0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Kan hvitløk brukes til hester mot insekter?

Den insektavvisende effekten av hvitløk er ennå ikke veldokumentert for hester. Men utallige beretninger fra hesteeiere i mange forskjellige land beskriver denne effekten for hestene. Man mener at hvitløken endrer kroppslukten, så insektene finner det uinteressant å stikke hestene.

Hvitløk er nok en av ingrediensene til hester som diskuteres mest, og har vært det i mange år. Alfalfa og ølgjær er imidlertid ofte også på agendaen. Hvitløk er en råvare med SÅ mange positive egenskaper for hesten, men som også kan ha negativ effekt ved OVERFORBRUK.

Og slik er det med nesten alt. Mineraler og vitaminer er nødvendig for hesten i riktige mengder, men får hesten i seg for mye kan det være direkte giftig.

 

Hva er hvitløk og hvordan virker det på hester?

Hvitløk hører til løkplantene, hvor du også finner vanlig løk, rødløk, purre og sjalottløk for å nevne noe.

Det spesielle med hvitløk er at den har et høyt innhold av svovelholdig alliin, og når denne kommer i kontakt med luft, for eksempel når den knuses eller kuttes, omdannes den til allicin. Og det er dette stoffet, sammen med garlicin som antas å ha de mange positive effektene.

Det er faktisk mer enn 70 forskjellige sekundære plantestoffer i hvitløk som er undersøkt for forskjellige egenskaper på mennesker!

 

 

Egenskapene som hvitløk er mest kjent for å ha for hesten er:

  • Styrker lungefunksjonen
  • Styrker immunforsvaret
  • Beskytter fordøyelseskanalen
  • Stimulerer renhold av, og styrker blodsirkulasjonen
  • Kan virke insektavvisende
  • Og mye mer!

 

Den insektavvisende effekten av hvitløk er ennå ikke veldokumentert for hester. Men utallige beretninger fra hesteeiere i mange forskjellige land beskriver denne effekten for hestene. Man mener at hvitløken endrer kroppslukten, så insektene finner det uinteressant å stikke hestene.

Skulle hesten allikevel bli stukket i løpet av vår- og sommermånedene, har hvitløkens virkning også her en beroligende effekt på reaksjonen som kan oppstå.

 

Overforbruk av hvitløk?

Når vi diskuterer hvitløk for hester, er det basert på en rekke studier som har sett på potensielle bivirkninger av hvitløk. Siden hvitløk tilhører løkfamilien, inneholder den et giftstoff kalt N-propyldisulfid. For store mengder av dette påvirker hvordan cellen beskytter hemoglobinet i de røde blodlegemene og at det dermed kan oppstå anemi, dvs. blodmangel.

Det er gjort ulike forsøk på området. En studie fant at 0,4 g pr kg kroppsvekt (200 g for en hest på 500 kg) forårsaket problemer. En annen studie fant at 32 mg per kg kroppsvekt (tilsvarende 16 g for en hest på 500 kg per dag) kunne forårsake utfordringer.

Men ser vi på NRC, som er den vanlige fôringsstandarden for hester, skriver de at det trengs mer data for å vurdere saken. Men at fôring med 15 mg per kg kroppsvekt (tilsvarer 7,5 g for en 500 kg hest) på sikt ikke, under normale omstendigheter, skal ha noen uønsket effekt på hester.

Vi har her hos St. Hippolyt brukt hvitløk på grunn av dens fantastiske egenskaper i fôret i mange år. Mengden kommer aldri i nærheten av de problematiske mengdene dersom man forholder seg til fôranvisningen på produktene, men tilsatt mengde er nok til at vi får effekten av hvitløken på hestene.

 

Hvis du ønsker å gi hesten din alle fordelene med hvitløk og spesielt ramme insektenes lyst til å småspise på hesten din, kan vi anbefale vårt supplement Knoblizem!

Her kombineres hvitløk med en rekke urter og gode oljer.

 

Er du i tvil om det vil være noe for hesten din? Så kontakt oss gjerne direkte, eller fyll ut fôrplanskjemaet på hjemmesiden vår, så vender vi tilbake i løpet av en ukes tid!

 

Dr. Eberhard Moll

https://thehorse.com/110261/should-i-feed-my-horse-garlic-to-repel-insects/

 

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss