0 0,00 NOK
0 0,00 NOK
Sendes innen 2-4 arbeidsdager
Gratis fôrveiledning
Sikker betaling med kredittkort

Hvordan deler vi opp næringsstoffene og hvilke funksjoner har de for hesten?

De nødvendige næringsstoffene kan deles inn i to kategorier: de grunnleggende, som er karbohydrater, fett, fibre og proteiner, og de binære næringsstoffene som er vitaminer og mineraler.

I dag tar vi tak i en hel del grunnleggende ernæringskunnskaper som ikke handler om grovfôr!

Hester, som alle andre levende organismer, krever riktig sammensetning av næringsstoffer for å opprettholde optimal ytelse og kroppsfunksjoner.

De nødvendige næringsstoffene kan deles inn i to kategorier: de grunnleggende, som er karbohydrater, fett, fibre og proteiner, og de binære næringsstoffene som er vitaminer og mineraler.

At vitaminer og mineraler her nevnes som binære næringsstoffer betyr ikke at de ikke er viktige, men de kan ikke kompensere for mangel på de grunnleggende næringsstoffene.

 

De grunnleggende næringsstoffene

De grunnleggende næringsstoffene utgjør fundamentet for hestens ernæring og er avgjørende for dens liv og grunnleggende funksjoner. Disse omfatter proteiner, kullhydrater og fettstoffer.

Protein er et av de mest kritiske av de grunnleggende næringsstoffene for hester. Den spiller en sentral rolle i å bygge muskler, vev, hud, hår og alle organer. Proteiner består av en kombinasjon av de 20 ulike aminosyrene, hvorav noen er essensielle og derfor må gis i hestens fôr. Den avgjørende er lysin, som er den aminosyren hesten oftest mangler. Hester krever en passende balanse mellom alle disse aminosyrene for å produsere alle de vitale proteinene og byggesteinene for kropp og vev.

Fôringredienser som vanligvis har en god proteinprofil er; kvalitetsgress med stort mangfold, alfalfa og soyabønner.

Karbohydrater er hestens grunnleggende energikilde. Disse inkluderer fiber (som er et karbohydrat som sukker, forskjellen er ganske enkelt i strukturen til molekylet), sukker (glukose, fruktan, inulin etc.) og stivelse (beta-glukaner og vanlig stivelse). Hesten er imidlertid avhengig av å få mest mulig karbohydrater fra fiber, som tarmmikrobiomet omdanner til fettsyre, og dermed til energi. Men det er noen typer sukker som også er essensielle for hester.

Det er 8 forskjellige essensielle sukkerarter.

Disse er:

Glukose: Dette er avledet fra vanlig sukker og nedbrutt stivelse, så i prinsippet kan hesten din ha for mye av det, men det er fortsatt viktig.
Galaktose: Øker opptaket av kalsium og er bra for langtidshukommelsen. Finnes for eksempel i pektinfibre fra rødbeter og epler, så det er enkelt å legge til dette i fôrplanen.
Mannose: Øker kommunikasjonen mellom celler og er nødvendig for produksjon av cytokiner i immunsystemet. Finnes for eksempel i epler og bær.
Fucose: Støtter immunsystemet og balanserer det hvis det er overaktivt. Finnes spesielt i noen sopptyper.
N-acetylgalaktosamin: Sikrer korrekt kommunikasjon mellom cellene. Finnes spesielt i morbær og jostabær.
N-acetylglukosamin: Stimulerer immunforsvaret og tarmslimhinnefunksjonen. Nedbrytningsproduktet glukosamin er viktig for bruskfunksjonen i leddene. Finnes spesielt i blåskjell, som Grønnleppet blåskjell.
N-acetylneuraminsyre: Bra for hjernen og hukommelsen, samt slimdannelse på ulike slimhinner i kroppen.
Xylose: Støtter immunsystemet og forbedrer cellekommunikasjonen. Finnes for eksempel i frukt og gulrøtter.

Det forventes at hester spiser nok av disse gjennom gress, høy og ensilage.

Høy, ensilage, wrap, gress, alfalfa og andre grove råvarer er eksempler på fiberkilder, mens korn som havre, bygg og mais bidrar med stivelse.

Det er viktig å regulere karbohydratinntaket for å unngå problemer som insulinresistens og for å opprettholde en stabil energiforsyning.

 

Fettstoff er en konsentrert energikilde og spiller en rolle for å opprettholde hudens helse, celleveggene og for å isolere og beskytte indre organer. Oljeholdige frø som linfrø og solsikkefrø og deres vegetabilske oljer er gode kilder til fett som omega-3 og -6 fettsyrer.

 

Binæringsstoffer er nødvendige for stoffskiftet og alle kroppens prosesser.

Disse små næringsstoffene er også viktige, men de kreves i mindre mengder sammenlignet med de grunnleggende næringsstoffene. Disse inkluderer vitaminer og mineraler.

 

Vitaminer

er essensielle for mange metabolske prosesser i hestekroppen. Det finnes vannoppløselige vitaminer som B-vitaminer og C-vitamin samt fettoppløselige vitaminer som A, D, E og K.

Hvert vitamin har sin spesielle funksjon, og mangel på selv en enkelt kan føre til helseproblemer.

  • A-vitamin er viktig for synet, immunforsvaret og vekst. Det er også avgjørende for vedlikeholdet av hud og slimhinner.
  • D-vitamin hjelper med å regulere kroppens calcium- og fosforbalanse. Viktig for knokkelvekst og vedlikeholdet av et sunt skjelett.
  • E-vitamin fungerer som en antioksidant som beskytter cellemembraner mot skader. Også viktig for immunforsvar og muskelfunksjon.
  • K-vitamin er avgjørende for blodkoagulasjon og knokkelmetabolisme, og det er hestens tarmmikrobiom som er ansvarlig for å produsere det.
  • B-vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) er involvert i mange metabolske prosesser, bl.a energiproduksjon, celleutvikling, og nervesystemets funksjon. De produseres også av hestens tarmmikrobiom ut fra de fibrene som hesten spiser. B12 produksjonen krever dog at det nok krom i fôrinntaket til hesten.

 

 

Mineraler

som kalsium, fosfor, magnesium, natrium og kalium er viktige mineraler, og er avgjørende for å opprettholde god funksjon av hestens knokler, tenner, muskler og mange andre vev. Riktig balansering av mineralene er avgjørende for å unngå ubalanser som kan påvirke hestens velvære.

Mineraler deles videre inn i makro- og mikromineraler, avhengig av den daglige mengden hesten trenger av dem. Mikromineraler kalles også sporstoffer. 

  • Calcium (makro) er avgjørende for dannelse og vedlikehold av knokler og tenner. Det er også viktig for muskelkontraksjon og hestens nervefunksjon.
  • Fosfor (makro) arbeider sammen med calcium for å støtte knokkel- og tanndannelse. Det er også en del av DNA, RNA og ATP (energimolekyl).
  • Magnesium (makro) er involvert i muskelkontraksjon og avslapning, nervefunksjonen og hestens energiproduksjon. Det understøtter også knokkelhelsen og immunforsvaret.
  • Natrium (makro) regulerer væskebalansen i kroppen og er avgjørende for nerve- og muskelfunksjon. Det spiller også en rolle i å opprettholde syre-base-balansen.
  • Kalium (makro) er nødvendig for nerveimpulsledning, muskelkontraksjon og opprettholde væskebalansen. Det jobber sammen med natrium for å opprettholde en korrekt elektrolyttbalanse hos hesten.
  • Jern (mikro) er avgjørende for hemoglobinproduksjon, som transporterer oksygen i blodet. Jern er også viktig for energiproduksjon og immunsystemfunksjon.
  • Zink (mikro) er involvert i mange enzymatiske prosesser (over 200), herunder protein- og DNA-syntese. Det støtter også immunsystemet og sårheling, og er viktig for insulinstofskiftet hos hesten.
  • Kobber (mikro) er involvert i mange forskjellige prosesser, blant annet i syntesen og vedlikehold av smidig bindevev, samt mobilisering og lagring av jern i hestekroppen.
  • Selen (mikro) fungerer som en del av antioksidantene, som beskytter celler mot skadelige frie radikaler. Selen er også avgjørende for immunfunksjonen.

 

Viktigheten av balansen mellom næringsstoffene

For å sikre hestens velvære og prestasjon er det viktig å tilby den en balansert fôrplan som tilfredsstiller behovene til både de grunnleggende- og bi-næringsstoffene. En ernæringsmessig ubalanse kan føre til en rekke problemer, blant annet vekttap, redusert prestasjon og ulike typer helseutfordringer, som dårlig pels, ødelagte høver og metabolske ubalanser.

 

Individuelle behov og tilpasning

Alle hester er unike, og derfor er det viktig å ta hensyn til individuelle behov. Alder, aktivitetsnivå, ernæringsstatus og raseegenskaper påvirker hestens behov for ulike næringsstoffer. En eldre hest kan trenge mer støtte for ledd og bein, mens en unghest i vekstfasen trenger kanskje ekstra protein.

 

Forebygging av underskudd og overskudd av næringsstoffer

Både underskudd og overskudd av næringsstoffer kan ha negative konsekvenser. Noen hester kan være i risiko for mineralmangler, mens andre inntar kanskje for mye energi i forhold til sitt aktivitetsnivå. Regelmessig overvåkning og tilpassing av fôrplanen er nøkkelen til å forebygge ubalanser.

 

Er du i tvil om hvordan du balanserer fôrplanen til hesten din? Så kontakt oss direkte eller fyll ut fôrplanskjemaet vårt på hjemmesiden. Vi vender tilbake til deg i løpet av en ukes tid.

 

Kilder

http://dk4doktoren.dk/2006/03/11/det-sunde-sukker

Den Store Foderborg af Nanna Luthersson, 2004, 1 udgave, 1 oplag

Equine Applied and Clinical nutrition, 2013

 

 

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Innkjøpskurv
Your cart is emptyTilbage til shop
Søk etter produkt eller artikkel
Hippolyt logo
Forhandlerinnlogging

Logg inn med dine innloggingsdetaljer under

Har du problemer – kontakt oss