekkene har vært der i årevis. Det har vært forsøk på å rette dem opp gjennom årene med skoing og fôring, men ingenting har vært til vesentlig hjelp.

Safis fôring ble endret til St. Hippolyt Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic i september. I tillegg fikk den Biotin Mixture i løpet av vinteren.