Når vi skriver «Det er en hage i hestens mage», sikter vi til hestens symbiose med sitt eget tarmmikrobiom – det vil si alle de millioner av mikroorganismer, bakterier og sopp som lever i hestens baktarm – og til større nytte enn man skulle tro. Den burde egentlig kalles «en zoo», som trenger ett vell av planter å leve av.
En vakker hage, som er et vakkert syn for øyet, består av et enormt mangfold av blomster, busker, trær, stauder og mange andre planter i vakre farger, som alle må ha sin egen type næring og stell for å trives best mulig.
Nøyaktig det samme gjelder tarmmikrobiomet til hesten din!
Det er mange grunner til at vi skriver mye om akkurat dette emnet. Det er et av de viktigste for hesten din, og vi har lenge visst at mikrobiomet omdanner fibrene som hesten din spiser fra grovfôr.
Hesten din kan ikke omdanne fibrene i denne av seg selv med sine egne fordøyelsesenzymer, og derfor har den utviklet et samarbeid med mikrobiomet. Dette sikrer at fibrene ved gjæring omdannes til frie flyktige fettsyrer, som hesten bruker til energi og hòld. Denne prosessen produserer også varme, som hesten bruker om vinteren for å holde seg varm.
Denne prosessen er derfor gunstig for både hesten og mikrobiomet. Hesten får næring, og mikrobiomet kan leve av fibrene som hesten spiser. Vinn Vinn.
I tillegg til dette produserer tarmmikrobiomet også ulike vitaminer, hvorav K- og B-vitaminer er de viktigste.
Vitamin B er blant annet viktig i energiomsetningen og for hud, pels og høver. Underskudd er derfor fatalt for hesten.
De siste årene har vi blitt klar over at tarmmikrobiomet hos både hest og mennesker (ja, du har det i tarmen også), har en enda større betydning enn bare å hjelpe til med å fordøye maten du spiser.
Tarmmikrobiomet har også enorm innvirkning på hvordan stoffskiftet og immunsystemet fungerer og enda mer interessant, som er noe av det nyeste, hvordan hestens mentale helse fungerer, og dermed adferden hesten din har.
Man har blant annet funnet at overvektige hester har en annen balanse i tarmmikrobiomet enn normalvektige hester! Og hvis denne balansen ikke flyttes tilbake til normalen, vil hesten for alltid ha en tendens til å være overvektig, nesten uansett hvor mange slankekurer du setter den på!
Det er imidlertid visse typer og stammer av bakterier og deres stoffskifteprodukter som skilles ut når de omdanner fibre fra det hesten spiser, og som påvirker de individuelle systemene til hesten din. Derfor spiller det en stor rolle hvilken balanse tarmmikrobiomet er i. Noen bakterier produserer noen stoffskifteprodukter, mens andre produserer andre.
Forskningen er imidlertid bare i tidlige stadier av å undersøke hva som er riktig balanse i tarmmikrobiomet og hvordan de enkelte bakteriene kan påvirkes i den ene eller den andre retningen.
Vi vet imidlertid at noen bakterier foretrekker å leve av noen typer fiber og andre foretrekker å leve av andre. Samtidig vet vi også at tarmmikrobiomet fungerer best hvis det er stor diversitet av forskjellige typer bakterier, som dermed kan danne mange ulike stoffskifteprodukter.
Det er interessant forskning å følge, og du kan forvente at når vi får tak i den siste forskningen deler vi den med deg!
Vi ser at fôring påvirker tarmmikrobiomet på både positive og negative måter. Men forsøkene for tiden er mer på de primære næringsstoffene, for eksempel hvordan stivelse i store mengder påvirker tarmmikrobiomet. Det er først når forskningen begynner å se på individuelle bakteriestammer og dermed individuelle fôringredienser – som ulike urter og funksjonelle karbohydrater at det blir virkelig spennende. Vi forventer at denne forskningen kommer når riktig tarmmikrobiom til hesten er kartlagt.
Siden tarmmikrobiomet fungerer best med stort mangfold i bakteriene, og siden de lever av ulike typer fiber, er det logisk å tenke at jo flere ulike fibre hesten tilbys gjennom fôret, jo større mangfold og bedre funksjon er det i hestens tarmmikrobiom.
Mikrobiomets naturlige krav henger også sammen med at hesten er designet fra naturens side for ikke bare å spise gress, men også urter, busker, greiner, trær og alt annet den kan nå, både høyt og lavt. En villhest vil konsumere opptil 100 forskjellige typer fiber per dag.
Videre er det naturlig at dette varierer gjennom året, da ikke alt er tilgjengelig verken om sommeren eller vinteren. Plantene har også ulik kjemisk sammensetning avhengig av om det er sommer eller vinter.
Derfor er det at du i St. Hippolyts produkter opplever en enorm diversitet av forskjellige typer fibre, urter, frukter og mye mer. Ingen ting er «fyll» – alt har en grunn for å være der, og det mest spennende er at et produkt som f. eks Struktur-E skiftes urtene gjennom året, alt etter hvilken sesong vi er i.
Samtidig kan du øke hestens inntak av forskjellige typer fibre ved å gi et tilskudd med et produkt fra GlyxWiese Serien. I dem finner du garantert mer enn 45 forskjellige gress og urter.
Den eneste måten vi kan forsikre oss om dette på, er at det høstes på beskyttede arealer der biologer jevnlig er ute og teller arter, så vi vet hva som vokser der.
Og ikke bar én gang har vi sett at dette har positiv effekt hos hester med tarmproblemer. Vi får flere «saker» i året, der både mindre eller lidt større porsjoner av nettopp GlyxWiese produktene stabiliserer tarmen hos hestene, så de bliver gladere og bedre fungerende.
Du kan lese mange av disse her:
Er du i tvil om hesten din får variert nok mengde fibre? Så kontakt oss endelig for vi vil veldig gjerne kikke på fôrplanen din. Du finner våre direkte opplysninger herunder – eller du kan fylle ut fôrplanskjemaet på hjemmesiden, så vender vi tilbake til deg innen ca. en uke.
Kilder
https://thehorse.com/1106463/horse-behavior-and-the-microbiome-whats-the-connection/ (sidst besøg 01 2024)
https://food.ku.dk/forskning-paa-food/forskningsomraader/forskning-i-tarm-mikrobiomet-paa-ku-food–sundhed-og-sygdom/ (sidst besøgt 01 2024)
Microbiome and Blood Analyte Differences Point to Community and Metabolic Signatures in Lean and Obese Horses, 2018, Amy S. Biddle, Jean-Francois Tomb, Zirui Fan, Frontiers | Microbiome and Blood Analyte Differences Point to Community and Metabolic Signatures in Lean and Obese Horses (frontiersin.org)
Den Store Foderborg af Nanna Luthersson, 2004, 1 udgave, 1 oplag
Equine Applied and Clinical nutrition, 2013