0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Visste du at det er sunnere for hesten å være litt undervektig enn overvektig?

Hester blir overvektige når de inntar mer energi enn de forbruker. De spiser for mye og mosjonerer for lite.

Overvekt er kanskje er et verre problem enn undervekt hos hester?

Uansett vet vi at det fører til mange ulike utfordringer som kan være livsendrende, og ha stor betydning for fremtidige liv og bruk. Blant annet er problemer med høver, bein og stoffskifte typisk for overvektige hester.

Imidlertid kan spesielt ekstrem undervekt også på lenger sikt ha konsekvenser for hesten, spesielt hvis det er i ung alder.

Men med tilgang til godt grovfôr, sammen med ønsket om å gjøre det beste for hesten, og den typisk manglende mosjon hos de moderne hobbyhestene våre, så ser vi nå flere og flere hester som er overvektige enn tidligere.

Forskningen bekrefter også dette. En nylig dansk undersøkelse viser at 41,5 % av hestene ligger på en hòldscore på 6 og over (på en skala fra 1-9, hvor 5 er optimalt). Hestene som ble vurdert var primært konkurransehester på distriktsplan. Altså hester i mer arbeid enn den typiske hobbyhesten.

Andelen av overvektige hobbyhester vurderes å bli mer og mer lik andelen av overvektige mennesker, altså over 50 %.

 

Men hvorfor blir hestene våre overvektige?

Du tenker kanskje at svaret er enkelt, og i utgangspunktet så er det jo det.

Hester blir overvektige når de inntar mer energi enn de forbruker. De spiser for mye og mosjonerer for lite.

Imidlertid kan det også oppstå ubalanser i stoffskiftet ved feil fôring. Hvis den f. eks får for lite vitaminer og mineraler eller i feil forhold til hverandre. Det fører til at hesten ikke klarer å forbruke energien den inntar, men lagrer den i stedet.

Årstiden har også en viss betydning for om hesten lettere går opp i vekt. Siden hester opprinnelig er designet for å leve på ferskt gress om sommeren og mer sparsommelig mat om vinteren, er systemet designet for å gå opp i vekt om sommeren og gå ned i vekt om vinteren. Dette skjer ikke med den moderne hesten, siden vi nå har mulighet til å fôre godt grovfôr i vinterhalvåret også.

Og til syvende og sist kan det også være ulike typer sykdommer som disponerer den for overvekt. Snakk med veterinæren din hvis du har slike mistanker.

 

Hvordan slanker du en overvektig hest?

Vektnedgangen består i utgangspunktet av riktig balansert fôring basert på den enkelte hest. Avstemt i henhold til eventuelle ubalanser og underskudd i fôringen,  men som må kombineres med trening for å få den mest effektive kuren.

Når det gjelder fôring må hesten få tilført mindre energi enn den forbruker, men fortsatt ha tilstrekkelig med fiber til det sensitive tarmsystemet sitt. Den må også dekkes med vitaminer, mineraler og proteiner, typisk i litt mer enn til en normal og velfungerende hest. Den overvektige hestens forbrenning jobber overtid, og det krever ekstra næringsstoffer for å få alt i balanse igjen. Det er spesielt ekstra antioksidanter (vitamin E og vitamin C) og mineraler som sink og magnesium den overvektige hesten trenger mer av. Antioksidantene tar vare på energifabrikkene – det er de som forbruker energien. Sink sørger for at insulinmetabolismen har mulighet til å fungere riktig.

Sukker er også et viktig næringsstoff å fokusere på, slik at hesten får i seg minst mulig, men det viktigste er det daglige inntaket av energi. Vi ser at mange konsentrerer seg for mye om hestens sukkerinntak sammenlignet med energiinntaket. Og det kan noen ganger resultere i mindre effektive dietter.

Mange hester kan få i seg mesteparten av næringsstoffene gjennom godt fôr. Nyere studier i Sverige og Norge viser imidlertid at bare ca 2 % av grovfôret faktisk egner seg for hester i vedlikehold. Alt annet inneholder for mye energi. Ser man på sukkerinnholdet viser studien at bare 35 % av grovfôret er under 12 %.

Derfor er det vanskelig å finne et passende grovfôr til en overvektig hest som skal slankes.

Den overvektige hesten trenger grovfôr tilsvarende 1,5 kg TS grovfôr pr. 100 kg normalvektig hest for å opprettholde et velfungerende tarmsystem. Gjerne mer hvis hesten får grovfôr med lite energi. Hvis det motsatte er tilfellet, at grovfôret ditt har en høy andel energi (kalorier), kan 1/3 erstattes med god halm i stedet. Det er det imidlertid umulig å vite uten en grovfôranalyse!

 

Passende grovfôr for en hest i en vekttapprosess har følgende analyse:

  • 0,5 FE pr. kg tørrstoff (6,6 MJ pr. kg tørrstoff)
  • Max 10 % sukker pr. kg tørrstoff
  • 10 % råprotein pr. kg tørrstoff
  • NDF 600

 

Grunnen til at vi fokuserer så mye på grovfôret til overvektige hester er simpelthen at den henter 90 % av energien sin derfra. Det betyr at det vi skal ha fokus på i krybben, ikke er mengden krybbefôr, men at vitamin-, mineral – og proteinnivået er godt balansert til den overvektige hesten.

 

Vår EquiGard er spesielt laget for dette, og følger du doseringen på minimum 200 g pr. 100 kg hest pr dag, så vil du se virkelig gode resultater. Noen synes at mengden virker høy, men man må se det som skål med salat og ikke en rugbrødskive. Salaten inneholder mer næring og gir bedre metthetsfølelse enn et stykke rugbrød. Metthet og næring som støtter hestens generelle velvære, forbrenning og dermed vekttap.

 

Er du i tvil om hvordan du skal sette sammen dietten til hesten din?

Så ikke nøl med å kontakte oss for en fôrplan basert på din hests nåværende situasjon.

Du kontakter oss bare direkte eller fyller ut vårt fôrplanskjema her.

 

Kilder

Mette Uldahl, Jan Dahl and Hilary Mary Clayton, 2023, Body Condition Score in Danish Horses Related to Type, Use, and Training Level: Patterns, Risk, and Protective Factors

Rebecca Stærk Larsen, 2022, Managing Equine Body Condition with Forage Analysis

https://ker.com/equinews/overweight-horses-much-hay-little/

Raymond J. Geor, Paricia A Harris, Manfred Coenen, 2013, Equine Applied and Clinical Nutrition

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Innholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Søk
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss