Du vet sikkert godt at hesten opprinnelig er et steppedyr. Et steppedyr som bruker mesteparten av dagen på vandring etter fiberholdig fôr i form av gress, urter, bark, busker, trær og mye mer. Et stort mangfold av fibrøs mat, faktisk sies det at hester ville kunne konsumere opptil 100 forskjellige typer om dagen hvis de var i sitt opprinnelige miljø!
Samtidig gikk de lange avstander hver eneste dag, og beitet både høyt og lavt, i forskjellige stillinger.
Det er disse forholdene hestekroppen og fordøyelsessystemet er designet for å fungere best med, og er derfor viktige ting å tenke på i ditt hestehold.
Men hvordan kan vi egentlig etterligne dette hos den moderne hesten?
Vi må innrømme at de fleste moderne hester ikke lever under forhold som beskrevet ovenfor. Mange hester står på stall x antall timer om dagen, men heldigvis er det mange som også er ute mange timer. Uteområdene kan imidlertid være av svært ymse type og karakter.
Noen oppstallingsformer fungerer for noen hester og noen fungerer for andre. Det viktigste for oss er at hesten din med det du tilbyr.
Men når det gjelder fôringen er det mye du kan gjøre for å etterligne hvordan hesten lever i naturen.
Først kan du ta tak i fiberrike fôr-emner!
Hester skal leve på gress, og anbefalingene er minimum 1,5 kg TS pr. 100 kg hest pr. dag. Men her kan det lett optimaliseres for å øke diversiteten, slik at tarmsystemet og hestens mikrobiom har de beste mulighetene til å trives. En vanlig gressblanding på de aller fleste dyrkede marker inneholder i dag ikke mer enn ca 10 ulike gresstyper.
Du kan begynne med å supplere hestens fôrplan med for eksempel GlyxWiese Høcobs. Her finner du 45-60 forskjellige gresstyper og urter. Vi kommer med andre ord ganske raskt i nærheten av hva hesten ville finne i naturen. 500 g pr. dag for en stor hest kan ofte utgjøre en stor forskjell dersom det er problemer med mage/tarmfunksjon. Men det er også mulig å fôre enda større mengder i tilfeller ved tannproblemer eller alvorlige mage/tarmproblemer.
Når det gjelder diversitet kan du imidlertid også velge et basisfôr fra St. Hippolyts utvalg. Alle basisproduktene fokuserer på å optimalisere mangfoldet av ingredienser av naturlige næringsstoffer som hesten din får. Dette er en av grunnene til at du opplever en lang liste med ingredienser på fôrproduktene. Og ingenting er bare fyll, alt har en hensikt med å være der!
Deretter kan du også ta en titt på hvordan du fôrer hesten din med grovfôr
Det meste bør fôres i naturlig spisehøyde, gjerne ved gulvet, for å unngå unaturlige spisestillinger. Men i naturen vil hesten også gnage på trær og busker, samt spise blader i høyden, og du kan etterligne disse spisestillingene ved å lage forskjellige typer høyfôringsstasjoner, så hesten må jobbe forskjellig på for å tømme dem selv.
Det kan for eksempel være i ulike høyder, med ulike størrelser masker eller fôringshull på ulike steder.
Eks kan du gi i småmasket høynett i forskjellige høyder i boksen eller i paddocken, og på den måten etterligne at hesten spiser blader fra trær.
Som en tredje ting kan du også tilby hesten noen av de litt grovere fibertypene
Hvis du f. eks ikke har trær eller busker på beitet, kan du jevnlig klippe greiner fra spiselige trær og busker til hesten din. Disse kan enten legges på bakken, eller henges opp for å gi forskjellige spisestillinger.
Det gir både grovere tre fibre og det gir også god slitasje på hestens tender, når barken gnages av.
Forskjellige trær og busker som kan brukes er:
- Epletrær
- Bøketrær
- Bjørnebærbusker
- Nyperose
- Bringebærbusker
- Pil av forskjellig slag
- Bjørk
- Poppel
- Rognebær
- Tindved
- Hagtorn
- Lyng
Det er med andre ord mange måter der du kan etterligne hestens naturlige levevis. Både når det handler om krybbefôr, grovfôr og annen berikelse.
Alt sammen bidrar til å øke hestens mentale og fysiske helse, hvis det blir riktig balansert til den enkelte hesten
Er du i tvil om hvordan du kan gi hesten din et mer naturlig liv tross moderne hestehold, så gir vi gjerne masser av ideer.
Du skal kontakte oss direkte eller fylle ut fôrplanskjemaet på hjemmesiden.