0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Urter – Hva bidrar de med til hesten?

Urter kan være mange ting, men de aller fleste tenker umiddelbart på forskjellige slags planter når ordet nevnes. Noen urter er urter fra kjøkkenet, andre urter kommer fra engen, fjellene, trær, blomster eller f.eks. også røtter fra spesielle planter.

I flere århundrer har vi kjent til effekten av urter. Mennesket har brukt urter så lenge vi har eksistert. Til å begynne med ble effekten deres oppdaget ved en tilfeldighet, ved observasjon og ved eksperimentering. Men i dag forskes det på dette området og de kjemiske forbindelsene som er i urtene blir isolert. Det er faktisk slik mange medisiner fremstilles i dag.

Urter kan være mange ting, men de aller fleste tenker umiddelbart på forskjellige slags planter når ordet nevnes. Noen urter er urter fra kjøkkenet, andre urter kommer fra engen, fjellene, trær, blomster eller f.eks. også røtter fra spesielle planter.

Hver enkelt urt bidrar med sin egen effekt på hesten og dens stoffkiste. Noen ganger er det en synergistisk effekt som gir effekten, andre ganger er det nok med kun en enkelt urt. Vitenskapen om hvordan man kombinerer urtene er stor, og er noe som bør overlates til eksperter på området.

Urtene bidrar på ulike måter som næringsstoffer og smaksstoffer. Det som gir virkningen er deres innhold av de såkalte sekundære plantestoffene, f.eks. bitterstoffer, flavonoider, garvestoffer, slimstoffer, eteriske oljer og mye mer. Hvert av disse stoffene påvirker hestens stoffskifte på forskjellig måte. Urtene inneholder imidlertid sjelden alle disse stoffene samtidig. Mange urter spesialiserer seg på ett stoff og får derfor en helt spesiell effekt i kroppen til hesten. Vanligvis er disse forbindelsene plantens forsvarsmekanisme mot sykdom, andre planter, insekter eller dyr.

Bitterstoffene kjennetegnes ved sin bitre smak. De forekommer i svært mange forskjellige planter og er først og fremst med på å stimulere fordøyelsen og appetitten ved å øke utskillelsen av fordøyelsesenzymer og f.eks. spytt.

Flavonoidene er faktisk fargestoffer fra plantene og forekommer vanligvis i en høyere konsentrasjon i høye planter enn i lave planter.  Flavonoidene fungerer alle som antioksidanter. Disse fremmer f.eks. effekten av C-vitamin og støtter dermed cellebeskyttelse flere steder i kroppen, spesielt levercellene.

Garvestoffene er vannløselige og ble tidligere brukt til garving av skinn. Derav navnet deres. Garvestoffer inkluderer tanniner, som etter hvert har blitt et kjent verktøy i hestefôr. Garvestoffer finnes i nesten alle planter, og disse virker styrkende på blant annet tarmslimhinnen og har derfor en positiv effekt på fordøyelsen.

De estetiske eteriske oljene er flyktige, svært velduftende og fettløselige. De kan bestå av over 50 ingredienser. Ettersom de er fettløselige, absorberes de raskt i tarmen og transporteres lett over celleveggen til bestemmelsesstedet. De er blant annet kjent for å vekke appetitten og dermed ha en positiv effekt på fordøyelsen ved å virke vanndrivende og beroligende.

Slimstoffenes oppgave er å absorbere vann og binde avfallsstoffer i tarmen, og dermed beskytte slimhinnen mot skader.

Urtene bidrar derfor med mange forskjellige stoffer, som på hver sin måte har god effekt på kroppen til hesten i en eller annen grad.

Noen av urtene som St Hippolyt bruker mye av i produktene er for eksempel:

  • Peppermynte, som virker appetittstimulerende
  • Fennikel fremmer fordøyelsen og har en vanndrivende effekt
  • Svart spisskummen styrker immunforsvaret
  • Anisfrø stimulerer dannelsen av melk, letter fordøyelsen og beskytter slimhinnene i luftveiene
  • Timian er spesielt godt egnet til luftveisutfordringer da den styrker slimhinnen
  • Rosmarin stimulerer fordøyelsen, nervesystemet og blodomløpet
  • Kamille fremmer god fordøyelse og har en avslappende effekt
  • Ingefær har en slimløsende effekt og har antioksidantegenskaper

 

Det skal imidlertid sies at det dessverre ikke finnes mye forskning på effekten av urter på hester.  Den eksisterende forskningen har først og fremst vært rettet mot mennesker.  Men i de aller fleste tilfeller fungerer urtene like godt på hester.

Det er også viktig å være oppmerksom på at flere urter er klassifisert som forbudte stoffer i henhold til FEI. FEI advarer derfor idrettsutøvere, undervisere, hestepassere og veterinærer mot bruk av urter dersom ingredienser og kvantitative analyser ikke er kjent i detalj.

Det er derfor alltid bedre å kjøpe produkter fra anerkjente selskaper som forsker på produktene sine på den arten de er beregnet på – i dette tilfellet hester.

Kilder

  • Urteapotekeren av Frits Wolder
    The Horse’s Medicinal Plant Encyclopedia av Hilary Page Self
Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss